Akadnak még hõsök: 1-2

A Barça küzdött, így gyõzött a Calderónban | Ismét Messi döntött

Néhány remek egyéni teljesítménynek köszönhetõen a Barcelona szakított a rossz idegenbeli sorozatával és 2-1-re gyõzni tudott az Atlético Madrid otthonában a spanyol bajnokság 25. fordulójában. A katalán együttes az elsõ félidõben Daniel Alves találatával szerzett vezetést, amit a szünet után hamar kiegyenlített Radamel Falcao. Mint sok más meccsen, most is Messi zsenialitása bizonyult döntõnek, az argentin gyönyörû szabadrúgásgólja három pontot ért, de rajta kívül még több játékos remeklése, és Valdés bravúrjai is szükségesek voltak a gyõzelemhez. A Barcelona összességében ezen a napon sem játszott lenyûgözõen, de idegenben az egyik legösszeszedettebb produkcióját nyújtotta az idei bajnokságban, és voltak néhányan a soraiban, akik nagyon akarták a gyõzelmet.

Arra lehetett számítani, hogy Pep Guardiola és Diego Simeone is támadó szellemben küldi pályára a maga csapatát, hogy a maguk fegyvereivel gólra törõen futballozzanak, azonban az elsõ félidõben ez éppen az ellenfelek miatt nem igazán valósult meg. Amíg a Barça uralta a játékot, és tartotta a labdát, addig az Atlético gyors kontratámadásokkal próbált volna veszélyt okozni, más kérdés, hogy ez nem igazán sikerült neki. A Barca sokat birtokolta a labdát, és próbált támadni, így az Atlético labdához sem nagyon jutott, ellenben a védekezése stabil volt, és Messiék nem igazán tudtak felgyorsulni a tizenhatos elõterében.

Lionel Messi már a 8. percben a hálóba talált Alexis Sánchez remek lekészítését követõen, azonban a labdaátvételnél Messi kezezett, így a gólt nem adta meg a játékvezetõ. Maradt tehát a 0-0, azonban azt jól lehetett látni, hogy a Barça ezúttal lényegesen jobban kezében tartotta az irányítást, mint az utóbbi idegenbeli mérkõzésein.

Az Atlético igen ritkán jutott támadási lehetõséghez is, és ezeket a kontrákat is sikerült alapvetõen jól, gyors visszarendezõdéssel kontroll alatt tartani. Mindez csak az elsõ félóra után változott meg, az Atlético ellentámadásait ekkor már nem szûrte meg elég hatékonyan a Barça középpályássora. A 20. percben Xavi állt nagyon közel a gólszerzéshez, miután remekül lõtt kapura egy szabadrúgást mintegy húsz méterrõl, de Courtois kapus szépen védett.

A meccs elsõ góljára a 35. percig kellett várni, ekkor egy tökéletes támadásvezetés végén Daniel Alves talált a kapuba. A találatot Messi készítette elõ, aki a baloldalon elfutó Fábregashoz játszott, a középpályás pedig pontosan passzolt át a hosszú oldalra, ahol a befutó Alves közelrõl a hálóba lõtt.

A második félidõnek egészen más mentalitásban ment neki az Atlético, mely az elsõ másodpercektõl támadott, és mivel a Barcelona védekezése folyamatosan rendezetlen volt, hamar meg is lett az eredménye az offenzívának. A 48. percben egy szögletet követõen Busquets csúsztatta meg a labdát a saját kapujának hosszú oldala felé, ott érkezett Falcao, aki közelrõl a hálóba lõtt. 1-1! Ezek után igazán látványos, nyílt játék bontakozott ki, az Atlético lényegesen többet vállalt támadójátékban, mint az elsõ félidõben, így lényegesen több helyzete is volt, és folyamatosan meg tudta zavarni a Barcelonát, köszönhetõen az agresszív, idõnként egész pályás letámadásának.

A 67. percben Alves beadásáról éppen lemaradt középen Messi, a hosszú oldalon érkezõ Sánchez ugyan már nem, de õ pontatlanul fejelt, így nem találta el a kaput. A Barcelona játékában is volt veszély, ez elsõsorban Messinek, Iniestának, illetve a lecseréléséig egészen kiválóan játszó Alvesnek volt köszönhetõ. A hajrában azonban már nem tudott dominanciát kiharcolni magának a Barça, az Atlético Madrid stabilan védekezett, és alapvetõen kevés lehetõsége volt a vendégeknek.

Ami azonban nem sikerült helyzetekbõl, sikerült úgy, ahogy a Barçának nagyon ritkán megy csak; pontrúgásból. A 81. percben a csereként beállt Pedro harcolt ki szabadrúgást a tizenhatos baloldali sarkánál, amit mindenki meglepetésére Messi beívelés helyett kapura csavart, és a labda tökéletes pontossággal vágódott a hosszú sarokba. 1-2, ismét vezetett a vendégcsapat.

A meccs ezzel azonban még nem ért véget, az Atlético elõtt ott volt az egyenlítési esély a 88. percben, amikor Juanfran közeli lövését védte bravúrral a kapuból kirontó Valdés. A végig remeklõ portásnak még a 93. percben is résen kellett lennie, akkor Gabi bivalyerõs kapáslövését hárította, ami azt jelentette, hogy csapata megõrizte a vezetését, és elvitte a három pontot a Vicente Calderónból.

Értékes gyõzelmet ért el tehát a Barcelona a Vicente Calderónban, ahol még a szokásosnál is jobban meg kellett izzadnia a játékosoknak, mert egy összeszedett, roppant veszélyes Atlético Madrid volt az ellenfél. Ilyen formán roppant értékes gyõzelmet ért el a csapat, ami a játékosok számára lélektanilag igen sokat jelenthet. 

Atlético Madrid – FC Barcelona: 1-2 (0-1)
Madrid, Vicente Calderón
55.000 nézõ
Vezette:
Pérez Lasa

Atlético: Courtois, Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luis, Tiago, Gabi, Koke (Salvio 77’), Arda Turan (Sílvio 86’), Adrián és Falcao.

FCB: Valdés, Alves (Cuenca 72’), Mascherano, Puyol, Abidal, Busquets, Xavi, Iniesta, Cesc (Pedro 77’), Messi és Alexis (Piqué 85’).

Gólok: Alves (35’), Falcao (48’), Messi (81’).

A mérkõzés góljai videón: