Osztálynyi különbség: 0-2

Messi ott folytatta, ahol szerdán abbahagyta, és duplázott

Az FC Barcelona 2-0 arányban legyõzte a Racing Santander csapatát a Liga 26. játéknapján idegenben, a Sardineróban. Pep Guardiola csapata teljesen uralta a mérkõzést, a Santander erejébõl csupán a védekezésre futotta, aminek az lett a következménye, hogy Messi két gólja elegendõ volt az elsõ találat után már takaréklángon üzemelõ Barçának a három pont begyûjtéséhez. A vasárnap kora esti gyõzelmével a Barcelona tehát ismét 10 pontra van a Real Madridtól a fõvárosiak szombati sikere után. 

Pep Guardiola a három védõs szisztémával válaszolt arra a szituációra, hogy számos játékosát nélkülöznie kellett vasárnap este a védelembõl és a középpályáról. Puyol a mérkõzés kezdete elõtt röviddel megkapta az orvosok engedélyét a játékra, a támadósorba pedig Cuenca került be Messi és Pedro mellé. A mérkõzés lassú tempóban kezdõdött, a Barça eleinte nem pörgött fel annyira, hogy könnyedén helyzeteket alakítson ki az ekkor még alapvetõen szilárdan védekezõ Racing ellen.

Bõ negyedóra elteltével azonban már kellõ hõfokon mûködött a katalán gépezett, Messi szabadrúgását fogta a kiváló napot kifogó Fernández kapus, aki azonban pár perccel késõbb már köszönetet mondhatott a kapufának Iniesta zseniális tekerésénél. A Barça szépen kombinált a pálya közepén, és a védõk rengetegén is át tudott hatolni, aminek meg is lett az eredménye. 0-1, a 26. minutumban Cesc közeli lövését még védte a hazai portás, ám a 29. percben Fábregas középre adása után Messi közelrõl a hálóba helyezte a labdát. A hátralévõ negyedórában egy veszélyes Pedro beadáson kívül, amit Álvaro majdnem a saját kapujába továbbított, semmi érdemleges nem történt, így 0-1 állt az eredményjelzõn a szünetben a Sardinero stadionban.

A második játékrész ugyanolyan volt, mint az elsõ félidõ: a Barça birtokolta a labdát, a Racing csupán védekezni tudott, s valójában csak idõ kérdése volt a második gól. Pedrito és Cuenca helyzetnél – utóbbi zseniális testcsel után lõtt kapufát – még szerencséje volt a hazai együttesnek, ám az 55. percben már egyértelmûen nem, hiszen Messi értékesített egy véleményes büntetõt. 0-2, Cisma fogta vissza Fábregast a vállánál fogva a tizenhatoson belül, ám a katalán középpályás nagyon könnyen megadta magát. Annyi biztos, hogy mindkét döntésre – tizenegyes vagy tovább – láttunk már precedenst hasonló esetben. 

A gól után a Barça egy kissé veszített a koncentrációjából, aminek következtében a Santander veszélyeztetni tudott egy-két sarokrúgásból, sõt egy szöglet után Adrián gólt is szerzett, ám lesrõl, amit így jogosan érvénytelenített Del Cerro Grande  játékvezetõ. A vendégek tehát védekezésben egy kissé fellazultak, ám a támadójáték még így is kreatív volt, az idõközben beálló Tello két gólt is lõhetett volna, de Messinek vagy Fábregasnak is voltak lehetõségei a harmadik gól megszerzésére.

Összességében teljesen elfogadható produkciót nyújtott a Barça a Santander otthonában, és mivel az egész mérkõzésen uralta a játékot, így egy percig sem forgott veszélyben a gyõzelme a pár napja már az új edzõvel, Álvaro Cerverával készülõ Racing ellen.

Racing Santander – FC Barcelona: 0-2 ( 0-1 )
Santander, Sardinero
Vezette:
Del Cerro Grande
28.743 nézõ   

Racing: Mario Fernández; Francis, Álvaro, Bernardo, Cisma; Colsa (Adrián, 62′), Gullón; Arana, Diop, Munitis (Jairo, 70′); Babacar (Stuani, 46′).

FCB: Valdés; Alves, Mascherano, Puyol; Busquets, Xavi (Keita, 83′), Iniesta, Cesc Fabregas; Cuenca (Tello, 73′), Messi, Pedro (Adriano, 87′).

Gólok: 0-1, Messi (29′); 0-2, Messi (55′).