Esély volt, de nem döntöttek: 0-0

Kiváló elsõ félidõ, sok kihagyott helyzet | Nem tudtak gólt lõni

Magas színvonalú elsõ félidõ után kifejezetten rossz mérkõzéssé vált a Milan – Barcelona BL-negyeddöntõ odavágó, mely végül 0-0-s döntetlennel ért véget. Az elsõ negyvenöt percben a Barcelona és a Milan is törekedett arra, hogy gólokat szerezzen, a Barça számtalan nagy helyzetet kidolgozott, de ezeket mind elpuskázta, ami annyiban mindenképpen visszaütött, hogy a folyatatásban már nem volt ilyen bõség a lehetõségek terén. A lombardiaiak a késõbbiekben lényegesen jobban figyeltek a védekezésükre, ez pedig rányomta a bélyegét a második félidõre. Maradt a 0-0, a párharc egy hét múlva dõl el Katalóniában.

Az elsõ félidõ egészen kiváló játékot hozott, ahol a Barcelona támadott többet, és temérdek helyzetébõl könnyedén több gólt is szerezhetett volna, de idõrõl idõre a Zlatan Ibrahimovics vezette fehérmezes Milan is eljutott gólhelyzetekig.

A hazai csapat ugyanakkor elsõsorban a védekezésével törõdött, és azzal számolva, hogy a barcelonai játékosok nem lõnek kapura, a Milan játékosai egyáltalán nem támadták meg a labdás embereket – még a tizenhatos közvetlen közelében sem. Az olaszok határozott zónavédekezése sokszor meg tudta bénítani a katalán tizenegy játékát, de még így is bõven akadtak gólszerzési lehetõségek.

Pep Guardiola kezdõcsapatában egyetlen komoly meglepetés akadt, nevezetesen Fábregas mellõzése, aki helyett Keita került a kezdõ együttesbe, a középpálya szûrõ funkcióinak erõsítése végett.  Ahogyan arra számítani lehetett, a Milan határozottan kezdett, és akár a második percben gólt szerezhetett volna.

Elõbb Boateng lõhetett tiszta helyzetbõl a tizenhatosról, ami levágódott Mascheranóról, majd Robinho próbálkozhatott kapásból, tiszta helyzetbõl az ötösrõl, de csúnyán eltörte a labdát. A Milan igen könnyedén megszerezhette volna a vezetést közvetlenül a kezdés után.

A másik oldalon sem kellett sokáig várni az elsõ nagy ziccerre, Messi elcsúszott a lövés elõtt egy veszélyesnek induló szabadrúgás alkalmával, a furcsán perdülõ labdát Keita lõhette volna közelrõl a kapuba, de pontatlan volt.  

A 16. percben egy remekül kidolgozott, de nem tökéletesen kivitelezett szabadrúgás variáció végén Alexis Sánchez kapott labdát a tizenhatoson belül, de rossz volt a labdaátvétel, így nem lett kapura lövés és gól a helyzetbõl.

Nem sokkal késõbb Xavi labdaeladása után Ibrahimovics került tiszta gólhelyzetbe, ám Víctor Valdés szépen védte a lapos próbálkozást. A 26. percben ismét Abbiatinak akadt dolga, egy kényszerítõ végén Xavi lõhetett kapura 10 méterrõl, ám a hálóõr ez esetben is hárítani tudott. A késõbbiekben Xavi, Iniesta és Alexis is veszélyeztetett, Alves is többször fölért a támadásokhoz a jobb oldalon, de gólt nem tudott lõni a Barcelona a szünetig.

A második félidõ elõtt egyik edzõ sem cserélt, ám a játék átalakult: A Milan elõrébb tolta a védekezését, így távolabb tudta tartani a kapujától a Barcelonát, ami alaposan megbénította a vendég akciókat, a folytatásban lényegesen kevesebb lehetõség adódott a Barça elõtt. Ebben szerepe volt annak is, hogy a csapatrészek közötti távolság nõtt, az összhang szétesett, illetve kevesebb volt a labda nélküli mozgás is. Miután a folyamatosság egyértelmûen kiveszett a gránátvörös-kékek játékából, Pep Guardiola a 65. percben végrehajtotta az elsõ cseréjét, Andrés Iniesta helyett Tello állt a támadósor bal oldalára.

Veszélyes helyzetekbõl alig volt, éppen a csereként beállt Tello lövése volt a legveszélyesebb a 74. percben, ami a rövid felsõ sarok mellé ment, majd a 77. percben Messi lövése vágódott egy védõrõl szögletre. Közvetlenül ebbõl a szögletbõl Puyol csúsztatott meg egy labdát a hosszú sarok felé, de hajszállal célt tévesztett. Még ezt megelõzõen, a 76. percben Guardiola edzõ Pedrót küldte pályára Alexis helyett.

A 87. percben Messi lövése lecsorgott Abbiati kezérõl közvetlenül a jobb sarok elé, ahol érkezett is Tello, de a védõk az utolsó pillanatban blokkolni tudtak.

Végül maradt a 0-0, ami mind a két csapatnak kedvezhet a visszavágóra. A Barcának nem sikerült a kulcsfontosságú idegenbeli gól megszerzése, míg a Milan elõnyt nem tudott szerezni a folytatásra. Döntés a Camp Nouban jövõ héten kedden.

AC Milan – FC Barcelona: 0-0 (0-0)
Milánó, San Siro
85.000 nézõ
Vezette:
Eriksson (svéd)

Milan: Abbiati; Bonera, Mexès, Nesta (Mesbah, 75’), Antonini; Ambrosini, Nocerino, Seedorf, Boateng (Emanuelson, 67’); Ibrahimovic és Robinho (El Shaarawy, 52’).

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Puyol; Xavi, Busquets, Keita, Iniesta (Tello, 65’); Messi és Alexis (Pedro, 76’).