Pep búcsúja, Messi rekordja: 4-1

A közönség Guardiolát éltette | Messi mesterhármast szerzett

Barcelonában elkezdõdött a sikeredzõ, Pep Guardiola búcsúztatása, és szerencsére nem csak a szurkolók, a játékosok is kivették a maguk részét ebbõl. A Barcelona 4-1-re gyõzött a bajnokság 20. fordulójában a Málaga ellen, Puyolék az elsõ félidõ után már 2-1-re vezettek, majd a folytatásban elsõsorban a három gólt szerzõ Messinek köszönhetõen alakult ki a végeredmény. Az argentin sztár ezzel már 68 gólos a szezonban, ami azt jelenti, hogy megdöntötte Gerd Müller rekordját. A közönség pedig a gólok tapsolásán túl elsõsorban a búcsúzó Pep Guardiolával foglalkozott, és éltette szinte megállás nélkül.

Kifejezetten látványos elsõ félidõt láthatott a Camp Nou közönsége, miután nem csak a Barcelonán, a Málagán is érezni lehetett, hogy mindenképpen gólt kíván szerezni, és ha lehet, megharcolna mind a három pontért. A kékmezes gárda ugyan jóval kevesebbet birtokolta a labdát, mint ellenfele, de amint lehetõsége volt, támadott, ráadásul nem csak kontrákat vezetett, hanem idõnként le is tudott táborozni Pinto kapuja elõtt.

Nem voltak problémák a Barça támadójátékával sem, Messiék jól mozogtak, sokat járatták a labdát, és rendre eljutottak helyzetekig. A vezetõ gólra sem kellett sokáig várni, a 13. percben Messi játszott Iniestához a tizenhatos jobb oldalára, õ középre adott, és a center pozícióban ragadt Puyol középcsatárokat megszégyenítõ mozdulattal a kapu hosszú oldalába pörgetett. 1-0!

A gólt követõen is akadtak helyzetei a Barcelonának, de a Málaga is próbálkozott és a 26. percben sikerült is egyenlítenie. Gámez ívelt be egy labdát a tizenhatoson belülre, Rondón megelõzte Puyolt, és a hosszú sarokba bólintott: 1-1!

Az andalúziai gárda egy darabig örülhetett annak, hogy pontszerzésre áll, ám a 34. percben Iniestát a tizenhatos vonalánál fölvágták, és a játékvezetõ büntetõt ítélt. A lehetõséget Messi ki is használta, így a szünetben hazai vezetést lehetett olvasni az eredményjelzõkön.

A folytatásban is elsõsorban a Barcelona dominált, és próbált gólt szerezni, de a Málagának is akadtak helyzetei idõrõl idõre, ezért túlzott nyugalomra még nem volt ok, annál is inkább, mert a hazaiaknál hol Pinto, hol Alves hibázott nagyot. Az 59. percben sikerült megszerezni a meccs harmadik gólját, ezúttal Messi került gólhelyzetbe a tizenhatoson belül, Duda gyanús körülmények között szerelte, és a játékvezetõ ezért is tizenegyest adott. Ehhez a büntetõhöz is Messi állt oda, és ezúttal sem hibázott, így sikerült kétgólos elõnyt kiharcolni.

A meccs végérvényesen a 64. percben dõlt el; Iniesta adott briliáns passzt Messinek, aki egyedül iramodott meg a kapu felé, majd zseniális mozdulattal átpörgette a játékszert Kameni felett, át is ugrotta a kapust, végül az üres kapuba helyezett. Gyönyörû megoldások, és történelmi gól, ez volt ugyanis Messi 68. idényben szerzett gólja, amivel megelõzte a legendás góllövõt, Gerd Müllert. Eddig Müller volt az európai futball történetének legeredményesebb játékosa egy szezont illetõen, ám Messi most megdöntötte ezt a rekordot is.

Ezzel a góllal a meccs is eldõlt, Guardiola elkezdett cserélni, a Málagánál is lejött a pályáról Cazorla, és érezni lehetett, hogy ezen a ponton az andalúziaiak is föladták a küzdelmet. Végül maradt a 4-1, a Barcelona egy újabb jó meccsel lepte meg a szurkolóit, és készülhet a hétvégi katalán rangadóra az Espanyol ellen.

FC Barcelona – Málaga CF: 4-1 (2-1)
Barcelona, Camp Nou
67.854 nézõ
Vezette:
Turienzo Alvarez

FCB: Pinto, Alves, Puyol (Bartra 68’), Mascherano, Adriano, Keita, Cesc, Iniesta (Afellay 75’), Cuenca, Pedro (Tello 84’) és Messi.

Málaga: Kameni; Jesús Gámez, Demichelis, Sergio Sánchez, Eliseu; Portillo, Camacho, Cazorla (Recio 68’), Duda; Buonanotte és Rondón.

Gólok: Puyol (13’), Rondón (26’), Messi (35’, 59’, 64’, elõbbi kettõt tizenegyesbõl).