Pep Kupája: 0-3!

Pedro és Messi döntöttek | A Pep Team 14. trófeája

A Barcelona 3-0-ra gyõzött az Athletic Bilbao ellen a Király Kupa 2011-2012-es szezonjának döntõjében, így a katalán tizenegy története során 26. alkalommal szerezte meg Spanyolország nemzeti kupáját. A Pep Team az utolsó meccsén nem hazudtolta meg önmagát, legalábbis az elsõ félidõben remekelt, és 25 perc alatt megnyerte a kupadöntõt. Pedro két góljával és Messi találatával hamar eldõlt a finálé, így nem sokáig volt kérdés, ki nyeri idén ezt a trófeát.

Úgy kezdett a Barcelona, ahogyan Pep Guardiola korszakában a legszebb pillanataiban is tette. A játékrész elsõ fele a totális futball uralkodásáról szólt: a Barça teljes csapata kivételes iramot diktált, nagy iramban sok helyzetet dolgozott ki, és ezúttal sikerült is kihasználni a ziccereket.

A legszebb pillanataira emlékeztetõ katalán együttes kivételes formában kezdett, és már a 3. percben vezetéshez jutott Pedro góljával. A szélsõ támadó egy szöglet után, egy lecsorgó labdára csapott le, és lõtt Iraizoz hálójába, ám már a sarokrúgás elõtt is közel állt a vezetõ gól megszerzéséhez. 0-1, hamar vezetéshez jutott a Barcelona.

A gól inkább feldobta a lehengerlõ lelkiállapotban játszó katalánokat, és Messi révén a 20. percben megszületett a második gól is. 0-2, Iniesta kivételes átadása révén Messi került tiszta gólhelyzetbe, és a kapuhoz közel érve kilõtte a rövid felsõ sarkot. Nem kellett sokat várni a harmadik gólra sem, a 24. percben Xavi készített le egy labdát a tizenhatos elõterében Pedrónak, aki okos, egyben hatékony megoldást választott, és kilõtte a hosszú alsó sarkot: 0-3!

A félidõ további szakaszát is a Barça irányította, de akadt néhány ígéretes támadása az Athleticnek is, és akadt védeni valója Pinto kapusnak is. Az eredmény azonban már nem változott a szünetig. Ettõl függetlenül az elsõ félidõ szép emlék lehetett a Barcelona szurkolóinak, számos szép megoldással, helyzettel és nem utolsó sorban gólokkal.

A folytatás lényegesen kevésbé volt gazdag izgalmakban, a Barcelona ráült az eredményre, és ezzel nagyrészt meg is ölte a meccset. A Bilbaoban nem volt elég erõ a szépítéshez sem, a Barcelona pedig néha-néha ugyan megindított támadásokat, de az átütõerõ már hiányzott, és a lendület alábbhagyott.

Egy-egy szép megoldás ugyan akadt, kis szerencsével sikerült is volna újabb gólokat szerezni, de a játék alapjaiban megváltozott, és a Barça ekkor már arra volt berendezkedve, hogy tartsa az eredményt.

Végül maradt a 0-3, ami a második félidõben mutatott játék ellenére azt jelenti, hogy a Barcelona a története 26. Király Kupáját nyerte, ami egyben a Pep-éra 14. trófeája is.

Athletic Club de Bilbao – FC Barcelona: 0-3 (0-3)
Madrid, Vicente Calderón
55.000 nézõ
Vezette:
Fernández Borbalán

Athletic Club de Bilbao: Iraizoz; Iraola, Ekiza, Amorebieta, Aurtenetxe; Susaeta (Iñigo Pérez, 46’), Javi Martínez, De Marcos (Herrera, 46’), Muniain; Ibai és Fernando Llorente (Toquero, 73’).

Barcelona: Pinto; Martín Montoya, Mascherano, Piqué, Adriano; Xavi (Cesc, 80’), Busquets, Iniesta; Pedro (Thiago, 86’), Alexis (Keita, 71’) és Messi.

Gólok: Pedro (3’, 25’), Messi 20’).