Lendületes rajt: 5-1

Könnyed siker a Tito-éra és Liga nyitányán | Villa góllal tért vissza

Magabiztos, 5-1-es gyõzelemmel kezdte a 2012-2013-as bajnoki évet a Barcelona a Real Sociedad elleni hazai mérkõzésen. Az összecsapás nagyrészt már az elsõ negyedórában eldõlt, a szünetben már 4-1 volt az eredmény, így egy pillanatig sem forgott veszélyben a hazai gyõzelem, és a hajrában jött David Villa-gól már gálává varázsolta az idénynyitót. Nem erõltette meg magát túlzottan a Barça, de a játék így sem hagyott sok kívánnivalót maga után, egyelõre a Tito Vilanova vezette csapat is azt hozta, amit a Pep-Team az elmúlt négy évben.

Jobban aligha lehet kezdeni egy bajnokságot, mint ahogy a Barcelona tette a Real Sociedad ellen az elsõ negyedórában. A gránátvörös-kék együttes már a 4. percben eredményes volt Puyol fejesgólja révén, majd a késõbbiekben Messi kétszer is mattolta Bravo kapust. Az argentin a 11. percben szerencsés körülmények között tartott meg egy labdát a tizenhatoson belül, és lõtte fel a játékszert a jobb felsõbe, majd a 16. percben Tello – alapvetõen rosszul sikerült – beadására csapott le, és küldte azt laposan a hálóba.

A Real Sociedad ezt megelõzõen kétszer is villant és egy gólt tudott szerezni. Egy kontratámadás alkalmával csúnyán eltolódott a hazai védelem, a baloldalon Chori Castro ugrott ki, és remekül kilõtte Valdés kapujának rövid felsõ sarkát.

Az elsõ negyedóra végeztével tehát 3-1 állt az eredményjelzõn, ezzel meg is nyugodott egy kicsit a mérkõzés, de idõrõl idõre mindkét csapat eljutott veszélyesebb helyzetekig. A félidõ vége elõtt ismét a sokat vállaló Tello kapott labdát Xavitól, remekül vette észre, hogy a hosszú oldalon üresen érkezik Pedro, aki ki is használta a kiváló, löbbölt passzt, és a kapus mellett el is tudta helyezni a labdát.

A második félidõ lényegesen kevesebb helyzetet és gólt hozott, bár kis szerencsével Messi könnyen megszerezhette volna a maga harmadik gólját is. A tavalyi gólkirály ezen a napon is ihletett formában futballozott, az akciók túlnyomó többségében részt vett, elõkészítésben és befejezésben is igyekezett, a szerencsén múlt, hogy nem lõtt több gólt a nyitányon.

A második félidõben már a cserékkel is játszhatott Tito Vilanova, Puyol helyett Piqué, Fábregas helyett Iniesta lépett pályára, majd a hajrára David Villa is lehetõséget kapott, ezzel Pedro kapott pihenõt.

Villa ráadásul nem csak játszott, gólt is tudott lõni, köszönhetõen Andrés Iniestának is, aki kettõjük összjátéka során prímán tálalta vissza a labdát Villa elé, a hosszú sérülés után visszatérõ csatár pedig egy pontos, hosszú sarokba tartó ballábas lövéssel mattolta Bravót. Csodálatos visszatérés a Barça 7-ese számára.

Villa ezzel a góllal beállította a végeredményt is, a Barcelona 5-1-re gyõzött, így elégedetten készülhet a bajnoki folytatásra, illetõleg a Real Madrid elleni szuperkupa meccsekre.

FC Barcelona – Real Sociedad: 5-1 (4-1)
Barcelona, Camp Nou
57.721 nézõ
Vezette:
González González

FC Barcelona: Valdés, Alves, Puyol (Piqué, 50′), Mascherano, Alba, Xavi, Busquets, Cesc (58′), Pedro (Villa, 74′), Messi és Tello.

Real Sociedad: Bravo, Estrada, Ansotegui, Mikel González, De la Bella, Elustondo (Carlos Vela, 64′), Illarramendi (Ros, 77′), Markel, Xabi Prieto, Castro (José Ángel, 72′), Griezmann.

Gólok: Puyol (4’), Chori Castro (9’), Messi (11’, 16’), Pedro (41’), Villa (84’).