Valdés életben tartotta a Madridot: 3-2

Remek katalán produkció, ám így is csak minimális elõny a visszavágóra

Az FC Barcelona 3-2 arányban legyõzte a Real Madridot a spanyol szuperkupa elsõ, barcelonai felvonásán, így minimális elõnnyel várhatja a jövõ hét szerdai visszavágót. A találkozó során végig a katalánok futballoztak jobban, ám az elsõ félidõben még nem született gól. A második játékrészben aztán egy szöglet után vezetést szerzett a Madrid, ezt követett egy villámgyors válasz katalán részrõl, majd újabb két gól Messi illetve Xavi révén. Valdés azonban óriási hibát követett el a meccs végén, így teljesen nyílt a párharc a szuperkupáért. 

A találkozó kellemes érzéseket hagyhatott a futballszeretõ szurkolóban, hiszen a sportszerûség uralta a meccset, mindkét fél azonnal igyekezett elsimítani egy-egy komolyabb belépõ után a feszültséget, így Clos Gomez játékvezetõnek ilyen téren nem volt nehéz feladata. A mérkõzés színvonala is megfelelõ volt, habár kétségtelenül a második játékrész volt izgalmasabb, amely során öt gól is esett. 

Az elsõ félidõben egyértelmûen a Barça uralta a játékot, a Madridnak nem volt veszélyes, kialakított gólhelyzete az elsõ 45 perc során, ellenben a katalánok fölénye nem volt meddõ, azaz adódtak helyzetek Messiék elõtt. A dél-amerikai csillag egymaga duplázhatott volna, ám mindkét, nagyjából 16 méterrõl leadott lövése elkerülte a kaput. Említésre méltó próbálkozás volt még Pedro jó kis lövése szintén 16 méterrõl, de Casillas észnél volt és hárított. A katalánoktól fõként Iniesta és Messi teljesítménye volt kiemelkedõ, továbbá Pedróban lehetett érezni azt a veszélyt és dinamizmust, amit például tavaly nem, így bizakodhattak a katalán szurkolók a második félidõ elõtt. 

Rosszul kezdõdött azonban a második játékrész, mivel a Madrid a semmibõl megszerezte a vezetést az 55. percben. 0-1, szögletbõl C. Ronaldo volt eredményes, a portugál támadó parádésan fejelt a kapu bal oldalába. A Barcelona nem sokat rágódott a bekapott találaton, a középkezdés után Mascherano indította Pedrót, aki lefutotta Coentraót, majd ellõtt Casillas mellett. 1-1, minimálisan lesgyanús a találat, mivel Pedro a hosszú átadás pillanatában talán centiméterekkel, de elõrébb volt a portugál bekknél. 

A Barça magához ragadta a kezdeményezést, fõleg Iniesta volt elemében, az utolsó passzok viszont egészen a 68. percig nem voltak pontosak. Ekkor Iniesta ugrott ki a tizenhatoson belül, Sergio Ramos felvágta, a játékvezetõ jogosan tizenegyest ítélt. 2-1, Messi ezúttal nem hibázott, és a kapu bal oldalába küldte a játékszert. A Madrid sem az elsõ, sem a második félidõben nem volt domináns, a labdát alig birtokolta, és az amúgy rendkívül gyors és pontos támadójátéka is akadozott.

Ez pedig nem volt véletlen, a Barcelona ugyanis jól járatta a labdát, ha pedig elvesztette azt, fegyelmezetten zárt vissza. A 77. percben Iniesta indult meg egy labdaszerzés után, kicselezett két védõt is, majd Xavinak adott zseniális labdát a tizenhatoson belülre, aki köszönte szépen, és elgurította azt a kijövõ Casillas mellett. 3-1, remek teljesítmény magabiztos elõnnyel, ami csak tovább nõhetett volna egy szintén gyönyörû összjáték után, ám Messi hibázott, az ellentámadásból pedig – nem mindennapos módon – gólt szerzett a Madrid. 3-2, Adriano fülelte le a Di Maríának szánt indítást, hazagurította a labdát Valdésnek, a kapus viszont addig vacakolt a játékszerrel, amíg az argentin elvette tõle azt, és a hálóba helyezett.

Korai még következtetéseket levonni, az idény elején, a felkészülés végén járnak a csapatok, ám a Barça jelezte, a korszakváltás nem lesz olyan gördülékeny, mint ahogy azt egyes, optimista madridi hangok a tavalyi bajnoki cím után már megpendítették. A 3-2-es eredmény minimális elõnyt jelent a Santiago Bernabeuban rendezendõ visszavágóra, azaz egy újabb izgalmas Klasszikus elé néz a két együttes.

FC Barcelona – Real Madrid: 3-2 ( 0-0 )
Spanyol Szuperkupa, elsõ felvonás
Barcelona, Camp Nou91.728 nézõ
Vezette:
Clos Gomez 

FCB: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano, Busquets, Xavi (Cesc, 83′), Iniesta, Pedro (Jordi Alba, 87′), Alexis (Tello, 72′), Messi.

Real Madrid: Casillas, Arbeloa, Ramos, Albiol, Coentrao, Xabi Alonso, Khedira, Callejón (Di María, 65′), Özil (Marcelo, 82′), Cristiano, Benzema (Higuaín, 61′). 

Gólok: 0-1, C. Ronaldo (55′); 1-1, Pedro (56′); 2-1, Messi (68′); 3-1, Xavi (77′); 3-2, Di María (85′).