Csak kísértették sorsot: 1-0

A Barcelona jól játszott, de nem hajtott eléggé a gólokért

Sorozatban harmadik bajnoki meccsét is megnyerte az új idény rajtján az FC Barcelona, mely vasárnap este a Valenciát tudta legyõzni 1-0-ra. Xaviék az elsõ félidõben Adriano révén szereztek vezetést, és könnyen nagyobb elõnyt is elérhettek volna, ha kicsit pontosak, ám sok helyzetet elhibáztak, így az utolsó percekre is maradt izgulnivaló, és a Valencia ki is egyenlíthetett volna, ha szerencsésebb. Azonban maradt az 1-0, ami három pontot ér a Barça számára. Ez azt is jelenti, hogy a kéthetes válogatott szünet elõtt a gárda hibátlan a bajnokságban, és kilenc pontjával egyedül vezeti a Ligát.

A katalán csapat álmosan kezdett hazai pályán, a játék ritmusában és ennek megfelelõen a helyzetek számában is bõven maradhatott kívánnivalója a közönségnek. Az elsõ nagy ziccer is a vendégeké volt, Soldado okos emeléssel próbálta bevenni Valdés kapuját, de hajszállal célt tévesztett. Az elsõ igazán nagy barcelonai helyzetre egészen a 19. percig kellett várni; egy jobboldali Alves beadást Messi fejelhetett meg tisztán, de Alves kapus megérezte, hogy merre fog tartani a labda.

Ez azonban már jelezte, hogy ébredezik a gránátvörös-kék gárda, mely a 23. percben meg is szerezte a vezetés egy parádés Adriano-góllal. A brazil egy szögletet követõen kapott labdát a tizenhatos baloldalán, lövésre szánta el magát, és mivel ez remekül sikerült, a labdát nagy erõvel, nagyon pontosan juttatta a kapu bal felsõ sarkába.

A gól egyértelmûen felszabadította a hazaiakat, és megfogta némileg a vendégeket, mert a következõ percekben záporoztak a barcelonai akciók, és ha kicsit is pontosabbak Xaviék, könnyen megduplázhatták volna az elõnyüket. Egy perccel a gól után már Pedro ugrott ki a védõk mögül, és csapott le estében Xavi remek labdájára, de Alves kapus ezúttal védeni tudott.

A 26. percben Messi és Fábregas kettõ az egy elleni helyzetbe került a tizenhatosnál, le is játszották, ám tiszta gólhelyzetben Fábregas mellé emelt. Ezen kívül is akadtak még ígéretes támadásai a hazaiaknak, akik óriási játékbeli fölényben voltak, a Valencia akciót sem nagyon tudott vezetni. A Barça csak amiatt aggódhatott jogosan, hogy az álmoskönyvek szerint a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat.

A második félidõre sem változott sokat a játék képe, a Barcelona dominált, a Valencia csak idõrõl idõre jutott el Valdés kapujáig. Az 54. percben Alexis forgolódott szépen a tizenhatoson belül, az alapvonal közelében, középre is tudott adni, de Fábregas óriási ziccerben, öt méterrõl a lelátóra küldte a játékszert.

A késõbbiekben jóval kevesebb helyzete volt a katalán csapatnak, mint a korábbiakban, de a játék irányítását nem adta ki a kezébõl az együttes. A kevesebb helyzet annak is betudható volt, hogy a Valencia bár hátrányban volt, behúzódott a tizenhatosa elõterébe, és nem sok területet hagyott Messiék elõtt. Tito Vilanova edzõ annyit változtatott, hogy Fábregas helyett Iniestát küldte harcba a második félidõben, aki jobban részt is vett az összjátékban. Ez egyébként már a második cseréje volt a trénernek, mert Alvest – feltehetõleg elõvigyázatosságból – a szünetben le kellett cserélni.

Ettõl függetlenül a játékosok rovására volt írható, hogy nem tettek meg mindent az újabb gól érdekében, ezzel veszélybe sodorva a három bajnoki pontot. A játékfelfogás eredménye volt, hogy az utolsó tíz percre feljebb jött a Valencia, és megpróbált kiegyenlíteni, ha már erre lehetõséget kapott.

A 90. percben egy óriási egyenlítési lehetõsége volt is a Valenciának, Victor Ruiz egy szöglet után három méterrõl fejelhetett, és miután Valdés elkésett, ha pontosabb a fejes, könnyen elúszhatott volna kettõ pont. A Barçának itt szerencséje volt, ettõl függetlenül megérdemelte a három pontot, mert a 90 perc egésze alapján sokkal jobb volt a Valenciánál. Más kérdés, hogy ez a játékfelfogás elõbb-utóbb biztosan pontvesztéseket eredményezne.

Illik még kiemelni a meccs kapcsán, hogy a mérkõzés elõtt Andrés Iniesta bemutatta a csütörtökön megnyert Uefa Év játékosa díját a közönségnek, illetve hogy a Barcelonában elõször volt kezdõ Alex Song, aki remekül ellátta a feladatát, aktívan részt vett a passzjátékban, és sok labdát is szerzett csapatának.

FC Barcelona – Valencia CF: 1-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
76.352 nézõ
Vezette:
Pérez Lasa

FCB: Valdés, Alves (Jordi Alba 46’), Piqué, Mascherano, Adriano, Song, Xavi, Cesc (Iniesta 64’), Pedro, Alexis (Busquets 87’) és Messi.

Valencia: Diego Alvés; Joao, Rami, Víctor Ruiz, Cissokho, Albelda (Gago 77’), Tino Costa, Feghouli (Valdez 81’), Guardado (Viera 77’); Soldado és Jonas.

Gól: Adriano (23’).