Szenvedés, harc, fordítás: 2-3!

Igazi rangadó Sevillában | Kétes ítéletek | Hibátlan mérleg a Clásicóra

Kétgólos hátrányból nyert az FC Barcelona a Sevilla vendégeként, és õrizte meg hibátlan mérlegét a Primera Divisionban. A katalán együttes ugyan nem játszott rosszul, de pár figyelmetlenségnek köszönhetõen a Sevilla mégis kétgólos elõnyhöz jutott. Fábregas vezérletével azonban a Barça egyenlített, majd a hosszabbítás perceiben a gyõzelmet is megszerezte az idõközben megfogyatkozott és szétesett Sevilla ellen. Vérbeli rangadó: vitatott ítéletek, kiállítás, óriási harc és végül fordítás. A Barcelona a Sánchez Pizjuán után is hibátlan a bajnokságban, és listavezetõként várhatja a Clásicót. 

Tito Vilanova a várakozásoknak megfelelõen alakította a kezdõcsapatát, ahogy a Sevillánál Michel is, aki a legutóbbi meccsein alkalmazott csapatot küldte pályára. A Barcelona támadósorában Pedro, Alexis és Messi játszhatott.

A Barça támadó felfogásban kezdett, azonnal meg tudta tartani a labdát, és igyekezett helyzeteket kidolgozni. Az elsõ húsz percet elsõsorban intenzív játék jellemezte, a két gárda nagy iramban, keményen küzdött a helyzetekért, és ugyan az elsõ lehetõség Messié volt a 13. percben, a 27. percben a Sevilla szerezte meg a vezetést Trochowski révén. Egy hosszan elõreívelt labda után Song hibázott az elõreívelésnél, a lövés után lecsorgó labda Trochowski elé került, aki ki is lõtte a hosszú sarkot, hiába ért bele a játékszerbe Valdés is.

A gól után nem találta a játékát a Barcelona, a középpályán rengeteg labdát elveszített a keményen védekezõ andalúziaiak ellen. Ha sikerült is fölépíteni a támadásokat, a tizenhatos környékén helyzetekig már nem sikerült eljutni. Így a szünetig maradt a sevillai vezetés, a folytatásban a Barçának hátrányból kellett volna fordítania.

A Barcelona azonban nemhogy egyenlített a második félidõ elején, még nagyobb hátrányba is került: egy figyelmetlenségnek köszönhetõen Negredo kaparintotta meg a labdát a katalán térfél közepén, majd könnyedén tört be a tizenhatosra, és emelt Valdés kapujába.

Nem sokkal késõbb azonban válaszolt a katalán gárda: Fábregas jutott labdához a tizenhatos elõterében, és lõtt precízen a hosszú alsóba. Palop ezt nem érhette el, 2-1, éledezett a Barça.

A szépítõ gólt követõ percekben még nagyobb nyomást helyeztek a Sevilla kapujára a katalánok, Messi szabadrúgásból egyenlített majdnem, de Palop gyönyörû mozdulattal szedte ki a fölsõ sarokból a labdát. A nagy lendület azonban hamar aláhagyott, így Vilanova változtatott is a csapatán: Tello érkezett a gyengén játszó Alexis Sánchez helyett.

Rangadó lévén természetesen nem hiányozhatott egy kiállítás sem. Gary Medel ment neki – véletlenül vagy sem – Cesc Fábregasnak, a chileit pedig kiállította Mateu Lahoz játékvezetõ. Tito Vilanova ezt követõen újfent cserékhez nyúlt, elõbb Thiagót, majd David Villát is csatába küldte.

Az utolsó 15 percben egykapuzott a Barça, és, – ha temérdek helyzetet nem is dolgozott ki – csak egyenlített: Messi tálalt Fábregas elé, aki ismét higgadtan használta ki a lehetõségét: 2-2. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a gólt megelõzõen Thiago egyértelmûen kézzel nyújt a labdáért, Lahoz játékvezetõ azonban nem fújt a sípjába.

Hogy kerek legyen a történet, a Barcelona a legvégén megfordította a mérkõzést: a hosszabbítás perceiben Villa kényszerítõzött Messivel, majd a csereként beállt asztúriai támadó szépen fejezte be az akciót: 2-3!

Tito Vilanova együttese tehát drámai meccsen nyert Sevillában, és õrizte meg a hibátlan mérlegét a Ligában. Ez a gyõzelem azt is jelenti, hogy a jövõ heti, Real Madrid elleni hazai bajnokit biztosan listavezetõként várja a Barcelona, méghozzá úgy, hogy megmaradt a nyolcpontos elõnye is a nagy rivális bajnoki címvédõvel szemben. Október 7-én azonban sokkal több kell majd a Barçától.

Sevilla FC – FC Barcelona 2-3 (1-0)
Sevilla, Sánchez Pizjuán
35.000 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Sevilla: Palop, Cicinho, Botía, Spahics, Fernando Navarro, Medel, Maduro, Trochowski (Manu del Moral 26’), Rakitics (Kondogbia 76’), Navas és Negredo (Luna 82’).

Barcelona: Valdés, Alves (David Villa 80’), Song, Mascherano, Alba, Sergio (Thiago 77’), Xavi, Cesc, Pedro, Alexis (Tello 72’) és Messi.

Gólok: Trochowski (26’), Negredo (48’), illetve Cesc (53’, 89’), David Villa (93’)

Írta: Z. Iván, K. Kristóf