Gólzáporos gyõzelem a Riazorban: 4-5

Nehéz, de élvezetes meccs, kiállítás, 9 gól | Messi mesterhármas

Nem alakult stresszmentesen a válogatott szünet utáni elsõ bajnokija a Barcelonának, annak ellenére sem, hogy már az elsõ 20 percben 3 gólos elõnyben volt a Deportivo vendégeként. A gólesõben késõbb kétszer is visszajött a meccsbe a hazai együttes, de egyenlíteni sosem tudott, köszönhetõen a zseniálisan játszó Cesc Fábregasnak és a mesterhármast szerzõ Lionel Messinek. A Mascherano kiállítása után csaknem 40 percet emberhátrányban futballozó Barça végül – ha nehezen is – csak megnyerte a meccset, így továbbra is menetel a Ligában.

David Villa végre visszatért a Barça kezdõcsapatába, ugyanakkor némileg meglepetésre Pedro kimaradt, helyette Tello került pályára. A középpályáról Xavi hiányzott, Busquets mellett ezúttal Iniesta és Cesc kezdett a Riazorban.

Sokáig nem kellett várni a vezetõ gólra, ugyanis az elsõ adandó alkalommal bevette a Depor kapuját a katalán együttes: Cesc Fábregas tálalt tanárian a kiugró Jordi Alba elé, aki egy szép átvétel után ellõtte Aranzubia mellett a labdát. A helyzetkihasználással a következõ percekben sem volt gond. A 8. minutumban Messitõl kapott jó helyzetben labdát Tello, aki egy az egyben megverte védõjét, majd a kapus lába között gurított a kapuba. Az elsõ tíz percben már 0-2 állt az eredményjelzõn. A következõ barcelonai találatra a 18. minutumig kellett várni, akkor Cesc hozta remek helyzetbe Messit egy sarkazás révén, az argentin pedig nem variálta túl, 17 méterrõl mattolta Aranzubiát.

Azt nem lehet mondani, hogy ezt követõen magához tért a Depor, azonban egy kontra után mégiscsak szépített. Egy hazai labdaszerzést követõen Riki tört a tizenhatoson belülre, és esett el rutinosan Mascherano becsúszása után. A játékvezetõ tizenegyest ítélt, Pizzi pedig magabiztosan értékesítette azt, 1-3.

A Barcelona ugyan dominált a továbbiakban is, de ráült az eredményre, és a hazai együttes ezt újfent kihasználta: egy szöglet után a kifejelt labda éppen a második hullámban érkezõ Bergantiños elé pattant, aki egybõl tüzelt, a középre érkezõ labdát pedig bevédte Valdés: 2-3, visszajött a meccsbe a Depor.

A gólok tovább potyogtak, a Barça gyorsan magához tért: egy Messi, Fábregas összjáték után a katalán szenzációs labdát adott az argentinnak, aki szépen lõtte ki a hosszú sarkot: 2-4, ismét kétgólos a vendégek elõnye.

A félidõre maradt is a 2-4, ám a Depor a szünet után ismét közelített. A galíciai együttes jó helyzetben kapott szabadrúgást, Pizzi pedig gyönyörûen emelte a labdát a felsõ sarokba. 3-4, még mindig nincs vége a meccsnek. Sõt, még nehezebb helyzetbe került a Barcelona, miután Mascherano megkapta második sárga lapját is a második félidõ 5. percében. Az argentin könyöke, noha nem szándékosan, de eltalálta a meginduló Riki arcát, így Paradas Romero kiállította Mascheranót.

Vilanova nem várt sokáig, rögtön két cserét is eszközölt, elõbb Adriano jött be Villa helyett, majd Pedro érkezett Tello helyére. Nem sokkal késõbb Xavi is beszállt, az addig remekül futballozó Cesc Fábregas helyett. A szakvezetõ megint jól meccselt, Xavi stabilizálta a csapatot, melynek meg is lett az eredménye, habár csak Messi egyéni akciójának köszönhetõen. Az argentin szépen fordult le Marchenáról a térfél közepén, majd két védõ mellett szépen lõtt a hosszú sarokba: 3-5, Messi már három gólnál tartott.

A válasz azonban elképesztõ módon rögtön megérkezett: egy ártalmatlannak tûnõ galíciai beívelést követõen Jordi Alba találta el szerencsétlenül a labdát – kvázi átemelte a játékszert Valdés fölött: 4-5.

A hajrában ugyan minden erejét mozgósította az emberelõnyben játszó Depor, de nem tudott egyenlíteni, így maradt a 4-5-ös végeredmény. A katalán gárda egy szórakoztató, gólzáporos meccsen gyûjtötte be a három pontot, noha minden körülmény a gyõzelem ellen dolgozott. A Depor ezzel együtt minden dicséretet megérdemel, hiszen nem egyszer jött vissza a meccsbe, és négy gólt sem lõnek minden nap a Barcelonának.

Deportivo – FC Barcelona 4-5 (2-4)
A Coruña, Riazor
35.000 nézõ
Vezette: 
Paradas Romero

Deportivo: Aranzubia, Laure, Marchena, Zé Castro, Ayoze; Abel Aguilar, Alex Bergantiños; Bruno Gama (Nelson Oliveira, 62’), Valerón (Camuñas, 62’), Pizzi és Riki (Salomao 78′)

Barcelona: Valdés; Montoya, Mascherano, Song, Jordi Alba; Busquets, Iniesta, Cesc (Xavi, 61’), Tello (Pedro, 56’), Villa (Adriano, 53’) és Messi.

Gólok: Jordi Alba (3’), Tello (8’), Messi (18’, 44’, 78’), illetve Pizzi (27’ – tizenegyesbõl, 47’), Bergantiños (37’), Jordi Alba (öngól – 79’)

Kiállítva: Mascherano (49’)