Messi nem tud leállni: 3-1

Kellemes produkciót nyújtó Zaragoza | Puyol és Piqué visszatértek

Az FC Barcelona 3-1 arányban legyõzte a Zaragoza együttesét a Liga 12. fordulójában Messi és Song góljaival, aminek köszönhetõen továbbra is hibátlan, és önbizalomtól duzzadva várhatja a hétközi, már keményebbnek ígérkezõ moszkvai kirándulást. Tito Vilanova csapatán látszott a fáradtság, fõként a védekezésben, ám az együttes felülkerekedett a nehézségeken, és összességében teljesen megérdemelten gyûjtötte be a három pontot a Camp Nouban.

Tito Vilanova idén harmadik alkalommal tudta egyszerre a védelem tengelyében Puyolt és Piquét játszatni, miután mindketten felépültek a korábbi sérüléseikbõl az elmúlt másfél hétben. A katalán tréner ezen felül Alvest kihagyta a csapatból, helyét Montoya vette át, az eltiltott Busquets posztját pedig Song foglalta el.

A katalánok nem kezdtek észveszejtõ iramban, de kontrollálták a találkozót, a Zaragozánál a labda legfeljebb szerelésnél, felszabadításnál vagy bedobásnál volt, igaz a Celtic megmutatta, hogy így is lehet nyerni. Arról, hogy a skóciai formula semmiképpen se ismétlõdjön meg, Messi már a 2. percben gondoskodhatott volna, ám Alba oldalról belõtt passzát tizenegy méterrõl még egy kicsivel a kapu mellé küldte. Nem úgy a 15. minutumban, amikor szintén Jordi Alba oldalról érkezõ passza után került helyzetbe, és ezúttal már nem hibázott. 1-0, a kulcspillanat az átvétel volt, azután könnyedén helyezte a jobb alsóba a játékszert.

Könnyedén vezetést szerzett tehát a Barcelona, uralta a meccset, ám a 23. percben mégis egyenlített a Zaragoza. 1-1, Montañés egy szöglet utáni lepattanót küldött a hálóba, Valdés tehetetlen volt, hiszen nem csak közelrõl érkezett a lövés, hanem meg is pattant a blokkolni igyekvõ Puyolon. A gyengébb iram ellenére élvezhetõ volt a mérkõzés, aminek ékes bizonyítéka, hogy a 28. percben már ismét a katalánoknál volt az elõny. 2-1, kis szöglet után Messi adott vissza az alapvonal közelébõl, Song teljesen üresen érkezett a kapuval szemben, és szerezte meg az elsõ gólját gránátvörös-kék mezben. A középkezdés után aztán kis híján ismét egyenlõ volt az eredmény, de Víctor lövése pár centiméterrel a kapufa mellett hagyta el a játékteret.   

A hazai vezetés megmaradt a szünetre, viszont nem sokon múlt, hogy ez változzon ide vagy akár oda is, mivel a Zaragoza a félidõ vége felé már tudta huzamosabb ideig birtokolni a labdát, és tudott támadásokat építeni. Zuculini lövése majdnem a 2-2-õt jelentette, ugyanakkor Iniesta még az argentin kísérlete elõtt szalasztotta el a lehetõséget, hogy 3-1-re alakítsa az állást egy Messi-kiugratást követõen.

A második játékrész elsõ negyedórájáról nem fognak hosszú esszéket írni a szakértõk, mert nincs mirõl, a 60. percben ellenben Messi ugratta ki Montoyát a jobb szélen, a saját nevelésû szélsõ a mindenki által várt beadás helyett visszagurított, Messi pedig kilõtte a hosszú sarkot. 3-1, megnyugtató találat, ugyanis a hazaiakon érzõdött a fásultság, a Zaragozán pedig az, hogy adott esetben képes lenne kihasználni ezt.

A meccs csordogált tovább, a Barcelona már nem erõltette a játékot, a Zaragoza pedig a harmadik bekapott gól után ugyan még próbálkozott, de lélekben már feladta a pontszerzés lehetõségét. Említésre méltó esemény volt a 80. percben Iniesta zseniális tekerése a tizenhatos szélérõl, mely a kapufán csattant, a kipattanót pedig a vendégek szerezték meg. Iniesta elemében volt, Messivel való szemkápráztató összjátéka után az utolsó pillanatban tudtak csak tisztázni elõle a vendégvédõk a 83. minutumban.

A Tito Team gyõzelme teljességgel megérdemelt, mivel Messiék válogatott játéknapot követõen tudták némi érzékelhetõ fáradtsággal ugyan, de alapvetõen simán begyûjteni a három pontot, ami azt jelenti, hogy a listavezetõ 11 gyõzelemmel és 1 döntetlennel áll 12 forduló után.

Folytatás Moszkvában, kedden, ahol már jóval nehezebb találkozóra számíthat Vilanova mester és csapata.

FC Barcelona – RCD Zaragoza:  ( 2-1 )
Barcelona, Camp Nou
73. 428 nézõ
Vezette:
Ayza Gámez

FCB: Valdés, Montoya, Piqué, Puyol (Bartra, 74’), Alba, Song, Xavi, Iniesta, Pedro (Fábregas, 78’), Messi, Villa (Tello, 62).

Zaragoza: Roberto, R. Goni, Pintér, Álvaro, Paredes, F. Zuculini (Wilchez, 58’), Movilla, Apoño, Montañes, Aranda (Babovic, 80’), V. Rodríguez (Postiga, 72’).

Gólok: 1-0, Messi (15’); 1-1, Montanes (23’); 2-1, Song (28’); 3-1, Messi (60’).