Eltékozolt odavágó: 2-2

A Barcelona magának tette nehézzé a negyeddöntõt a Málaga ellen

Biztos elõny helyett bizonytalan helyzetbõl várhatja a negyeddöntõ visszavágóját a Barcelona a Király Kupában, miután a Camp Nouban 2-2-t játszott a Málaga ellen. A Barça ugyan az elsõ félidõ után még 2-1-re vezetett, de jó néhány nagy helyzetet kihagyott, és ez visszaütött a folytatásban, amikor már messze nem ment úgy a játék a csapatnak, mint eleinte. A Málaga emberhátrányban egyenlített a 89. percben, így a visszavágó elõtt korántsem reménytelen a helyzete.  

Mind a Barça, mind a Málaga kezdõcsapata jelentõsen kicserélõdött a két gárda vasárnapi bajnokijához képest, és sokkal inkább kaptak lehetõséget a tartalékok. A Barcelonánál pihent Fábregas, Piqué vagy Xavi, a Málagánál Isco, Joaquín vagy Eliseu.

Ezzel együtt a két csapat nem játszott unalmas elsõ félidõt. A Málaga megszerezte a vezetést Iturra révén a 25. percben, de a Barcelonának öt perc elég volt a fordításhoz, elõbb Messi, majd Puyol talált a kapuba, és a katalán csapatban még jó néhány gól benne maradt. Alexis kétszer is fölé lõtt óriási gólhelyzetben, de akadt még – végül kihasználatlan – helyzet Iniesta vagy Thiago elõtt is.

Apropó Thiago, a brazil egyáltalán nem játszott rosszul, gyakran részt vett a játékban, közel állt a gólszerzéshez is, bemutatta a Zidane révén híressé vált „rulett-cselt” is nem akármilyen eleganciával, ám a Málaga is neki köszönhette, hogy megszerezte a vezetést. Pinto passzolt ki egy labdát hozzá a 25. percben, de figyelmetlen volt, Iturra szerelte, és a középpályás Pinto mellett a hálóba lõtt. Figyelmetlenség, 0-1!

A Barça azonban hamar felpörgött, és négy perccel késõbb Messi – kicsit szerencsés – szólója végén kiegyenlített. Az argentin a jobb szélen indult meg, egy párharcot megnyert egy védõvel szemben, majd már a tizenhatoson belülre érve el tudott lõni Kameni mellett a hosszú sarokba.

Alig egy perccel késõbb szöglethez jutott a Barcelona, a rövid oldalon Puyol érkezett, és ritkán látható magas ívben fejelte kapura a labdát, ráadásul volt annyi szerencséje, hogy a hosszú oldali kapufáról a hálóba került a játékszer. Pontos fejes, öt percen belül sikerült a fordítás.

A szünetig könnyen növelhette volna még az elõnyét a hazai csapat, de Iniesta és Alexis nem tudták kihasználni az elõttük kínálkozó lehetõségeket.

A folytatásban is a Barcelona maradt meg kezdeményezõbbnek, irányította a játékot, ám a kapu elõtt nem alakult ki annyi veszélyes helyzet, mint az elsõ játékrészben. Ennek megfelelõen az eredmény sem változott sokáig, a Málaga pedig 2-1-es állásnál még nem vállalt túlzott kockázatot. A félidõ egyik legszebb jelenetét Sebástian Fernández lövése jelentette a 71. percben; egy baloldali beadás után a támadó gyönyörû kapáslövéssel próbálkozott, de Pinto nagyot védett.

A 75. percben emberhátrányba került a Málaga, a csereként beállt Pedrót utolsó emberként akasztotta meg a szintén csereként beállt Monreal, akit a játékvezetõ azonnal kiállított. Tito Vilanova a hajrára erõsített, Pedro mellett Fábregas és Xavi is pályára lépett annak érdekében, hogy sikerüljön növelni az elõnyt, de ennek a gyakorlatban nem látszott a hatása.

A Barcelona játéka azonban sem ezt megelõzõen, sem ezután nem pörgött úgy, mint az elsõ félidõben, hiányzott az átütõerõ, a dinamika a gólhelyzetekhez, így nem is sikerült növelni már az elõnyt. Nem úgy a Málagának, a 90. percben ugyanis egy elõreívelt szabadrúgást Ignacio Camacho egybõl a hálóba lõtt, beállítva a 2-2-es végeredményt.

A Barcelona egy jó elsõ félidõ után túl könnyedén vette a folytatást, és erre ráfizetett. Hazai pályán csak egy döntetlenre tellett, ráadásul a Málaga két gólt is elért idegenben, ami feltétlenül neki kedvez a visszavágó elõtt.

FC Barcelona – Málaga CF: 2-2 (2-1)
Barcelona, Camp Nou
55.151 nézõ
Vezette:
González González

FCB: Pinto; Adriano, Mascherano, Puyol, Montoya; Thiago (Xavi, 78’), Song, Iniesta; Alexis (Fábregas, 74’), Tello (Pedro, 74’) és Messi.

Málaga: Kameni; Gámez, S. Sánchez, Weligton, Eliseu; Seba, Camacho, Iturra, Portillo (Monreal 46’); Buonanotte (Duda 68’) és Saviola (Santa Cruz 65’).

Gólok: Iturra (25’), Messi (29’), Puyol (30’), Camacho (89’).
Kiállítva: Monreal (75’).