Kulcsemberek tehermentesítve

Alexis magára talált | Thiago kibontakozik | Villa állandó gólveszély

Alexis Sánchez megtörte rossz sorozatát, és amellett, hogy megszerezte elsõ gólját a Ligában a Getafe ellen, remekül mozgott, megnyerte a párharcait és az elõkészítésben is jeleskedett. Anélkül, hogy lebecsülnénk a Getafe együttesét, kijelenthetõ, hogy ez után a találkozó után semmilyen érdemi következtetést nem lehet levonni arra vonatkozóan, hogy a gárda révbe ér-e idén a a különbözõ sorozatokban. Thiago, Alexis, Song, Villa, Tello és Adriano jó játéka viszont nagyon biztató. 

Biztató, ugyanis mindenféle álszerénység nélkül kijelenthetõ, hogy a Liga már eldõlt, és nem azért, mert ekkora az elõnye a katalánoknak a riválisaikkal szemben, hanem azért, mert kifogásolhatatlan állapotban és mentalitással futnak neki minden egyes találkozónak. Alig hibáznak, még a szerényebb képességû együttesek ellen is maximálisan koncentrálnak, így pedig gyûlni fognak a pontok a továbbiakban is. 

A Bajnokok Ligájában és a Copa del Reyben azonban ez kevés. Az egyenes kieséses párharcoknál mindig döntõ jelentõségû egy-egy olyan játékos felbukkanása és jó teljesítménye, akire kevésbé figyelnek. Messi, Iniesta, Cesc és Xavi a döntõ találkozókon hozni fogják azt a szintet, ami tõlük elvárható, ugyanakkor ennyi nem elég Európa legjobb csapatai ellen. Kellenek azok a kulcsfontosságú „mellékszereplõk”, akik még jobban megosztják a figyelmet, így vagy több teret teremtenek Messiéknek a kibontakozásra vagy maguk veszik vállukra az együttest. 

Alexis esetében mindig is egyértelmû volt, hogy nem ennyit tud, valamiért azonban eddig nem brillírozott a chilei. Szerencsére most megtört egy rossz sorozatot, ünnepelnie ellenben nem szabad, mivel sok ilyen mérkõzést kell még produkálnia a dél-amerikai csatárnak. Nem is feltétlenül azért, hogy a szurkolók elfelejtsék az eddigi szezonját, sokkal inkább azért, mert egy ilyen Alexisre szüksége van a Barçának. 

Villát nem kell bemutatni, állandó gólveszély, aki a döntõ meccseken is képes lesz betalálni a hálóba. Thiago remeklése viszont pozitív fejlemény. A potenciál mindig is adott volt, a sérülések azonban eddig hátráltatták a kiteljesedését. Két gólpassz, az összjátékban remekül vett részt, ez pedig szintén jelentheti a különbséget, ha a Barça egy egyenes kiesés párharc során nehéz helyzetbe kerülne. 

A Getafe elleni teljesítménnyel nem bizonyosodott be, hogy a Tito Team minden trófeát begyûjt majd, az viszont igen, hogy erre minden esélye megvan, mert a kulcsembereket tehermentesítik azok a játékosok, akiknek egyébként kevesebb fõszerep jut.