Messi szelleme mutatta az utat

Tovább döcögtek az elõdöntõbe | A hatás Messié, a gól Pedroé

A Barcelona gyenge játékkal, de Lionel Messi második félidõs szereplésével 1-1-re végzett a PSG ellen a BL negyeddöntõjének visszavágóján, így bejutott a sorozat elõdöntõjébe. A magához képest végig rendkívül visszafogottan játszó Barça Pastore 49. percben szerzett gólja után kiesésre állt a Camp Nouban, ám Messi pályára lépése lélektanilag és a játék szempontjából is döntõnek bizonyult. A 70. percben az argentin benne volt Pedro góljának elõkészítésében, ami végül elõdöntõbe jutást ért.

A Barcelona rendkívül rossz felfogásban kezdte a párharc visszavágóját, Messi nélkül egyáltalán nem volt lendület a csapat támadójátékában, ezzel szemben a PSG ügyesen fûzögette a támadásait és jó néhány gólhelyzetet kialakított. A játékosok minden akciót rendkívül lassan vezettek, egyáltalán nem volt ötlet a támadásaikban, így a katalán csapat helyzetbe sem került az elsõ 45 perc során, a legveszélyesebb pillanat Xavi 2. perces szabadrúgása volt a hazai oldalon.

A Barça eleinte még támadólag lépett föl, ám a folytatásban egyre inkább visszazárt a saját térfelére, és a játékrész második felében már szinte egyáltalán nem jelentett veszélyt Sirigu kapujára. Nem úgy a PSG, mely több gólt is szerezhetett volna: volt tiszta gólhelyzete Lavezzinek két alkalommal, de nagyot kellett védenie Valdésnek Lucas Moura közeli fejesénél is a játékrész derekán.

A Barcelona hozzávetõlegesen olyan teljesítménnyel rukkolt elõ, mint Milánóban február közepén, ennek tükrében messzemenõen elégedett lehetett a félidei 0-0-val. A második félidõ elsõ perceiben látszólag élénkebbé vált a Barça játéka, azonban pont ekkor jött a hidegzuhany, és a PSG vezetõ találata. A francia kontrát Ibrahimovics kiváló észrevétele teljesítette ki, az õ átadásából került gólhelyzetbe Pastore, és hiába próbált visszazárni Alves, sem õ, sem Valdés nem segített, az argentin lövésébõl vezetést szerzett a PSG.

A gól után azonnal elment melegíteni Lionel Messi, aki a 60. percben pályára is lépett, ennek azonnal meg is lett az eredménye több egymást követõ helyzet formájában. A 70. percben Messi indult meg a tizenhatos felé, Villához játszott, aki megtartotta, majd visszajátszotta a labdát, és a tizenhatosról Pedro lõtte ki a hosszú sarkot. Remek lövés, 1-1!

A Barcelona ismét továbbjutásra állt, és a szerdai formájának megfelelõen azonnal vissza is vett a lendületébõl, ráült az eredményre. Ekkor már jobban sikerült kontrollálni a meccset, és ugyan a PSG felívelésekbõl megpróbált veszélyt teremteni, végül maradt az 1-1, és a barcelonai továbbjutás.  

Az összképet nem érdemes szépíteni: a Barcelona rosszul játszott, és szigorúan a játéka alapján nem feltétlenül érdemelte meg a továbbjutást, de Messi még sérülten is óriási segítséget jelentett, és a nagyobb európai rutin végül döntõ volt. A Barça zsinórban hatodszor jutott el Európában a legjobb négy közé.

FC Barcelona – PSG: 1-1 (0-0)
Továbbjutó 3-3-mal, idegenben lõtt több góllal a Barcelona
Barcelona, Camp Nou
96.022 nézõ
Vezette:
Björn Kuippers

FCB: Valdés; Alves, Alba, Piqué, Adriano (Bartra 61′); Busquets, Xavi, Iniesta; Pedro, Cesc (Messi 61′) és Villa (Song 82′).

PSG: Sirigu; Jallet (Van der Wiel 87′), Thiago Silva, Alex, Maxwell; Motta, Verratti (Beckham 82′), Lucas Moura; Pastore, Lavezzi (Gameiro 35′) és Ibrahimovics.

Gólok: Pastore (49’), Pedro (70’).