Hét gólnyi szórakozás

Könnyed, gólzáporos nyitány a Levante ellen | Fél tucat gól 45 percben

Lehengerlõ játékkal nyitott a Camp Nouban a bajnoki címvédõ Barcelona a Levante ellen, félidõben már 6-0-ra vezetett, a második játékrészben visszavett az iramból, és végül 7-0-ra verte a Turia-parti együttest. A katalán tizenegy különösen az elsõ 25 percben volt elemében, agresszíven és hatékonyan védekezett és támadott, a vendégek nem találták az ellenszert erre. A Barcelonából minden kezdõjátékos jól teljesített, azok is, akik adott esetben nem vehették ki a részüket a góllövésbõl.

Hengerelt a Barça az elsõ félidõben, azon belül is elsõsorban az elsõ 25 percben. A hazai közönség elõtt jól érezhetõ volt az erõs bizonyítási vágy, és ennek mind a játékban, mind gólokban megvolt az eredménye.

A Barça agresszív volt, minden szabad labdára folyamatosan rajtolt egy-egy játékos, a letámadás kifogástalanul mûködött, a Levante nem igazán jutott el Valdés kapujáig, de a félpályát is ritkán lépte át. A kreativitással pedig nem volt probléma, még úgy sem, hogy Iniesta és Neymar egyelõre a kispadon foglaltak helyet.

Az elsõ gólt Alexis szerezte egy parádés egyérintõs játékot követõen, ahol Xavi adta a döntõ passzt Fábregasnak, aki önzetlenül tálalt a középen érkezõ chileihez, õ pedig az üres kapuba lõhetett. A második gólt már Messi szerezte: maga indult meg a tizenhatos elõterében, látszólag késõn passzolt a baloldalon álló Pedróhoz, aki okosan visszajátszott, így az argentin könnyen lõtt a jobb alsó sarokba.

A harmadik gólt Alves lõtte egy hasonlóan szép kombináció végén: Fábregas kapott nagy labdát a védõk mögé beindulva, és ugyan elhibázta a döntõ passzt, de szerencsével így is Alves elé pattant a játékszer, aki az üresen álló kapuba lõtt.

Nem kellett sokat várni a negyedikre sem, a 26. percben Messi szolgálta ki egészen kiválóan a leshatáron kiugró Pedrót, a baloldalon játszó szélsõ tiszta gólhelyzetben el tudott lõni a hosszú sarokba a kapus mellett. Az ötödik gólt Messi szerezte büntetõbõl, de ez már kevésbé volt benne a játékban, mert a 4-0-t követõen egyrészt visszavett kicsit az iramból az együttes, másrészt Adriano olyan büntetõt harcolt ki, amire talán õ sem számított – figyelembe véve az ártalmatlan szituációt. Messi mindenesetre megszerezte a második gólját, majd a félidõ utolsó perceiben Xavi értékesítette Fábregas löbbölt átadását, és lõtt el szerencsésen a kapus lábai között.

Félidõben így 6-0, de lehetett volna akár több is, ha nem mutat be egy-egy szép védést Keylor Navas.

A második félidõ lényegesen kényelmesebbre sikerült, ahogyan arra számítani is lehetett. A Barcelona kisebb fordulatszámon pörgött, a Levante azonban így sem váltott sokkal offenzívabb játékra.

Helyzetek így is akadtak, de ezek kevésbé voltak végigjátszva, mint az elsõ félidõben a gólok esetében. Lõhetett volna több gólt Piqué és Pedro is, Messi is próbálkozott egy-egy akció végén, de az egyetlen találatot a Levanténak köszönhették a gránátvörös-kékek. Rodas kapott szabadrúgást a saját tizenhatosa elõtt, ezt azonban olyan gyengén akarta visszapasszolni Navas kapushoz, hogy Fábregas könnyedén lecsapott a játékszerre, végül pedig rúgatott egy gólt Pedróval.

A második félidõ során beállt Iniesta, Neymar és Tello is, és a kezdõ támadó trió, tehát Alexis, Messi és Pedro ültek le pihenni. Tata Martino le tudta cserélni Messit, amit sem Tito Vilanova, sem Pep Guardiola nem tettek meg, csak akkor, ha közbeszólt egy sérülés.

A vége 7-0, ami gyönyörûen néz ki, de messzemenõ következtetéseket ebbõl a mérkõzésbõl még nem lehet levonni, hiszen alsóházi csapatokat a tavalyi évben is könnyen „ki tudott tömni” a Barça. Akadtak pozitív jelek, de az igazi próbatétel a szuperkupa odavágóján az Atlético ellen következik szerdán.

FC Barcelona – Levante UD: 7-0 (6-0)
Barcelona, Camp Nou
73.812 nézõ
Vezette:
Del Cerro Grande

Barça: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano, Busquets, Cesc, Xavi, Alexis Sánchez (Neymar, 64’), Messi (Iniesta, 71’) és Pedro (Tello, 76’).

Levante: Navas; Pedro López, David Navarro, Rodas, Juanfran, Sergio Pinto (El Adou, 46’), Simao (Pallardó, 46’), El Zhar (Ivanschizt, 64’), Rubén, Xumetra és Barral.

Gólok: Alexis (3’), Messi (12’, 42’ tizenegyesbõl), Alves (24’), Pedro (26’, 72’), Xavi (45’).