Valamit tenni kell

Az Atlético védekezése a tökéletességet súrolta | Korai még kritizálni

Nyilvánvalóan nem augusztusban kell csúcsformában lenni, és nem ilyenkor kell lelépni az ellenfeleket gólokkal. Az is nyilvánvaló, hogy a szezon e szakaszában akár még egy-egy vereség is belefér, és ezzel együtt egy szuperkupa elvesztése is. Nyilvánvaló, hogy ’Tata’ Martino még csak részleteken dolgozhatott, a teljes koncepcióját nem bonthatta ki. Az is nyilvánvaló azonban, hogy szükség lesz az átfogó koncepciójára, mert a jelenlegi állapot nem az igazi.

Megnyerte a Spanyol Szuperkupát a Barça, de mégsem örülhet felhõtlenül. Illetve örülhet, minden joga megvan hozzá, de annyira nincs minek. Az Atlético Madrid kioltotta egy olyan katalán együttes játékerejét, amely az elsõ játékrészben még-még csak nem is járatta különösen lassan a játékszert. Veszélyes, ígéretes lehetõségek voltak, ám komoly helyzetekig nem jutott a Barça, és mivel nem ez volt az elsõ ilyen alkalom, a probléma visszatérõ jellege jelzi annak komolyságát is.

A teljesen zárt és fegyelmezett védelmek intelligens tolódásokkal és területszûkítésekkel mára már szinte teljesen el tudják zárni a katalánok útját a kapu felé. Már Pep Guardiola idején fennállt ez a probléma, aminek a megoldásához egyelõre Pep is jutott a legközelebb: a 3-4-3-as szerkezettel a Chelsea ellen vezetett 2-0-ra a Barça, majd 2-1-nél büntetõt hibázott Messi. A fent említett meccsen az elsõ hazai gól után kiállították ugyan John Terryt, ám a játék képe alapján akkor állt a legközelebb a zárt védekezés feltörésének a nyitjához a katalán együttes.

Hogy mi lesz a megoldás? Véletlenül sem akarom kritizálni ‘Tata’ Martinót egy rossz meccs miatt, hiszen egy hónap alatt senki nem tud csodát tenni, azt pedig a tréner is elmondta, hogy még csak részleteken tudott dolgozni, az átfogó munkához még ismerkednie kell a csapatával. Az idény végén lehet, szabad és kell majd csak értékelni a dél-amerikai tréner munkáját, elképzeléseit és ezek hatásosságát.

Egy azonban biztossá vált az Atlético ellen: keresni kell valamit, mert a Bajnokok Ligája elitje ezt a játékot már hatékonyan és emlékezetbõl oltja ki.