A dominancia átalakul

Veszített labdabirtkolásban a Barça | Szemléletváltás a játékban?

A Rayo Vallecano elleni szombati mérkõzésen olyan történt meg a Barcelonával, amelyben öt éve nem volt része, nevezetesen, hogy az ellenfél labdabirtoklás terén jobbnak bizonyult. Gerardo Martino együttese 51-49 százalékos arányban veszített Vallecasban, erre pedig legutóbb még 2008 májusában volt példa – éppen Madridban.

Öt évvel ezelõtt, még Frank Rijkaard vezetése alatt szenvedett jókora vereséget a Santiago Bernabéuban a katalán tizenegy, és ez volt az utolsó alkalom, hogy a labdabirtoklás tekintetében felülmúlták a Barçát. Ezt követõen sem Pep Guardiola, sem pedig Tito Vilanova trenírozása alatt nem volt arra precedens, hogy a Barcelonánál kevesebbet volt a labda, mint ellenfelénél. Ez elképesztõ, 316 meccset foglal magába.

A direktebb játék természetesen nem érte váratlanul a katalán szurkolókat, ez éppen a hétközi Bajnokok Ligája mérkõzésen csúcsosodott ki, akkor az Ajax játszott a Barcelona rekordsorozatával. ’Tata’ Martino érkezése tehát ebben a tekintetben már egyfajta szemléletváltást jelenthet az együttesnél, és ez annak ellenére pozitív jel, hogy egy tekintélyes sorozatot szakított meg szombat este Madridban a katalán gárda.