Alakulóban a Tata Team: 0-4

Vallecasból is elhozták a három pontot | Valdés és Pedro nagy napja

A Barça Vallecasban sem oldotta meg minden problémáját, de egy lépést tett elõre szervezettségben, és a döntõ pillanatokból gyõztesen került ki. Victor Valdés ezúttal is védett egy tizenegyest, bemutatott több bravúrt, magyarán tartja szenzációs formáját, Pedro mesterhármast szerzett, de játékban Messi és Neymar is jól teljesített. A negyedik gólt Fábregas jegyezte, a Barcelona pedig ötbõl öttel rajtolt a Ligában.

Lüktetõ, izgalmas elsõ félidõt játszottak a csapatok Vallecasban. A Rayo nem állt be a többi kiscsapat sorába, és nagyon bátor felfogásban végig törekedett a támadásokra, gólokra, de védekezésben is igen agresszív volt. A hazai együttes szerezhette volna meg a vezetést is az elsõ percekben, Valdés azonban ott folytatta szombat este, ahol szerdán abbahagyta, azaz mindent védett, amit védeni lehetett.

A katalán portásnak most sem volt unalmas estéje, jó néhány esetben már csak rajta múlt, hogy gólt szerez-e Rayo, miután a Barça védekezése most sem állt mindig a helyzet magaslatán.

A Barcelona játéka is hullámzó volt. A gránátvörös-kékek az elsõ néhány perc bizonytalansága után átvették a játék irányítását, de a félidõ utolsó harmadára el is veszítették azt. Más kérdés, hogy addig a vezetést sikerült megszerezniük a 33. percben. Song labdaszerzése után Messi játszott át több védõt a tizenhatos elõterében, pontosan dobta ki a labdát a jobb oldalon Pedro elé, aki egybõl kilõtte a hosszú sarkot. Fontos gól, 0-1.

A Rayo a félidõbõl hátralévõ idõben azonban mindent megtett annak érdekében, hogy kiegyenlítsen, és több helyzet mellett egy jóindulatú tizenegyest is kapott a játékvezetõtõl. Trashorras állt a labda mögé, azonban nem helyezte jól a lövést, és Valdés a szerdai után ismét érezte, hogy merre kell mozdulnia. A portás ezt a büntetõt is hárította, a csapat pedig megúszta kapott gól nélkül azt az idõszakot, amikor a gyenge védekezésnek köszönhetõen a leginkább benne volt a játékban egy hazai találat.

Csodálatosan kezdte ellenben a második játékrészt a Barça, Pedro már a 47. percben megszerezte a maga és csapata második gólját: Fábregas lépett ki a baloldalon, leshatáron, pontosan játszott középre, és az érkezõ szélsõ gólhelyzetben ezúttal sem hibázott. Döntõ lépés a három pont felé.

A Rayo ezzel sokat vesztett a hitébõl, hogy megfoghatja a Barcelonát, és ekkor már stabilabb is volt a vendégek védekezése. A harmadik barcelonai gólt is Pedro szerezte a 73. percben, és a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is „csak” a biztos befejezésre kellett figyelnie.

Az ismét sokat mozgó, csapatjátékban aktív és nem sokkal korábban egy kapufát is rúgó Neymar már nagy gólhelyzetbe került, de ezúttal is volt szíve leadni a labdát a középen érkezõ Pedrónak, aki így triplázott.

A 80. percben született meg aztán a negyedik hazai találat: Baena adott el egy labdát a saját tizenhatosánál, Xavi Fábregashoz játszott, aki a tizenhatosról, középrõl pontosan lõtt a bal alsó sarokba.

A végeredmény 4-0, egy olyan meccsen, amikor a korábbiaknál rövidebbek voltak a Barcelona hullámvölgyei. És ugyan hibákból továbbra is akadt bõven, az összkép lényegesen pozitívabb volt most, mint az elmúlt hetekben általában. Külön illik kiemelni Valdés frenetikus formáját, és hogy Pedro egy dupla után most már egy mesterhármast is jegyzett.

Rayo Vallecano – FC Barcelona: 0-4 (0-1)
Vallecas, Estadio de Vallecas
11.740 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

Rayo Vallecano: Rubén; Tito (Nacho, 46′), Arbilla, Gálvez, Mojica; Trashorras (c), Baena, Saúl; Perea (Embarba, 48′), Bueno és Viera (Larrivey, 58′).

FC Barcelona: Víctor Valdés; Montoya, Piqué, Mascherano, Adriano; Song, Xavi (C) (J. Dos Santos, 83′), Cesc; Pedro (Iniesta, 74′), Neymar (Tello, 80′) és Messi.

Gólok: Pedro (33’, 47’, 72’), Fábregas (80’).