Neymar a hátára vette a Barçát: 2-1

A Villarreal okosan játszott, de megérdemelten nyert a Barcelona

Neymar két góljával a Barcelona 2-1-re gyõzött a Villarreal ellen a Liga 16. fordulójában, így a Real Madrid szombati, pamplonai döntetlenjének is köszönhetõen 5 pontos elõnyre tett szert a blancókkal szemben. A Barça a meccs nagy részében fölényben játszott, többet támadott és lényegesen többet lõtt kapura, megérdemelten tartotta otthon a három pontot.

Elõzetesen is lehetett tudni, hogy a Villarreal nem lesz könnyû ellenfél a Barcelona számára, hiszen a „sárga tengeralattjáró” remekül szerepelt eddig a bajnokságban, és az utóbbi idõszakban már idegenben is képes volt három pontokat szerezni.

A Barcelona szempontjából az volt inkább a kérdés, hogy a korábbi bilbaoi és amsterdami vereségeket követõen sikerül-e tartósan túllépni egy nehezebb idõszakon, és zsinórban harmadszor is gyõzni.

A Villarreal nem bizonyult könnyû ellenfélnek, hiszen tudott rendezetten, jól védekezni, különösen az elsõ fél órában. A sárgamezesek nem akartak egy az egy elleni harcot játszani a Barcelonával, ami öngyilkosság lett volna, és ez a taktika be is jött, mert a Barça mezõnyfölénye meddõ volt. Ezt követte Mario Gómez kezezése a tizenhatoson belül egy beadásnál, amit befújt a játékvezetõ büntetõnek, Neymar így megszerezte a vezetést az elsõ félóra végén.

A szünet után nagyon hamar, már három perc elteltével egyenlítettek a vendégek; egy szöglet után Musaccio fejese túl erõs volt, Pinto csak belekapni tudott a labdába, védeni nem: 1-1!

Az egyenlítés után egyértelmû fölénybe került a Barça, a vendégek nem tudtak helyzetbe kerülni, és csak a védekezésükre helyeztek hangsúlyt. Fábregas kihagyott egy nagy gólhelyzetet, de Neymar már nem hibázott a 68. percben, amikor Alexis tiszta gólhelyzettel ajándékozta meg. Fábregas beívelését a leshatáron álló chilei levette a tizenhatoson belül, de inkább a biztos megoldást választotta, középre adott, Neymar pedig bevágta.

Az újbóli vezetést követõen a Villarreal már nem tudott váltani, a Barcelona magánál tartotta a játék irányítását és továbbra is veszélyesebb volt, különösen Neymar volt elemében, de Iniestának is volt egy gyönyörû kapáslövése a tizenhatosról.

A Barcelona teljesen megérdemelten gyõzött, a sikere azt is jelenti, hogy 5 pontra nõtt az elõnye a Real Madriddal szemben, de az Atlético továbbra is ott maradhat a sarkában. Az év utolsó bajnokiját egy hét múlva, a Getafe ellen idegenben kell megvívni, ami azért is nagyon nehéz lesz, mert az eddigi hiányzók mellett Neymar sem lehet majd ott a csapatban, miután most megkapta az ötödik sárga lapját.

FC Barcelona – Villarreal CF: 2-1 (1-1)
Barcelona, Camp Nou
66.130 nézõ
Vezette:
Iglesias Villanueva

FC Barcelona: Pinto; Montoya, Piqué, Bartra, Alba; Busquets, Song (Xavi, 61′), Iniesta (c); Alexis (Pedro, 83′), Cesc (S. Roberto, 87′) és Neymar.

Villarreal: FC Asenjo; Mario, Musacchio (c), Dorado, J. Costa; Pina, Trigueros, Aquino (Pereira, 74′), Edu Ramos (Uche, 63′); Giovani és H. Pérez (Jokic, 68′).

Gólok: Neymar (30’, tizenegyesbõl, 68’), illetve Musaccio (48’).