Gólgazdag új évet: 4-0

Alexis mesterhármassal nyitott | Könnyû meccs az Elche ellen

A Barcelona és Alexis Sánchez is kiválóan kezdte a 2014-es esztendõt, miután a katalán csapat 4-0-ra gyõzött az újonc ellen, a chilei támadó pedig triplázni tudott. Az Elche nem tudott komolyabb ellenállást tanúsítani, a Barça már a 7. percben vezetett, végig kezében is tartotta a meccset, és nagyobb szerencsével, akarással még nagyobb arányban is gyõzhetett volna. Messi és Neymar nélkül is jól indult tehát az év, a csapat nem is hangolhatott volna jobban a jövõ heti, Atlético elleni rangadóra.

A Barcelona annak ellenére remekül kezdett az Elche ellen, hogy néhány játékosát pihentette Tata Martino ezen a meccsen is, így például Neymar váratlanul nem került a kezdõcsapatba.

A vezetõ gólra azonban csak hét percet kellett várni, egy gyors támadásvezetés végén Jordi Alba remekül adott középre a baloldalról, Alexis érkezett középen, és egybõl a hálóba is vágta a labdát. Gyors, pontos játék, szép gól.

Az Elche a félidõ folyamán ritkán jutott el Valdés kapujáig, de az elsõ alkalommal, amikor ezt megtette, egybõl kapufáig jutott Boakye révén, akinek a lövése a rövid felsõ sarok felé közelített, de végül szerencséje volt a hazaiaknak és kifelé pattant a játékszer.

Nagy általánosságban azonban nagy fölényben játszott a Barça, jelentõs arányban magánál tartotta a labdát, és lényegesen több gólhelyzetet tudott kidolgozni. Ez alkalommal ráadásul az effektivitással sem volt gond, a 16. percben már 2-0 volt: Fábregas mélységi indítása nagyon pontos volt Pedrónak, aki elvitte a labdát a kapus mellett, majd el is gurított mellette.

A késõbbiekben nem diktált túlzottan nagy iramot a Barça, irányította a játékot, és amikor felgyorsította a támadásokat, rendre helyzetbe is tudott kerülni valaki.

A szünet után sem változott sokat a meccs, egy stresszmentes, nyugodt találkozót nézhetett végig a 64 ezer nézõ a Camp Nouban. Az Elche nem tudott figyelemre méltó támadójátékot felmutatni, a védekezése is sebezhetõ volt, így meglehetõsen kényelmes tempóban is kilátásban volt egy nagyarányú gyõzelem.

A 48. percben Fábregas csapott le egy labdára a tizenhatoson belül, buktatták, így büntetõhöz jutott a Barça, ám Xavi ezt meglepõ módon mellé lõtte. A harmadik gólra egészen a 63. percig kellett várni, amikor Pedro lépett ki leshatáron, gólhelyzetben, önzetlen volt, és a középen érkezõ Alexishez tálalt, aki közelrõl a hálóba továbbított.

Alexis így már kettõnél járt, de ezzel még nem volt vége az estének számára, mert a 69. percben elõbb kiharcolt egy szabadrúgást a tizenhatos elõterében, majd gyönyörûen el is végezte azt, és jó erõvel a bal felsõ sarokba talált. Mesterhármas, csodás évkezdet a chileinek.

A meccs hajrájában is csak a Barcelonának voltak helyzetei, az Elche csak asszisztálni tudott a helyenként nagyon látványos támadásokhoz és megoldásokhoz, nagy ellenállást nem tudott kifejteni.

Gyõzelmével a Barcelona megtartja az elsõ helyét a Ligában az Atlético Madriddal szemben, köszönhetõen a jobb gólkülönbségének. Ilyen állás mellett jövõ szombaton játszik majd egymás ellen a két csapat a Vicente Calderónban, ahol a tét az elsõ hely, és a Real Madriddal szemben eddig megszerzett elõny fenntartása lesz.

FC Barcelona – Elche CF: 4-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
64.031 nézõ
Vezette:
Fernández Borbalán

Barça: Valdés; Montoya, Alba, Piqué,Bartra; Xavi (Sergi Roberto 65’), Iniesta, Song; Cesc, Pedro (Neymar 81’) és Alexis (Tello 74’).

Elche: Toño; Sapunaru, Botía, Lombán, Albacar; C. Sánchez (Javi Márquez 66’), R. Pérez, Aarón Carles Gil, Fidel és Boakye.

Gólok: Alexis (7’, 63’, 69’), Pedro (16’).