Kiengedték a kezükbõl a Ligát: 2-3

Teljes képzavar az elsõ harminc perc után | Albát kiállították

Az FC Barcelona a spanyol bajnokság 22. fordulójában hazai pályán kikapott a Valencia ellen 2-3 arányban, miután Alexis Sánchez és Messi góljaira háromszor is válaszolni tudott a Turia-parti alakulat. ‘Tata’ Martino együttese az elsõ harminc percet uralta, ám utána mind támadásban, mind védekezésben teljes képzavar következett, és olyan jelenetek játszódtak le, melyek alapján a Barça nagyon távol került a Liga megnyerésétõl. A Real Madrid és az Atlético Madrid nagy lehetõséget kapott. 

A találkozó elõtt egy perces gyászszünettel emlékezett meg a Camp Nou a szombaton reggel elhunyt Luis Aragonésre, a spanyol válogatott korábbi szövetségi kapitányára, aki többek között az FC Barcelona vezetõedzõje is volt.

A várható és jelenlegi legerõsebb csapatával állt fel a Barcelona a Valencia ellen, és jól is kezdte a mérkõzést. Támadásban sokat mozogtak Messiék, és habár magát az argentint viszonylag jól kivették a vendégek a játékból, a vezetést hamar megszerezte a hazai csapat. 1-0, Alexis a 7. percben egy keresztbe lõtt labdát küldött kapura, a játékszer pedig a földrõl Diego Alves kapus felett a kapuba jutott.

A jó kezdést jó játék követett, a vendégek elõtt ekkor még nem adódtak helyzetek, a Barça pedig fõként Messi és Alexis révén veszélyeztetett, ám az argentint rendre sikerült olyan kiszorított helyzetekbe szorítani a vendégek védõinek, ahonnan már bravúros lett volna a kapuba találni. Alves jól mozgott be az üres területekbe, a labdajáratás sem volt körülményes, ’Tata’ Martino nyugodtan igazgathatta csapatát az oldalvonal mellõl.

Az elsõ játékrész lefújása elõtt viszont jött a hidegzuhany, azaz a vendégek egyenlítése. 1-1, Feghouli iramodott meg a jobb oldalon egy középpályán elcsent labdával, okosan visszagurított a második hullámban érkezõ Parejónak, aki az üres kapuba helyezett. A legrosszabbkor érkezett az egyenlítés, és amint azt a második félidõ bebizonyította, a katalánok nem tudták túltenni magukat ezen a váratlanul érkezõ bekapott gólon.

A második játékrészt már igencsak rosszul kezdte a Barça, hiszen a Valencia a 48. percben ismét betalált, és megszerezte a vezetést Piatti góljával. 1-2, botrányosan helyezkedõ hazai védõk, és Valdés megmagyarázhatatlan hibája után már a vendégeknél az elõny. A találat azonban nem fogta meg ekkor még komolyabban a katalán gárdát, hiszen az 54. percben sikerült a gyors egyenlítés. 2-2, Ricardo Costa kézzel ért a játékszerhez a büntetõterületen belül Pérez Montero játékvezetõ véleménye szerint, a tizenegyest pedig Messi lõtte magabiztosan a bal felsõ sarokba. A büntetõ jogossága erõsen vitatható, fogalmazzunk úgy, hogy Pérez Montero személyében Fortuna istenasszony fogta a Barça kezét.

Ami azonban ezek után következett, az a teljes szétesés volt. A védelem eddig sem remekelt, de ezek után véletlenszerû támadások következtek, a rendezetlenséget pedig az 59. percben megbüntette a Valencia. 2-3, Alcácer talált a hálóba, miután Feghouli három katalán védõjátékos között vitte le a játékszert a tizenhatos határán az alapvonalig, és adott be.

’Tata’ Martino megpróbált változtatni, elõbb Iniesta, majd késõbb Tello is beállt, ám egyikük sem tudott lendíteni a katalánok játékán, pláne úgy, hogy Jordi Albát a játékvezetõ második sárga kártya után kiállította az összecsapás 77. percében. Ahogy a büntetõ, úgy ez a szituáció is igencsak véleményes, Fortuna istenasszony – folytatva a feljebb megkezdett gondolatmenetet – ezúttal a Valencia oldalára állt.

A hátralévõ idõben nem tudott váltani a Barça, csupán egy nagy helyzete volt Messi révén, amikor az argentin Iniestával és Alvessel mutatott be egy pazar összjátékot, ám Alves kapus eszén öt méterrõl sem tudott túljárni.

Kikapott tehát a Barcelona, de legfõképpen nem a három elveszített ponttal van a probléma, hiszen maximum három pont lesz a hátrány az éllovassal szemben, és az éllovasok egymás elleni mérkõzései még hátra vannak.

Az óriási probléma a játékkal és a védekezéssel van. Messi passzsávjait már egy spanyol középcsapat is semlegesíteni tudja, ezen a mostani védelmen pedig a Manchester City könnyedén át fog sétálni.

FC Barcelona – Valencia: 2-3 ( 1-1 )
Barcelona, Camp Nou
66,969 nézõ
Vezette:
Pérez Montero

FCB: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets, Xavi (Iniesta, 64’), Fábregas (Tello, 76’), Alexis, Messi, Pedro.

Valencia: D. Alves, Barragán, R. Costa, Mathieu, J. Bernat, O. Romeu, J. Fuego, Feghouli, Parejo  (Míchel, 92’), Piatti (Fede, 86’), Paco Alcácer  (Vargas, 72’).

Gólok: 1-0, Alexis (7’); 1-1, Parejo (44’); 1-2, Piatti (48’); 2-2, Messi (tizenegyesbõl, 54’); 2-3, Alcácer (59’).

Kiállítva: Jordi Alba (második sárga lapot követõen, 77’).