A Barça ütött elõször: 0-2

A negyeddöntõ határán | Okosan játszó Barcelona, ijedt City

A Barcelona idegenben 2-0-ra gyõzött a City vendégeként, így óriási lépést tett a nyolc közé jutás felé. A végig inkább taktikusan, semmint lendületesen játszó Barça az 53. percben szerzett vezetést Messi büntetõjével, majd a 90. percben Daniel Alves állította be a végeredményt. A City félt az ellenfelétõl és a lehetõségtõl, Martino Barçája okosan játszott, és a visszafogott kontrollált játék végül eredményre is vezetett.

A vártnál lényegesen kevesebb helyzetet hozott az elsõ félidõ, a Barcelona elsõsorban a labdatartásra koncentrált, a City várt a lehetõségeire, de mindkét csapaton érezhetõ volt, hogy óvatos a párharc elején.

Az idõ múlásával váltott aztán a City, és gyorsabb támadásokkal többször is nehéz helyzetbe hozta a Barcelona védelmét és több gólszerzési lehetõsége is volt. A 19. percben Negredo már Valdésen is túljutott gólhelyzetben, de éles szögbõl keresztbe lõtte a labdát a kapu elõtt. Nem sokkal késõbb egy beívelt szabadrúgást Valdés elsõre elnézett, majd a felpattanó labdát közel a gólvonalhoz végül megkaparintotta.

A nagyobb gólhelyzetek tehát hazaiak elõtt adódtak, de az elsõ félóra végén néhány lehetõséggel villantak a vendégek is. Xavi távolról tette próbára Hart kapust, Iniesta pedig már tiszta gólhelyzetig is eljutott, de sokat várt, így nem tudott kapura lõni.
A félidõ végére és a második játékrész elejére ismét inkább a City került fölénybe, de az 53. percben egy gyors kontratámadás végén Messit felvágták a tizenhatos vonalánál: büntetõ és kiállítás Demichelisnek. A tizenegyest Messi a kapu közepébe lõtte, elõnybe került tehát a Barça. Ez volt a meccs döntõ momentuma.

Emberhátrányban csak idõszakosan tudott veszélyes helyzeteket kialakítani a City, a nagyobb lehetõségek ezt követõen már inkább Messiék elõtt adódtak. A 66. percben Xavi lõhetett tiszta helyzetbõl, de pontatlan volt, majd egy perccel késõbb már Alves került nagy ziccerbe, de egy hajszállal a hosszú sarok mellé lõtt.

A Barcelonából hiányzott a gyilkos ösztön, nem vállalta a kockázatot, hogy egy esetleges újabb góllal nagyon közel kerüljön a párharc lezárásához. Xaviék inkább törekedtek a labda tartására, semmint arra, hogy újabb gólokat szerezzenek, másrészrõl viszont igaz, hogy Tata Martino taktikája végig a stabilitásra volt kihegyezve, és ez alapvetõen meg is volt.

A 80. percben tiszta gólt szerzett a Barcelona Fábregas végén, az asszisztens intésére azonban a játékvezetõ ezt nem adta meg. A 90. percben azonban már nem volt les, Alves Neymarral kényszerítõzött a tizenhatoson belül, majd el tudott lõni Hart lábai között. 0-2, óriási lépés a negyeddöntõ felé.

A Barcelona nagy eredményt ért el Manchesterben, és egészen közel került a továbbjutáshoz. Martino Barçája kevesebb játékkal és gálával, de sokkal több taktikával behúzta az odavágót.

Man. City – FC Barcelona: 0-2 (0-0)
Manchester, City of Manchester Stadium
47.000 nézõ
Vezette:
Erikssen (svéd)

Man. City: Hart; Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy; Touré, Fernandinho, Kolarov (Lescott 58’), Silva, Navas (Nasri 58’) és Negredo (Dzeko 74’).

Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba; Sergio Busquets, Xavi, Cesc (S. Roberto 86’), Iniesta, Messi és Alexis (Neymar 74’).

Gólok: Messi (54’, tizenegyesbõl), Alves (90’).