Menekülni a támadásba, a gólokba!

Barça – Madrid a Király Kupa döntõjében | Védõk nélkül a Mestallában

Szerda este 21 óra 30 perckor egymásnak feszül ismét a két õsi rivális, az FC Barcelona és a Real Madrid, ezúttal azért, hogy eldöntsék, kié lesz idén a Király Kupa. Mindkét csapattal kapcsolatosan vannak kételyek, ám rosszabb helyzetben kétségkívül a Barça található, hiszen ’Tata’ Martino távozásáról naponta jelennek meg újabb hírek, ráadásul az egész védelem sérült, a kulcsjátékosok formája pedig ingadozó. Madridi oldalon Cristiano Ronaldo hiánya óriási érvágás Carlo Ancelotti számára, ám jó hír az olasz edzõ számára, hogy Sergio Ramos felépült kisebb sérülésébõl, így ott lehet a pályán Valenciában.

Alig telt el egy hónap a két csapat bajnoki Klasszikusa között, de a mérkõzés elõtti esélylatolgatás képe alapvetõen megváltozott. A Barça a madridi sikerbõl erõt merítve robogott a Ligában, és önbizalommal telve várta az Atlético elleni Bajnokok Ligája párharcot. Diego Simeone együttese azonban végrehajtotta azt, ami a katalánok számára eléggé szégyenletes: a Barcelona idén ötször találkozott az Atléticóval, és egyszer sem volt képes legyõzni azt. A kiesés után ráadásul a bajnokságban is botlott a Barcelona, így már a Ligában sincs a saját kezében a sorsa.

A problémákat ráadásul tetézik a ’Tata’ Martino távozásáról szóló pletykák, valamint a védelem komoly hiányzói. Piqué, Puyol és Bartra is sérüléssel bajlódnak; Piqué játéka kizárt, Puyol még felépülhet szerda estére, de a kapitány legutóbb március 2-án léphetett pályára még az Almería elleni hazai bajnokin, míg Bartra ugyan a keddi tréningen, mely az utolsó volt a finálé elõtt, a csapattal edzett, de a játéka így is erõsen kérdéses, és Martino sem tudta azt biztosan megerõsíteni.

A Real Madrid háza táján eközben viszonylagos nyugalom uralkodik. Carlo Ancelotti csapata feljött a második helyre a Barcelona hétvégi botlását követõen, és könnyû sorsolása révén a Ligába is nyeregben érezheti magát, a Bajnokok Ligájában pedig a német Bayern München lesz az ellenfele az elõdöntõben. A madridiak egyébként a rájuk jellemzõ magabiztossággal tették túl magukat a Barça elleni bajnoki vereségen, és Pepe, Ramos illetve C. Ronaldo véleményére alapozva a játékvezetõ teljesítményének tudták be a katalánok 4-3-as gyõzelmét.

A portugál C. Ronaldo és a brazil Marcelo egyébként sérülés miatt kénytelenek kihagyni a döntõt, mint ahogy Ancelotti nem számíthat a korábban hosszú hónapokra kidõlt Jesé játékára sem. A madridiak kapuját – a bajnoki meccsel ellentétben – ezúttal Casillas fogja védeni, aki a 2011-es Király Kupa döntõn sorsdöntõ védéseket mutatott be még 0-0-s állásnál.

Martino vezetõedzõ vélhetõen az utolsó pillanatig várni fog, hogy Puyol vagy Bartra játékra jelentkezik-e. Amennyiben igen, úgy az egyikük játszani fog Mascherano mellett a védelem tengelyében, ha nem, abban az esetben Busquets, Adriano vagy Song állhat az argentin mester rendelkezésére a középsõ hátvéd posztján. Azt nehéz megjósolni, hogy ’Tata’ melyik felállást választja, a City ellenit vagy az egyéb meccseken látott szerkezetet, ugyanis mostanság egyikben sem brillírozott a katalán gárda, bár ha jósolnunk kell, akkor vélhetõen Iniesta, Cesc és Xavi egyszerre lesznek a pályán.

Szerda este a történelem során hetedik alkalommal feszül egymásnak a két õsi rivális a Király Kupa döntõjében, s eddig mindkettõ neve mellé 3-3 gyõzelmet jegyeztek fel. A Barça az életéért küzd, a Real Madrid pedig azért, hogy jó szájízzel futhasson neki a Liga utolsó szakaszának, valamint a bombaerõs Bayern München elleni párharcnak.

FC Barcelona – Real Madrid
Valencia, Mestalla
Copa del Rey, döntõ
Vezeti:
Mateu Lahoz
21:30

FCB: Pinto – Alves, Bartra (Puyol), Mascherano, Alba – Busquets, Xavi, Fábregas – Neymar, Messi, Iniesta.

Real Madrid: Casillas – Carvajal, Pepe, Ramos, Coentrao – X. Alonso, Modric, Di María – Isco, Benzema, Bale.