Szomorú búcsú a Ligától: 2-2

Botlás a Getafe ellen is | Végleg elengedték a bajnokságot

A Barcelona hazai pályán csak 2-2-es döntetlen tért el a Getafe elleni bajnokiján, így végleg kiszállt a bajnoki versenyfutásból, átadva az esélyt a végsõ sikerre az Atlético Madridnak és a Real Madridnak. A Getafe talán nem érdemelt egy pontot a Camp Nouban, a Barça viszont a játéka miatt megérdemelte, hogy nem nyerte meg a találkozót. A hazai meccs jól illett a Valladolid vagy a Granada elleni találkozók sorába, rossz játékkal, kevés akarással, ezek eredményeként pontvesztéssel.

A 2-2-es eredmény nagy csalódás azért is, mert Tito Vilanovát ezzel a meccsel búcsúztatta hazai pályán a katalán csapat, mely hiába vezetett kétszer is, nyerni nem tudott.

A csapat játékából ezúttal is a tizenhatos elõterében hiányzott a lendület és a kreativitás, az utolsó passzoknál vagy a lövéseknél a pontosság. A vezetés megszerzésére a 24. percig kellett várni, Alves kivételesen pontosan adott középre egy lendületes támadás végén, Messi a második hullámban érkezett, és nagyon szépen lõtt a jobb felsõ sarokba.

A Getafe azonban még a szünet elõtt kiegyenlített: a madridiak már korábban is figyelmezettek egy állított játékhelyzet során, a Barcelona védelme ezúttal is határozatlan volt, Lafita – lehet, hogy némi kézi segítséggel, de – levett egy beívelést, a védõk lassan reagáltak, a támadó pedig a kapu hosszú oldalába lõtt. Ezúttal talán Pinto is tehetett volna többet a gól elkerüléséért.

A második félidõnek több lendülettel ment neki a Barça, és csak idõ kérdése volt, hogy mikor szerzi meg ismét a vezetést. Cesc Fábregas becserélése ezúttal is jó húzásnak bizonyult Martinótól, a középpályás lendített a támadójátékon, és részt vállalt az újabb gól elõkészítésében is.  A 67. percben egy szépen felépített támadás végén Pedro került helyzetbe, az õ lövése még lepattant, de Alexis lecsapott a játékszerre és õ már büntetett.

Ezen a ponton kellett volna eldöntenie a meccset a Barcelonának, de a helyzeteket nem sikerült kihasználni. Alves, Alexis és Messi is lezárhatták volna az összecsapást, igaz, késõbb a Getafének is megvolt az esélye az egyenlítésre. A Barcelona mindenesetre nem játszott jó meccset, nem tudta eldönteni a találkozót idõben egy erõsen korlátozott képességû csapat ellen sem, és a büntetés jött a 90. percben. Egy baloldali beadásra Lafita érkezett középen, a fejese ugyan nem ment sarokra, de erõs volt, és Pinto nem tudott hárítani. 2-2, ez egyben a végeredmény is.

Tito Vilanova tavaly 100 pontot elérõ csapata sajnos egy évvel késõbb egy újabb lépést tett lefelé, és ezen a délutánon végleg kiszállt a bajnoki versenyfutásból is. Egy bajnokság vége igazán úgy szomorú, ha olyan meccseket sem sikerül megnyerni, amelyeket korábban gálázva sikerült behúzni, ez most pontosan egy ilyen szerencsétlen példa.

FC Barcelona – Getafe CF: 2-2 (1-1)
Barcelona, Camp Nou
70.110 nézõ
Vezette:
Teixeira Vitienes

FC Barcelona: Pinto; Alves, Bartra, Mascherano (Cesc, 65′), Adriano; Busquets, Xavi (Song, 87′), Iniesta; Alexis, Messi és Pedro (Tello, 90+1).

Getafe CF: Julio César; Valera, Alexis, Rafa (c), Escudero; Lacen (Míchel, 86′), Rodríguez; Lafita, Sarabia, Sammir (Mosquera, 68′); Colunga (Gavilán, 45’+2′).

Gólok: Messi (24′), Lafita (36′, 90′), Alexis (66′).