Tanulságos párizsi vereség: 3-2

Megérdemelt francia gyõzelem | Messi és Neymar parádés gólt lõttek

Az FC Barcelona együttese 3-2 arányban kikapott Párizsban a PSG ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének második játéknapján. A katalánok általánosságban véve nem futballoztak rosszul, ám tény, hogy a kulcsfontosságú szituációkban helytelen döntést hoztak, így a párizsi klub megérdemelten gyûjtötte be a három pontot. A Barça góljait Messi és Neymar szerezték, míg a PSG David Luiz, Verratti és Matuidi révén tudott betalálni a német ter Stegen hálójába. 

Luis Enrique ismételten a német Marc-André ter Stegennek adott bizalmat a Bajnokok Ligájában, aki elõtt Mascherano és Mathieu kaptak lehetõséget kezdõként. A kezdõcsapat további része a vártak szerint alakult, mint ahogy a mérkõzés elsõ percei is, ahol a katalánok birtokolták a játékszert, a PSG pedig még a saját térfelére húzódva várt a lehetõségre.

Ez a lehetõség pedig hamar eljött, a tizedik percben ugyanis megszerezte a vezetést a PSG a brazil David Luiz révén. 1-0, Lucas Moura adott be pontrúgásból, a brazil hátvéd Mascherano mellett lekezelte a játékszert, és a kapu hosszú oldalába rúgta azt. A meccs elején egyébként hiába dominált a Barça, Busquets és Alba könnyedén eladott labdái után a francia csapat elõtt adódtak ígéretes helyzetek.

A gól azonban felpörgette a katalánokat, és rögtön az ellentámadásból egalizált a Barcelona. 1-1, Neymar passzolt Messinek, az argentin kiugratta Iniestát, akitõl visszakapta rögtön a játékszert, majd a kapu hosszú oldalába helyezte gyönyörûen a labdát. A támadás nevezhetõ a futball szépségének, és ilyen összjátékokat produkált még a Barça az elsõ félidõben, ami miatt rendkívül bosszantó az, hogy a PSG vonulhatott elõnnyel az öltözõbe.

A 27. percben ugyanis egy szögletre ter Stegen nagyon rosszul jött ki, alászaladt a labdának, így még a rendkívül alacsony Verratti is könnyedén fejelte a játékszert a hálóba. 2-1, a PSG továbbra is veszélyes volt, de mindezt tette úgy, hogy a német kapusnak egyébként nem volt védeni valója. A katalánok az újabb bekapott találat után ismét felpörögtek, Neymar és Messi összjátékai ígéretesek voltak, de az utolsó passzokba hiba csúszott.

A második félidõ sem kezdõdött jól a Barcelona számára, mivel indiszponált és koncentrálatlan volt a vendég együttes. 3-1, a holland Van der Wiel beadását Matuidi váltotta gólra, ter Stegen ezúttal nem tehetett a gólról. A thriller azonban folytatódott, Alves szokásos, kósza beadását ugyanis elvétették a hazai védõk, Neymar pedig megköszönte a lehetõséget, és a hosszú oldalra helyezte a labdát. 3-2, rendkívül ambivalens érzések kavaroghattak ilyenkor a katalán szurkolókban.

A hátralévõ idõben a francia együttes teljesen az ellentámadásokra rendezkedett be, miközben a katalánok próbálkoztak, és mindent megtettek az egyenlítés érdekében. A legnagyobb lehetõség Jordi Alba elõtt adódott, aki Munir beadását küldte rá a kapura, ám Marquinhos útját tudta állni a lövésnek. A PSG-nek volt néhány kontralehetõsége, ám a párizsiak sem tudták meghozni a jó döntéseket az utolsó mozdulatok során.

A végeredmény párizsi siker, amelyet nem szabad elhamarkodottan értékelni. Semleges nézõpontból egy kiváló hangulatú, iramú és kiegyenlített összecsapás volt, a két csapat szemszögébõl pedig egyaránt lehet pozitívumokat találni. A PSG eszméletlenül ügyesen és gyorsan ment át támadásból védekezésbe, amivel rengeteg veszélyt tudott okozni a katalán együttes kapuja elõtt. Érdekesség, hogy két gólt mégis pontrúgásból kapott a Barcelona, mely támadásban élénk volt, sokat mozgott, és számos nagy helyzete volt, ám azokat nem tudta eléggé jól kihasználni.

A végeredmény igazságos, mert a PSG kevesebbet hibázott, ugyanakkor Luis Enrique vezetõedzõ sem lehet teljes mértékben csalódott, mert csapata több elképzelést remekül valósított meg, ám ezúttal még több volt a hiba, mint a jó megoldás.

Paris Saint-Germain – FC Barcelona: 3-2 ( 2-1 )
Párizs, Parc des Princes
48.761 nézõ
Vezette:
Nicola Rizzoli

PSG: Sirigu, Van der Wiel, Marquinhos, David Luiz, Maxwell, T. Motta, Verratti (Cabaye, 71′), Matuidi, Lucas Moura (Bahebeck, 90′, Pastore (Chantome, 86′), Cavani.

FCB: Ter Stegen, Alves (Sandro, 83′), Mascherano, Mathieu, Alba, Busquets, Rakitic (Xavi, 68′), Iniesta, Pedro (Munir, 62′), Messi, Neymar. 

Gólok:  1-0, David Luiz (10′); 1-1, Messi (12′); 2-1, Verratti (27′); 3-1, Matuidi (54′); 3-2, Neymar (56′).