Fejetlenség, Suárez, fordítás: 1-2

Káosz a csapatjátékban | Neymar és Alba góljaival fordítottak

Az FC Barcelona begyûjtötte a három pontot a Liga tizenegyedik fordulójában az Almería otthonában, miután Luis Suárez beállásának és klasszisának köszönhetõen Neymar és Jordi Alba góljával fordítani tudott. Az Almería fegyelmezetten védekezett, és energikusan próbált kontrákat vezetni, miközben a Barça elképzelés nélkül, kevés mozgással és enerváltan futballozott. A három ponttal csak idõt nyert Luis Enrique vezetõedzõ, mert számos kérdésre kell választ keresnie a válogatott játéknap miatti szünet alatt.

Luis Enrique meglepõ döntéseket eszközölt a kezdõcsapatában, amelybõl kimaradt Neymar és Suárez is, a helyüket Pedro és Munir foglalták el. A védelem jobb oldalán ugyan ezúttal Alves kimaradt, de Montoya sem kezdett, ugyanis Adriano foglalta el a jobb oldalt. A döntések helyességét az elsõ félidõben mutatott játék alapvetõen cáfolta meg, mivel egy-két helyzettõl eltekintve enerváltan és kevés mozgással futballozott a Barça a lelkes Almería ellen.

Az elsõ félidõben ugyanis a katalánoknak egy ellentámadáson valamint egy kiváló beadáson túl nem volt lehetõségük a gólszerzésre, ami a hazaiak zárt védekezésének és a katalánok kevés mozgásának volt köszönhetõ. Nagyjából a 10. perc környékén Bravo kapus lehúzott egy szögletet, elindította az ellentámadást, aminek a végén Munir beadta a játékszert, Messi próbálkozását azonban kétszer is hárította a hazai kapus. A másik nagy helyzet Adriano beadása után keletkezett, amikor is Rakitic fejese a kapufán landolt, a kipattanót pedig Messi szintén kapura fejelt, ám a labda ismét a kapufáról vágódott vissza a mezõnybe, majd a hazaiak tisztáztak.

Az Almería mindvégig energikusan próbált gyors kontrákat vezetni, ám ez komoly lehetõségekben fõként a félidõ utolsó 10 percében mutatkozott meg, addig csak pontrúgásoknál kellett figyelnie a katalán védelemnek. Messi labdavesztése azonban a 37. percben sokba került. 1-0, az argentin az ellenfél térfelének közepén veszített labdát, Soriano rögtön indította Thievyt, aki lendületbõl lefutotta Bartrát, majd a kapu jobb oldalába helyezett. A félidõre tehát hazai vezetéssel vonulhattak a felek az öltözõbe.

A szünetben aztán változtatott Luis Enrique, Pedro és Munir helyett érkezett Neymar és Suárez, majd amikor velük sem állt be nagy változás, a 67. percben pályára lépett Xavi is Busquets helyére, bár a középpályásnak a képek alapján fájdalmai voltak. Változás nem következett be tehát a vendégek játékában, igaz, a hazaiak sem veszélyeztettek ekkor már. Felépített, tudatos támadása nem volt a Barçának, ugyanakkor Suárezen érzõdött, hogy nagyon motivált, s hogy nagyon koncentrál, aminek csaknem egy gól lett az eredménye, amikor egy szöglet utáni lepattanót rúgott kapura akrobatikus mozdulattal az uruguayi, ám a kapufa ismét megmentette a hazaiakat a góltól.

A 73. percben Suárez zsenialitása kellett az egyenlítéshez. 1-1, az uruguayi kapott labdát a tizenhatoson belül, a védõjérõl lefordult, középre adott, Neymar pedig X. Navarro segítségével a kapuba küldte a játékszert. A Barcelona a góltól erõre kapott, két percre rá Suárez megint lefordult a védõjérõl, ezúttal lõtt, ám a labda a jobb kapufa mellett az alapvonalon hagyta el a játékteret. Suárez nem bírt leállni, ismét egy felpasszolt labdát kapott, ezúttal visszakészítette azt az érkezõ Messinek, aki fejelt, a labda – a változatosság kedvéért – ismét a kapufán csattant.

A 82. percben aztán Jordi Alba már nem hibázott, és megfordította az eredményt. 1-2, ismét Suárez, az uruguayi szenzációsan adta be a játékszert a jobb oldalról, Jordi Alba pedig hat méterrõl a kapus felett a hálóba továbbította a labdát. A hosszabbításban Messi megdönthette volna Zarra rekordját, Suárez és Neymar a mozgásukkal elvitték elõle a védõket, ám Rubén kapus kifogott rajta, és védeni tudta a lövését.

A katalánok nyertek, de Luis Enrique nem örülhet. Az elsõ félidõben elképzelés nélkül futballozott a csapata. A második félidõben Messi és Suárez sokszor ugyanarra a területre mozogtak, ez persze fõként összeszokás kérdése. A középpályán Rafinha az elmúlt meccsei után biztatóbban futballozott, de sem õ, sem Rakitic nem voltak teljesen meggyõzõek.

Ha nincs a fordítás, és vereség a vége, teljes fejetlenségrõl és káoszról beszélnénk. Így sincs ez másképp, csupán annyi változott, hogy Suárez zsenialitásának köszönhetõen egy kis idõt és nyugalmat nyert Luis Enrique a kérdések megválaszolására.

Almería – FC Barcelona: 1-2 ( 1-0 )
Almería, Juegos Mediterráneos
12.096 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

Almería: Rubén, X. Navarro, F. Vélez, Trujillo, Dubarbier, Verza, Azeez, Thomas (Wellington Silva, 85’), Soriano (Hemed, 68’), Jonathan, Thievy (Edgar, 76’).

FCB: Bravo, Adriano, Mascherano, Bartra, J. Alba, Rakitic, Busquets (Xavi, 67’), Rafinha, Munir (Suárez, 46’), Messi, Pedro (Neymar, 46’).

Gólok: 1-0, Thievy (37’); 1-1, Neymar (73’); 1-2, Jordi Alba (82’).