Busquets, a „pontmentõ”: 0-1

A 94. percben szerezte a gyõztes gólt | Kiegyenlített meccs volt

A Barcelona szigorúan a játékával nem ment át a mestallai vizsgán, minden egy igazságos döntetlenre mutatott Valenciában, de Busquets 94. perces góljával végül mégis három ponttal utazhat haza a katalán együttes. A mindvégig kiegyensúlyozott meccsen mindkét csapat elõtt bõven akadtak lehetõségek, Suáreztõl egy szabályos gólt vett el a játékvezetõ, de Bravo és Piqué is nagyon jó napot zárt, csak így nem szerzett gólt a Valencia ezen az estén. A Barcelona végül szerencsével nyert, Busquets találata a ráadás utolsó pillanataiban döntötte el a csatát. 

Luis Enrique edzõ elsõ ízben küldte pályára a középpályán egyszerre Mascheranót és Busquets-et, akik közül utóbbi játszott Xavival egy vonalban a játékszervezés terén, az argentin lehetett tehát a szûrõ. Ennek a húzásnak papíron nagyobb stabilitást kellett volna hoznia a védekezésben, ám a Valencia játékában bõven benne volt a gól.

A hazaiak elsõsorban kontratámadásokból rendre eljutottak Bravo kapujáig, mindhárom támadó, tehát Feghouli, Negredo és Rodrigo is veszélyesen futballoztak, de illik kiemelni André Gomest is. A vendég védelem rendre csúszásban volt ezekben az esetekben, nem tudta idejekorán megfékezni a kontrákat.

Ugyanakkor a Barça támadásaiban is volt veszély, Suárez óriási helyzetet hibázott a  14. percben, de késõbb is akadtak olyan akciók, melyekben benne rejlett a gól. Ám az is érezhetõ volt, hogy hiányzott a támadásokból több ötlet, illetve a pontosság.

Az elsõ félidõ gól nélkül zárult, ellenben volt bõven kemény megmozdulás és sárga lap.

A folytatásban talán még veszélyesebb volt a Valencia támadójátéka, több esetben már a szerencsére is szükség volt, hogy ne kapjon gólt a Barça, de illik elismerni Gerard Piquét is, aki magához képest feltûnõen stabil volt.

Barcelonai oldalon továbbra is Luis Suárezben volt benne a leginkább a gól, más kérdés, hogy az uruguayi többször is rossz megoldást választott, amikor helyzetbe került. A középcsatár lõtt egy gólt is Neymar elõkészítésébõl, de az asszisztens lesnek ítélte a véleményes helyzetet. A túloldalon ugyanakkor Feghouli egy az egyben hibázott Bravóval szemben, és hagyott ki tiszta gólhelyzetet.

Úgy tûnt, hiába akadnak helyzetek itt is, ott is, végül marad a 0-0, de a sors végül mást diktált: Az utolsó percekre eleve nagyon beszorult a Valencia, egymást követték a veszélyesebb támadások és a szögletek. A 93. percben az egész meccsen halovány Messi ívelt át a hosszú oldal felé, Neymar fejese már gólt ért volna, ám Diego Alves óriási védése után a kipattanót Busquets már a hálóba vágta.

Gyõzött a Barcelona, a meg nem adott góllal együtt lehet azt mondani, hogy megérdemelten, de a játék és a helyzetek száma alapján a Valencia rászolgált volna egy pontra.

Valencia CF – FC Barcelona: 0-1 (0-0)
Valencia, Mestalla
50.000 nézõ
Vezette:
Fernández Borbalán

Valencia: Alves; Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayà; Javi Fuego, Parejo (Filipe Augusto 84′), André Gomes, Feghouli; Negredo (Alcácer 82′) és Rodrigo (De Paul 72′).

FC Barcelona: Bravo; Alves, Piqué, Mathieu (Rakitic 69′), Alba; Mascherano, Busquets, Xavi (Rafinha 80′); Luis Suárez (Pedro 80′), Messi és Neymar.

Gól: Busquets (94′).