Tettek érte, megszerezték: 1-0

10 napon belül másodszor verték az Atléticót | Szûk, mégis jelentõs fór

A Barcelona 1-0-ra gyõzött a Király Kupa negyeddöntõjének odavágóján az Atlético Madrid ellen a Camp Nouban, s ezzel elõnyt tudott szerezni az egy hét múlva esedékes visszavágóra. A kiegyenlített, taktikus meccsen csak a Barça számára volt reális esély, hogy nyerhet, ezt végül a 85. percben Messi hozta egy büntetõt követõen, amit Busquets harcolt ki. A visszavágótól és a továbbjutó kilététõl teljesen függetlenül elismerendõ, óriási teljesítmény, hogy a Barcelona 10 napon belül kétszer is le tudta gyõzni az Atlético Madridot. Erre ugyanis nagyon kevesen lennének képesek Európában…

 
A tavalyi Barça – Atlético meccsek ritmusát és stílusát hozta a kupa negyeddöntõjének odavágója. Eleinte ugyan támadott a Barcelona, az elsõ percekben intenzíven magához ragadta a kezdeményezést, de idõvel mindkét csapat megfontoltan, kevés kockázatot vállalva futballozott. Egy tipikus kupa párharc odavágója rajzolódott ki. A játék lelassult, egyik csapat sem volt olyan intenzív mint volt más mérkõzéseken, és a pontatlanságok is rendszeresek voltak.

Az Atlético elsõsorban kontrákra és a pontrúgásaira épített, a legnagyobb helyzete egy Griezmann fejes volt, ami sokkal tisztább ziccer lett volna a hosszú oldalon érkezõ Gabinak. A játékrész legnagyobb ziccere azonban Suárezé volt, aki Rakitic lõtt passza után teljesen tisztán állt a kapussal szemben, de a felfelé pattanó labdát 7 méterrõl csúnyán fölé lõtte. Rajta kívül volt szép lövése még a meccs elején Neymarnak, majd a félidõ végén ügyes elõretörése Iniestának is.

A második félidõ elején valamelyest magasabb sebességre kapcsolt a Barcelona, akadtak is olyan támadásai, amelyekben volt veszély. De tiszta ziccert nem sikerült kidolgozni így sem, a pontossággal ugyanis továbbra is akadtak problémák. Alapesetben ahhoz, hogy egy Atlético szintû védelemnek gólt tudjon lõni a Barça, maximális intenzitás és pontosság kell együtt, ez pedig nem volt meg.

A teljes játékrészre igaz volt, hogy fölényben volt a Barça, ám a tiszta helyzetek hiányoztak. Ami viszont nagy különbség volt a tavalyi évek összecsapásaihoz képest, hogy itt csak az volt a kérdés; 0-0, vagy 1-0 lesz a végeredmény. Az Atlético támadójátéka az elsõ félidõhöz képest is szinte értékelhetetlen volt, gól csak a katalán csapatban volt, más kérdés, hogy ziccer ezzel együtt sem akadt.

Jött azonban a 85. perc, amikor egy levágódó szabadrúgás után Juanfran gondolkodás nélkül rúgott, a labda helyett Busquets lábát találta el, így – minden ellenkezõ híreszteléssel ellentétben – a játékvezetõ jogosan fújt büntetõt. A tizenegyest Messi rosszul rúgta, Oblak védett, de a kipattanót már a hálóba helyezte az argentin. 1-0, szerencsés, de nagy lépés az elõdöntõ felé.

Az utolsó percekben jobban kinyílt az Atlético, így még akadtak veszélyes helyzetei a Barcelonának, több gól azonban már nem született. A vége 1-0, ami feltétlenül kedvezõ eredmény a visszavágóra nézve, mert az Atlético nem szerzett gólt idegenben. Folytatás pontosan egy hét múlva a Vicente Calderónban.

FC Barcelona – Atlético Madrid: 1-0 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
62.225 nézõ
Vezette
: González González

FC Barcelona: Ter Stegen, Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba, Busquets, Rakitic (Xavi 77′), Iniesta (Bartra 87′), Neymar, Messi és Luis Suárez.

Atlético: Oblak, Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira, Mario, Gabi (Jiménez 88′), Koke, Arda, Griezmann (Raúl García 66′), Fernando Torres (Mandzukic 46′).

Gól: Messi (85′).