Hatékonyság, célfutball: 2-0

A Barça nem volt jobb, de verte a Valenciát | Megszenvedtek a sikerért

A Barcelona 2-0-ra gyõzött a Valencia ellen a Liga 32. fordulójában, és ugyan a három bajnoki pontot hozta, a teljesítményére nem feltétlenül lehet büszke. A vezetõ gólt Suárez szerezte az elsõ percben, késõbb a Valencia legalább féltucat óriási helyzetet – többek között büntetõt hibázott. A slusszpoén, egyben a 2-0-át jelentõ gól Messié lett a 93. percben. Ahogyan az a Mestallában is történt, most is úgy nyert a katalán tizenegy, hogy játékban nem volt jobb, mint a Turia-parti együttes. A három pont és a listavezetõ pozíció azonban most zsebben maradt.

 
Nem játszott unalmas elsõ félidõt a két csapat a Camp Nouban, és ebben jelentõs érdemei voltak a Valenciának, mely vendégként is nagyon bátran, kifejezetten támadó felfogásban futballozott. A vezetést ugyan már az elsõ percben sikerült megszereznie egy szép kontratámadás végén a Barcelonának, de a folytatásban egyértelmûen a vendégek akarata érvényesült.

Helyzetek számában és játékban legalábbis messze jobb volt a fehérmezes gárda, ebben persze jelentõsen benne volt a hazai védelem is, mely szintén elkövetett súlyos hibákat. A 10. percben Parejo büntetõt is hibázott – Bravo nagyon jól érezte a jobb alsót -, de nem ez volt az egyetlen nagy gólszerzési lehetõsége a Turia-partiaknak. Volt kapufája és olyan helyzete is, amikor Bravo már verve volt, és egy védõ mentett helyette.

A gólt mégis a Barça szerezte, az elsõ percben Busquets mélységi indításával Messi gyorsított fel, hozta ziccerbe Suárezt, aki ügyesen lõtt el a kapus mellett. A katalán csapatnak ezen felül még egy nagy helyzete volt, azt Messi hagyta ki, ám összehasonlítva a másik oldallal, a listavezetõ hatékonysága figyelemre méltó volt…

A szünet után úgy jött ki a Barça, hogy lényegesen jobban uralta a játékot. Vagy a Valencia veszített az erejébõl vagy Mascheranóék figyeltek sokkal jobban. Ez egyben azt is jelentette, hogy sokkal rosszabbá vált a meccs, helyzet alig-alig alakult ki, még ha Messinek volt is egy kapufája szabadrúgásból.

Ami a Sevilla ellen is nagy probléma volt, most is visszaköszönt. A Barcelona ráült az egygólos, szerény elõnyére, és hiába volt stabilabb a második félidõben, a bajnoki címmel játszott…

Más kérdés, hogy a Valencia elfáradt, és nem tudott egyenlíteni, sõt, a meccs utolsó másodperceiben Messi teljesen egyedül iramodott meg Alves kapuja felé, és második esélybõl be is vette a kaput. 2-0 a vége, nem volt egy diadalmenet, de nem is volt könnyû feladat.

FC Barcelona – Valencia CF: 2-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
92.915 nézõ
Vezette:
González González

FC Barcelona: Bravo; Alves, Piqué, Mathieu, Adriano (Rakitic, 46′); Mascherano, Busquets, Xavi (Sergi Roberto 80′); Messi, Suárez (Pedro 66′) és Neymar.

Valencia: Alves; Barragán, Mustafi, Otamendi, Orban; Parejo, Javi Fuego, Feghouli (Cancelo 67′), André Gomes, Rodrigo és Alcácer (Negredo 73′).

Gólok: Suárez (1′), Messi (90+3′).