Guardiola Bayernje következik

Sérültekkel is életveszélyesek | Hibátlan meccsek kellenek

A Nyonban megtartott Bajnokok Ligája sorsolást követõen kiderült, hogy a Pep Guardiola vezette Bayern München lesz az FC Barcelona ellenfele a Bajnokok Ligája elõdöntõjében. A tét immár a döntõbe jutás lesz két olyan találkozón, amelyeken a világ talán két legjobb klubcsapata találkozik. A Barçának bizonyosan vért kell majd izzadnia, ha a hõn áhított cél, azaz a BL-trófea felé meg szeretné tenni az utolsó elõtti lépést.

Enrique Barcája képes lehet a továbbjutásra

A berlini finálé elõtt két sorsdöntõ ütközet vár az FC Barcelona játékosaira, az ellenfél pedig nem más, mint a rendkívül komplex csapatot alkotó, a Barçáéhoz leginkább hasonló futballt játszó bajor együttes lesz. Bár Pep Guardiola Barcelonája a mai napig a csúcsnak számít mind a szakértõk, mind a szurkolók számára, az kijelenthetõ, hogy Luis Enrique csapatában a potenciál megvan ahhoz, hogy közelítsen ahhoz a gárdához, és hogy most visszavágjon a münchenieknek a legutóbbi csúfos, 7-0-s összesített sikeréért, továbbjutásáért.

Sok lesz a hiányzó a bajoroknál

A kérdés az, hogy Benatia, Badstuber, Alaba, Robben, Ribery, Schweinsteiger és Javi Martínez hiányával a Bayern mennyire gyengül meg? Természetesen hatással lesz rájuk, de Thiago, Götze, Lewandowski és Müller garancia arra, hogy a világ minden csapatát rettegés fogja el, amikor a kezdõcsapatokat nyilvánosságra hozzák. A legnagyobb esélye a visszatérésre Benatiának van, bár a Porto ellen nyújtott katasztrofális produkciója óta a Bayern szurkolói minden bizonnyal ennek örülnek a legkevésbé. Robben jelenléte talán a legmeghatározóbb a németek számára, hiszen a holland világklasszis képes bármelyik csapat ellen meccset eldöntõ gólokra és megmozdulásokra. Õ is jó eséllyel már pályára lép az elõdöntõkben.

Elspanyolosított, életveszélyes Bayern

A Bayern München „legelspanyolosítottabb” korszakát éljük, és valószínûleg mindhárom hispán játékos kezdeni fog a Nou Campban. Bernat és Xabi Alonso év eleje óta meghatározó tagjai a német gárdának, valamint a volt Barcelona játékos, Thiago Alcántara felépülése vitathatatlanul egy olyan tengely létrejöttét eredményezte, amely tökéletesen passzol Guardiola szisztémájába. Továbbra is nagy kérdés, hogy Lahmnak milyen szerepet szán majd Pep a mérkõzések során. Védekezõ középpályásként is gyakran került már bevetésre, azonban tradicionális posztján, a védelem jobb oldalán is ott lehet. Robben sebessége nagy veszélyt jelent a támadásokban Müllerrel kiegészülve, valamint Götze és Lewandowski harmóniája is Guardiola alapvetõ elképzeléseinek legfõbb forrásai közé tartozik.

Hiába tûnik a sok hiányzó miatt gyengébbnek a Bayern, ne legyen kétségünk: mint mindig, most is veszélyes csapatnak számítanak, melyet lebecsülni egy pillanatra sem szabad majd.

Írta: Debreczeni Márk