Távolinak tűnt, most a kapujában vannak

Egy gyõzelemre a bajnoki cím | Elsõ meccslabda az Atlético ellen

Napra pontosan egy évvel ezelõtt az utolsó fordulóban elúszott, nem sikerült megnyerni a bajnoki címét. 2014. május 17-én az Atlético Madrid 1-1-es döntetlent ért el a Camp Nouban, ezzel megtartotta az elõnyét, és letaszította a trónról az akkori címvédõ Barcelonát. Most itt az idõ és a lehetõség, hogy a katalán csapat visszavegye a helyét, és története során huszonharmadik alkalommal bajnok legyen. Ez az elsõ meccslabda, ki kell használni.

Ez a bajnoki cím ráadásul nem lenne az utolsó a sorban – már ha lehet egyáltalán nem értékés egy bajnokság. De az biztos, hogy a 2013-ban Tito Vilanovával megnyert Liga keserédes volt, érezhetõ volt a csapat visszaesése európai szinten, és nem volt tiszta a jövõképe. Tata Martino szenvedett is sokat az együttessel, végül lemaradt a Ligáról egy évvel ezelõtt, és most Luis Enrique úgy vezetheti ismét elsõségig a gárdát, hogy érezni lehet: nem csak erre a szezonra nyerte vissza az erejét Katalónia büszkesége.

Nem utolsósorban pedig azért értékes ez a Liga – ha tényleg sikerül megszerezni -, mert a szezonon belül a játékot tekintve nagyon-nagyon mélyrõl, a pontokat tekintve szimplán egy stabilabb hátrányból sikerül odaérni a gyõzelem küszöbére. Könnyû azonban nem lesz, az Atlético Madridot hazai pályán is óriási fegyvertény bármikor legyõzni, most ráadásul idegenben kell ezt megtenni úgy, hogy az Atlético számára még van tétje a meccsnek. Cholo Simeone együttese ugyanis még nem garantálta a harmadik helyét, ami biztos BL-fõtáblát ér a számára.

A Ligát ugyan meg lehet nyerni egy héttel késõbb a Deportivo ellen is, Luis Enrique edzõ aligha akarja elszalasztani az elsõ esélyt. Így a kezdõcsapata is az lesz, amelyikre éppen az Atlético Madrid elleni januárban megnyert bajnokin rátalált és amelyik az elmúlt hónapokban is hozta a fontos meccseket.

A teljes képhez még hozzá tartozik, hogy a Barcelonának csak akkor kell nyernie holnap a bajnoki címhez, ha a Real Madrid ezzel egy idõben gyõz a Cornellában az Espanyol ellen. Ha a blancók ikszelnek, akkor a Barcelonának is elég egy döntetlen a Calderónban.

De úgy kell hozzáállni: tavaly elment a bajnoki döntõ, most ezt meg kell nyerni!

Atlético de Madrid – FC Barcelona:
Madrid, Vicente Calderón
19.00
Vezeti:
Undiano Mallenco
TV:
Paulaner Sörház | Sport 1

Atlético: Oblak, Juanfran, Miranda, Godín, Siqueira – Turam, Gabi, Suárez, Koke – Torres és Griezmann.

FC Barcelona: Bravo, Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar.