Xavi: „Ez a megfelelő pillanat: távozom”

Bejelentette a végleges és nehéz döntését | Az Al Saddhoz igazol

Az FC Barcelona legendás irányítója, saját nevelésû labdarúgója, Xavi Hernández a 13:30-ra összehívott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a nyáron elhagyja a Barçát, és a katari Al Sadd labdarúgója lesz, ahol már edzõként és sportigazgatóként is képezheti majd magát. Xavi szerint ez a megfelelõ pillanat a távozásra, hiszen a Barça szenzációsan futballozik, ugyanakkor elárulta, hogy szüksége van a változásra.

Xavi: “A célom változatlan: visszatérni”

„Mielõtt lehetõségetek lesz kérdezni, szeretném bejelenteni, hogy a nyáron távozom a Barçából. Ez egy végleges, roppant nehéz döntés. Nem volt egyszerû így határoznom, a családommal együtt született meg a végsõ döntés. Ez a megfelelõ pillanat, hogy távozzak, ám ez nem azt jelenti, hogy megbántam volna a tavaly nyári maradásomat. Továbbra is úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam 2014 nyarán. Az eszem és a testem azonban most már azt súgja, hogy szükségem van a környezetváltozásra, noha a szívem természetesen nem teljesen osztja ezt a nézetet…”

Katar felé veszi az irányt

„Van egy nagyon vonzó projekt Katarban az Al Sadd egyesületénél. Már alá is írtuk a szerzõdést, a következõ két idényben az Al Sadd színeiben játszom majd, illetve egy kihívásokkal teli, ragyogó projekt vár rám az ‘Aspire’ utánpótlásképzõ központjukban. A két év lejárta után további egy esztendõ opcionális.”

Mint mondtam, ez egy ragyogó projekt, mert nem csak futballozom majd, hanem edzõként és sportigazgatóként is elkezdhetem képezni magam, a 2022-es világbajnokságig pedig az országhoz kötõdöm majd valamilyen szinten. A testvéreim, Alex és Oscar is velem dolgoznak majd az akadémián, illetve a nõvérem is a klub alkalmazásában fog állni. 

Hálás a Barçának

„Szeretném megköszönni a klubnak azt, hogy mindig is bízott bennem. Nemrég kínált nekem az egyesület egy 2018-ig szóló szerzõdést, ám ekkor már meghoztam a döntést. A szurkolóknak is hálás vagyok, amiért az utóbbi meccseken a nevemet skandálták, remélem, hogy senkinek sem okozom csalódást ezzel a döntéssel. Ez a megfelelõ pillanat arra, hogy távozzak, hogy befejezzek itt egy korszakot, és hogy elkezdjem magam képezni. Mindig is mondtam, hogy a célom az lesz, hogy visszatérjek ide, az otthonomba, de a katari projekt óriási kihívás a számomra. Nagyon örülök, hogy a Camp Nouban búcsúzhatok el a szurkolóktól!”