A Liga fordulópontjai

A meccsek, amiken a Barça megnyerte a bajnokságot | Videókkal

Amíg a Barcelona múlt vasárnap eljutott addig, hogy megnyeri a 2014-2015-ös bajnokságot, akadtak hullámhegyek és hullámvölgyek, és több olyan pont, ami utólag döntõnek bizonyult. Az alábbi meccseken nagyon sok múlt, összességében ezeknek köszönhetõ, hogy sikerült megnyerni a bajnokságot.

Valencia – Barcelona: 0-1

Még a karácsonyi szünet elõtt kellett játszani Valenciában. A csapat alaposan megszenvedett, és a játéka alapján nem is érdemelt feltétlenül gyõzelmet. De kitartott, küzdött az utolsó pillanatokig, és végül Busquets 94. percben szerzett gólja három pontot ért. Ezzel a Barcelona hátránya nem nõtt a 4 pontnál nagyobbra a januári idõszak elõtt.


Barcelona – Atlético Madrid: 3-1

Az Anoetában elszenvedett 1-0-ás vereséget követõen Messi összeveszett Luis Enriquével, Bartomeu elnök kiírta az elõrehozott választásokat a nyárra. Ha nincs meg a gyõzelem, a hátrány nõtt volna, a válság mélyült volna. Innentõl kezdve a csapat szekere azonban megindult felfelé és meg sem állt a Liga megnyeréséig.


Real Madrid – Villarreal: 1-1

A Madrid tavaszra egyértelmûen veszített lendületébõl. A Villarreal elleni 1-1-gyel csökkent az elõnye, majd egy fordulóval késõbb Bilbaoban ki is kapott Ancelotti csapata, ami már a vezetõ helyébe került.


Barcelona – Real Madrid: 2-1

A vezetõ hely és egy nagyobb elõny volt a tét. A Barça Luis Suárez góljával gyõzött és négy pontos elõnyre tett szert, pedig az elsõ játékrészben a Madrid volt a jobb. Ezzel egyértelmûvé vált, hogy a Liga a Barcelona kezében van. Részletes összefoglaló.


Celta – Barcelona: 0-1

Közvetlenül a Real Madrid után jött a vigói túra. Nehéznek ígérkezett, az is volt. Alaposan megszenvedett a csapat, de a hajrához közelítve jött Mathieu, aki három pontot érõ gólt fejelt.


Barcelona – Valencia: 2-0

A Sevilla ellen idegenben nem sikerült hozni a három pontot, így a Valencia ellen már nem fért bele a hiba. Ahogy a Mestallában, úgy a Camp Nouban is nagyon jó volt a Valencia, de a szerencse és Bravo kapus közremûködésével nem tudott gólt szerezni. Így megmaradt a szûk, két pontos elõny a Madriddal szemben.

Real Madrid – Valencia: 2-2

A 36. fordulóban a Madrid egy nem olyan rosszul sikerült, de alapvetõen csalódást keltõ olaszországi túra után (Juventus, 2-1) fogadta a Turia-parti alakulatot, mely az elsõ félidõben jelezte: nem lesz itt semmiféle gála.

A Valencia Paco Alcácer és Javi Fuego góljaival már 25 perc után két góllal vezetett, ám a Madrid nem adta fel, és az elsõ félidõben csak nüanszok választották el a gólszerzéstõl, amikor vagy a kapufa, vagy Diego Alves kapus mentett. A brazil hálóõr egyébként az elsõ félidõ ráadásában Cristiano Ronaldo büntetõjét is megfogta, ami végül kulcsfontosságú tényezõnek bizonyult. 

A második játékrészben ugyanis hiába támadott rengeteget a Madrid, és egyenlített a 83. percben Isco bombagóljával, a Valencia végül ki tudta húzni, és egy pontot elvitt a Bernabéuból. Ezzel ismét négy pontra nõtt a katalánok elõnye a Madriddal szemben, ami matematikailag még nem, de gyakorlatilag eldöntötte a bajnoki cím sorsát. 

Atlético Madrid – Barcelona: 0-1

Messi góljával a végig jobban játszó Barça gyõzni tudott a szezonban negyedszer is Simeone csapata ellen, ez pedig bajnoki címet ért.