A Depor csodát tett, a Barça ünnepelt: 2-2

Messi duplázott, Xavi elbúcsúzott | A Deport 2-0-ról állt fel

A Barcelona döntetlennel zárta a bajnoki szezont már egy a maga szempontjából tét nélküli meccsen a Deportivo ellen. Xavi Hernádez búcsúmeccsén Messi duplázott, ezzel már 2-0-ra is vezetett a katalán csapat, de a Depor felállt a padlóról, egyben a kiesés küszöbérõl táncolt vissza, így a vége 2-2, a Barcelona bajnok, a Deportivo pedig nem esett ki az élvonalból.  

Ez a meccs egy igazi ünnep volt. Bebiztosított bajnoki cím, a Barcelona számára tét nélküli mérkõzés, egy a közönségtõl búcsúzó legenda, Xavi Hernández. Mindehhez társult 93.743 nézõ a Camp Nouban, közel telt ház, kiváló májusi idõben. A tökéletes szombat délután egy tökéletes napon, egy kupadöntõ és egy BL-döntõ felvezetéseként.

A meccsen nagyon sok tartalék játékossal, így Bartrával, a debütáló Vermaelennel, Rafinhával, ugyanakkor két sztárral, Neymarral és Messivel felálló katalán csapat is messze jobb volt a kiesés elõl menekülõ Depornál. A galíciai gárda hiába bízott abban, hogy ez a Barcelona kevésbé lesz ütõképes, az ünnepi hangulattal együtt elképzelhetetlennek tûnt, hogy ezt a meccset ne a gránátvörös-kékek nyerjék.

Messi már az 5. percben megszerezte a vezetést, egy jobb oldali beadás után fejelt a hálóba gyönyörû mozdulattal. A gyors vezetést követõen Messi már a 15. percben duplázhatott volna, de a játékvezetõi asszisztens tévedése miatt a bíró nem adta meg a találatot. A szünetig még jó néhány lehetõsége volt a gólszerzésre a katalán csapatnak, Pedro például egészen közelrõl lõtte a kapusba a labdát, de a Depor megúszta sokáig.

A második félidõben Messinek aztán már összejött a dupla, az 59. percben Neymar ugrott ki egyedül, és tiszta gólhelyzetben önzetlenül Messit hozta kihagyhatatlan helyzetbe. Ezen a ponton azonban elaludt a Barça, a Deportivo nem adta fel, bármilyen reménytelen helyzetbe is került, hiszen 2-0-nál nagyon távol állt attól, hogy bent maradhat az elsõ osztályban.

A 67. percben Lucas Pérez szépített egy gyönyörû, hosszú sarokba célzott lövéssel, majd szûk tíz perccel késõbb Salomao egyenlíteni is tudott. 2-2, a Depor hamar fölállt a padlóról, egyben egészen közel került ahhoz, hogy bent maradjon az elsõ osztályban.

Ezen a ponton a Barça már nem tett olyan erõfeszítéseket a gyõzelemért, mint tett volna más esetben, és talán értékelte is az együttes, hogy a Deportivo milyen erõfeszítéseket tesz azért, hogy az elsõ osztályban maradhasson.

A 85. percben lejött a pályáról Xavi Hernández, élete utolsó bajnokiján a Barcelonában Iniesta váltotta, a közönség pedig ünnepelte. Ekkor és a meccs után is.

Végül maradt a 2-2, ami nem fáj a Barcelonának, és az életet, a bennmaradást érte a Depornak.

FC Barcelona – Deportivo La Coruna: 2-2 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
93.743 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

FC Barcelona: Masip; Adriano, Vermaelen (Douglas 63′), Bartra, Mathieu; Sergi Roberto, Rafinha, Xavi; Pedro, Messi és Neymar.

Deportivo: Fabri; Laure, Lopo, Sidnei, Canella; Borges, Bergantiños, Juan Domínguez (Oriol Riera 62′); Salomao, Lucas Pérez és Cavaleiro.

Gólok: Messi (5′, 59′), Lucas (67′), Salomao (76′).