Triplázás a Berlinálén: 1-3

Lüktetõ, látványos finálé | A Juve tartotta magát, a Barça behúzta

A Barcelona nem hibázott Berlinben sem, Rakitic, Suárez és Neymar góljaival, 3-1-re gyõzött az utolsó pillanatokig küzdõ Juventus ellen, így története ötödik BL-címét érte el. Buffon és a szerencse sokáig életben tartotta a torinói csapatot, Morata az 55. percben egyenlíteni is tudott, de végül a jobb csapat gyõzni is tudott. Bajnokok Ligája gyõztes 2015-ben az FC Barcelona. De hogy hogyan alakult? Íme:

A Barcelona igazolta a várakozásokat az elsõ perctõl kezdve, ami a játék intenzitását és a felfogást illette. Szinte folyamatosan a katalán csapat dominált, gyorsabb, dinamikusabb, veszélyesebb volt, minden idegszálával a gólszerzésre törekedett. Az a tény, hogy a szünetig csak egy gólt sikerült szerezni, hízelgõ volt a Juventusra nézve.

Pedig a vezetés már a 4. percben meg is volt: Alba vette át a labdát, Neymar középre játszott, az érkezõ Iniesta már ziccerben adta le Rakiticnek, aki a félig üres kapuba lõtt. Végletekig kijátszott látványos akció: 0-1!

A gólon túl a Juventus többnyire asszisztált a gránátvörös-kék lehetõségekhez. Nem sokkal Rakitic gólja után Luis Suárez óriási, 14 méteres lövését kivételes bravúrral védte Buffon, de akadtak olyan ziccerek is, amikor már nem a kapuson múlt a végkifejlet.

Neymarnak és Suáreznek is voltak veszélyes helyzetei, lövései, egyik-másik a kapufát is súrolta. Messit lényegesen jobban fogták az olasz védõk, de a játékrész végén az argentinnek is volt egy szép beindulása.

A Juve kontrázott, és minden adódó lehetõséget megpróbált megragadni – nagy ziccer nélkül. Lezárni azonban nem tudta a meccset a Barcelona, a Juve tehát azt mindenképpen elérte, hogy állva maradt a folytatásra. És mivel a futball törvényszerûségei mindig mûködnek, el nem bízhatta magát a Barça.

Nem is tette, a második félidõt is helyzetekkel kezdte a katalán csapat: elõbb Suárez, majd Messi próbálkozott, elõbbi esetben Buffonnak kellett védenie a rövid saroknál. A lendület, a kezdeményezés továbbra is a Barçánál volt, a Juve csak követte a támadásokat.

A törvényszerûségek azonban mûködtek, a Juvénak nem voltak helyzetei, de amint volt egy komoly lehetõség, ki tudta használni az olasz gárda. Az 55. percben labdát szerzett a Juventus, pillanatok alatt fordult, Tévez került helyzetbe, és ugyan Ter Stegen védeni tudott, a kipattanót Morata egészen közelrõl a hálóba lõtte. 1-1!

A gól megfogta a Barcelonát, a Juventus lendületbe jött, volt veszély a támadásaiban, és volt hit a gyõzelemben. A Barça látszólag nem tudott lábra állni, a Juve egyre nagyobb lendülettel támadott, de jött az idei év fegyvere, a kontra. Messi indult meg lendületbõl, meghúzott egy cselt, és Buffon ugyan védte a lövését, de a kipattanót Suárez már a hálóba bombázta: 1-2!

Alig néhány perccel késõbb Neymar a harmadik gránátvörös-kék találatot is megszerezte, de a fejérõl a kezére is rápattant a labda, így az alapvonali játékvezetõ jelzésére nem adták meg a gólt.

A vezetés azonban visszahozta a Barça önbizalmát, lendületét, a Juve ugyanígy nem tudta ott folytatni, ahol 1-1-nél sikerült neki. Innentõl már a Barcelona volt nyeregben, még ha akadt is néhány szép támadása az Öreg Hölgynek is.

A Juve próbálkozott, de gólt nem szerzett, viszont ismét jött egy kontra, melynek végén Neymar nem hibázott. Ezzel a végeredmény 1-3, BL-gyõztes 2015-ben az Enrique Team. 

Juventus CF – FC Barcelona: 1-3 (0-1)
Berlin, Olimpiai Stadion
70.000 nézõ
Vezette:
Cüneyt Çakir

Juventus: Buffon – Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra (Coman 89′) – Marchisio, Pirlo, Vidal (Pereyra 79′), Pogba – Tévez, Morata (Llorente 84′).

FC Barcelona: Ter Stegen – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Rakitic (Mathieu 90+1′), Iniesta (Xavi 78′) – Messi, Suárez (Pedro 90+5′), Neymar.

Gólok: Rakitic (4′), Morata (55′), Suárez (68′), Neymar (90+7′).