Juninho: „Neymarnak nem Messit kell pótolnia”

A korábbi brazil kiválóság szerint Neymar fejlõdhet a szituációval

Juninho Pernambucano, korábbi kiváló brazil labdarúgó és szabadrúgás specialista tanulságos nyilatkozatot tett a Barça és Neymar jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Az egykori brazil válogatott szerint Neymarnak a saját dolgára kell összpontosítania, ezáltal pedig közelebb kell kerülnie a társakhoz, mert ez teheti õt még jobb futballistává. Juninho kiemelte: Neymar helyzete nem könnyû, de az ilyen kihívásoknak csak pozitív hatása lehet honfitársa pályafutásában.

 

A fantasztikus szabadrúgásgóljairól ismert egykori brazil válogatott Juninho szerint Neymarnak nem az a dolga, hogy Messit helyettesítse és átvegye az õ szerepét, mert ez csak gyötrelmet okozna neki, ami által a fiatal brazil csak görcsössé válna.

„Most az a legfontosabb, hogy Neymar ne azon rágódjon, hogyan léphetne Messi helyébe. Neki nem ez a dolga. Nem azon kell ábrándoznia, hogy mi módon tudna annyi gólt rúgni, mint õ, vagy hogyan tudná teljesen magához ragadni a csapat irányítását. Neki csak a saját dolgára kell összpontosítania.”

Juninho szerint a Barcelona a világ legjobb csapata, amelyben nagyon nehéz vezérnek lenni, ráadásul ezt a helyzetet most bonyolítja Messi hiánya. E mellett viszont hangsúlyozta: Neymar már most a világ legjobbjainak egyike.

 „A Barça vezérévé sokkal nehezebb válni, mint a brazil nemzeti csapatévá. Neymar amúgy is hatalmas nyomás alá került, már egészen pályafutása kezdetétõl, nagyobb nyomás van rajta, mint annak idején Messin. Már a Santosban is hatalmas sztár volt, és hamar alapember lett a nemzeti válogatottban. A világ legjobb csapata az FC Barcelona, amelyet rendkívül nehéz irányítani, akárcsak a brazil válogatottat. Ráadásul most nincs Messi, ami csak nehezíti a helyzetét. Türelmesnek kell lennünk, idõre van még szüksége, de azt is leszögezném, hogy már most a világ legjobbjainak egyike, a válogatottban pedig a legmeghatározóbb egyéniség.”

A sok csatát megélt Juninho kitért arra is, hogy Neymar hogyan válhat még jobb futballistává, és miként küzdheti le végérvényesen a sokszor már túl laza magatartását.

„Szerintem még kezdeményezõbbnek kell lennie, még többet kell vállalnia az elõkészítésekben. Az emberi kapcsolatok terén is fejlõdésre van szüksége, valamint ez egy kiváló lehetõség arra is, hogy még inkább csapatjátékossá érjen. Nem egyszerû a szituáció, de szerintem ennek a helyzetnek pozitív hatásai lesznek a pályafutására, ha továbbra is két lábbal jár majd a földön.”

Írta: Debreczeni Márk