„Messi és Cristiano? Nagy játékos és tipikus góllövõ”

Cruyff szerint Ronaldo köré nem lehet csapatot építeni, szemben Messivel

Az FC Barcelona legendája, Johan Cruyff köztudottan szimpatizál az FC Barcelonával és Lionel Messivel, legutóbbi kijelentése is ezt támasztja alá. A holland szakember szerint hatalmas különbség van egy jó góllövõ és egy kiváló játékos között, ezért Cruyff szerint Messi és Ronaldo játéktudása össze sem hasonlítható. A nyilatkozatban emellett kiemelte: idén az aranylabdát vitathatatlanul az argentin csillagnak kell nyernie.

Johan Cruyff szimpátiája és elkötelezettsége a Barcelona iránt közismert. A hollandok legendája játékosként és edzõként egyaránt csodákat hajtott végre a klub háza táján. Õ volt az, aki lerakta a totális futball ma is mûködõ alapjait, egyben a Barça játékos nevelésének alapfilozófiáját is, valamint az egyesület az õ irányítása alatt nyert elõször BEK/BL-t 1992-ben.

Az idei és a korábbi Barça stílusában lát eltérést?

„Természetesen sok különbséget látok a mostani Barcelona és a korábbi évek csapatai között, de ezt mások is észrevehetik, Ön például nem látja? Én ezzel nem kritizálni akarok, csak elmondom a véleményemet.  Elég csak rápillantani a Barça középpályájára, ahol most más típusú labdarúgók vannak, mint korábban, és máris érthetõvé válik mindez.”

C. Ronaldo vs. Messi

„Mindig is kedveltem az alacsonyabb, jobb technikai képességekkel megáldott labdarúgókat, mert jómagam is ebbe a csoportba tartoztam. Cristiano remek játékos, de õ egy tipikus góllövõ futballista. Õ sosem lesz az a fajta játékos, aki köré csapatot építhetsz, aki olyasfajta technikai tudással és taktikai érzékkel van megáldva, amely az egész csapat játékát és stílusát meghatározhatja. Az õ dolga a végtermék, vagyis a gól elõállítása.”

„Messi teljesen más típusú játékos: lát a pályán, mozgatja a csapatot, gólpasszokat oszt, és persze õ is fantasztikusan fejezi be az akciókat, sok gólt szerez. Úgy vélem, a jó góllövõ és a kiváló játékos fogalmát egy hatalmas szakadék választja el egymástól.”

Cruyffot természetesen az Aranylabda kérdésérõl is faggatták, szerinte Lionel Messi az egyértelmû esélyes, mert jelenleg nincs hozzá fogható játékos, sem forma, sem játéktudás alapján.

„Szerintem nem képezi vita tárgyát, hogy senki sem hasonlítható Messihez, és jelenleg senki sincs az õ szintjén. Én újra neki adnám, nagyon megérdemelné.”

Írta: Debreczeni Márk