Aranylabda: Messi ötödszörre!

C. Ronaldo a második, Neymar a harmadik | Lucho a legjobb tréner

Lionel Messi a 2015-ös esztendõ Aranylabdása, miután a szavazatok alapján meggyõzõ fölénnyel gyõzött a második Cristiano Ronaldo valamint a harmadik Neymar elõtt. Az év edzõje a gálát kihagyó Luis Enrique lett. 
 

A nemzetközi labdarúgást irányító szervezet, a FIFA zürichi központjában megrendezett díjkiosztó gáláján nyilvánosságra hozták, hogy Leo Messi volt a 2015-ös esztendõ legjobb labdarúgója a világon, miután a tagországok válogatottjainak szövetségi kapitányai, csapatkapitányai valamint újságírói az argentin tavalyi teljesítményél nem találtak jobbat. A Barça támadója a voksok 41.33%-át gyûjtött be, a második helyen a háromszoros gyõztes Cristiano Ronaldo végzett 27.76%-kal, míg a harmadik legjobb a brazil Neymar lett a szavazatok 7.86%-át birtokolva.
 
Messi ezzel sporttörténelmet írt, hiszen immáron ötszörös Aranylabdás, mindezt pedig mindössze 28 (!) esztendõsen is elmondhatja magáról. Amint az ismeretes, a dél-amerikai klasszis 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben sorozatban négy alkalommal is a világ legjobbjának bizonyult. A szavazást illetõen megjegyezendõ, hogy a legjobb tízbe egyébként még két barcelonai került be, hiszen Suárez az ötödik, míg Iniesta a kilencedik helyen végzett. 
 
Ami az év edzõje díját illeti, Luis Enrique ötkupás évét nem tudta felülmúlni Josep Guardiola és Jorge Sampaoli, azaz a Barça jelenlegi trénerét választották meg a 2015-ös év legkiválóbb teljesítményt nyújtó trénerének. Pep a második, a chilei csapattal nagy sikereket elérõ Sampaoli pedig a harmadik lett. Luis Enrique egyébiránt – ahogy elõre ki is jelentette – nem jelent meg a gálán, a trénert és a klubot képviselve Robert Fernández sportigazgató vette át a díjat.
 
A FIFA mostani álomcsapatába, melyet a FIFPro, vagyis a hivatásos labdarúgók érdekeit képviselõ szervezet közremûködésével állítanak össze, négy barcelonai került be, Messi és Neymar mellett Iniesta és Alves a tagja az alábbi tizenegynek: Neuer, Alves, Thiago Silva, S. Ramos, Marcelo, Modric, Pogba, Iniesta, Messi, C. Ronaldo, Neymar. 
 
Messi a díj átvételét követõen úgy fogalmazott: „Ez egy hihetetlenül különleges pillanat; több, mint amirõl valaha is álmodtam gyerekként.”