Kis csapatból nagy ellenfél

A Borussia Park nem lesz játszótér | Meghatározó meccs a csoportban

Az FC Barcelona együttese szerda este 20 óra 45 perckor a Borussia Parkban lép pályára a Mönchengladbach ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének második játéknapján. A találkozó kiemelt jelentõséggel bír, hiszen a harmadik és a negyedik fordulóban rendezik a Barça – City párharcot, így ha a csoportkör végére nem akar különösebb izgalmakat a katalán csapat, le kell gyõznie azt a Gladbachot, mely hazai pályán január 23-án kapott ki utoljára.

Luis Enrique már hétfõn kihirdette az utazó keretét, melyben nincs meglepetés, és a sérült Messi és Umtiti kivételével az elsõ keret összes hadra fogható játékosa elutazott Németországba. Ez azt jelenti, hogy a három kapus mellett még a kegyvesztettnek hitt Aleix Vidal is a keret tagja.

 A katalán csapatnál a már fent említett két játékoson kívül mindenki egészséges, a hétvégén tovább folytatódott a keret forgatása, aminek következtében nem csak az alapemberek maradtak frissek, de Rafinha, Arda Turan, André Gomes vagy éppen Denis Suárez önbizalmat meríthettek a további fejlõdésre. Mindannyian jól is teljesítettek, így nem is egyértelmû, hogy ki lesz Neymar és Suárez társa a támadósorban.

Egyrészt felvetõdhet Rafinha vagy Arda Turan jobb oldali szerepeltetése. A brazil a Leganés elleni bombagólja után a Molinónban is betalált, és jelezte, hogy a sérülése után végre azt a pályát akarja befutni, amit jósoltak neki a szakemberek. A török futballista pedig ismét góllal és gólpasszal vétette észre magát, és folytatja a szenzációs idény eleji formáját. Másrészt azonban Paco Alcácer is könnyedén lehetõséget kaphat Messi helyén, hiszen a Valenciától érkezõ támadó eddig csak egyszer volt a kezdõcsapat tagja, de élvezi Enrique bizalmát, így mutatkozik esély arra, hogy ezúttal kezdeni fog. Természetesen nem Messi szerepkörét venné át Alcácer, hiszen az Neymarra száll mindenképp, de a jobb oldalról indulva is képes lehet jó teljesítményre a spanyol támadó.

Ami a Mönchengladbachot illeti, a csapat hazai pályán nem mostanában kapott ki, akkor is csak a másik Borussia, vagyis a Dortmund tudta két vállra fektetni. André Schubert együttese szereti birtokolni a labdát, és reaktív futballt játszik idõnként intenzív letámadással, az persze kérdéses, hogy ehhez mennyire marad hû a gárda a Barcelona ellen is. Az elsõ körben a City 4-0-ra gyõzte le a német csapatot, ám ebbõl komolyabb következtetést nem szabad levonni, mert az a meccs egyrészt Angliában volt, másrészt pedig Pep Guardiola csapata félelmetes formát mutat az utóbbi hetekben.

Azon felül, hogy a két csapat stílusából fakadóan is egy látványos összecsapásra van kilátás, a tét is jelentõs, hiszen a Barcelona a következõ két fordulóban a Cityvel fog összecsapni, ahol apróságok döntenek majd a három pontról. Katalán szempontból tehát az utolsó két játéknapra maradt izgalmak csökkentése a tét, míg a Gladbachnak muszáj egy „nagyot” elkapnia, ha tovább akar jutni a csoportból.

A találkozó érdekességét a fent már megnevezett jelentõsége mellett Marc-André ter Stegen hazatérése szolgáltatja. Ter Stegen 2014 nyarán a Gladbachtól igazolt Barcelonába, és azóta nem találkozott a nevelõ egyesületével. Most lehetõsége nyílik rá, és lévén, hogy várhatóan a kezdõcsapat tagja lesz, a hazai közönség elsõ ízben köszöntheti a hazatérõ kapust.

Borussia Mönchengladbach – FC Barcelona
Mönchengladbach, Borussia Park
20:45
Vezeti:
Damir Skomina
TV: Paulaner Sörház | M4 Sport

Gladbach: Sommer – Elvedi, Christensen, Strobl – Johnson, Dahoud, Kramer, Wendt – Stindl, Raffael, Hahn.

FC Barcelona: Ter Stegen – S. Roberto, Piqué, Mascherano, Alba – Busquets, Rakitic, Iniesta – Rafinha, Suárez, Messi.