Arda is játszana: 4-0

A török mesterhármast és gólpasszt jegyzett | Erõtlen Gladbach’

Az FC Barcelona együttese 4-0 arányban gyõzte le a Borussia Mönchengladbach csapatát a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján, így gyõzelemmel búcsúzott az idei csoportkörtõl. A Barça csapatjátéka hosszú idõ óta elõször nézett ki úgy, ahogy az elvárható lenne, ahhoz képest pedig, hogy a mérkõzésnek már nem volt tétje, a csapatok nagyobb, élvezetesebb iramot diktáltak. Arda mesterhármast lõtt, és gólpasszt adott Messinek. 
 

 
Ahogyan arra számítani is lehetett, Luis Enrique alaposan felforgatta a kezdõcsapatát, mindezt azonban Iniesta és Messi mellett tette, õk ugyanis a pályán voltak a „nagyok” közül. Pihenõt kapott persze sok stabil kezdõember, így Sergi Roberto, Piqué, Alba, Busquets, Rakitic vagy Suárez, helyettük pedig lehetõséget kapott Denis Suárez, Alcácer, Arda, Digne, de még Aleix Vidal is. 
A csapattól bizonyos értelemben számûzött jobbhátvéd ezúttal kezdhetett, és nem is nyújtott rossz teljesítményt, más kérdés, hogy ezen a mérkõzésen kevéssé jöhettek ki az egyéni hibák, mert eleve óriási volt a különbség a két csapat között. 
A M’Gladbach meglehetõsen alárendelt szerepet játszott, a tevékenysége maximálisan a védekezésre korlátozódott, a Barcelona fölényétõl felborult a pálya, és fõként a támadások végén a játékosok pontosságától függött, hogy sikerül-e eredményesen befejezni az akciókat.
A Barcelona érdemei mellett illik megemlíteni az aránylag erõs tempót, a labda határozott, gyors járatását, a pontosság volt inkább az a pont, ahol maradt hiányérzete a szurkolóknak, ellenkezõ esetben már egy félidõ után is 3-4 gólos különbség alakulhatott volna ki. 
Így csak 1-0 volt, ezt a gólt Lionel Messi szerezte a 16. percben egy szép kombinatív játékot követõen, amiben jól összejátszott Arda Turannal.
A második játékrész elején aztán éppen Arda Turan került óriási helyzetbe miután Denis Suárez az alapvonalról visszaemelte a játékszert középre, és a török nem is hibázott fejjel: 2-0 az 50. percben. Ezek a török percei voltak, hiszen a kelet-európai vendégmunkás négy perccel késõbb újból kihasznált egy jobboldali középreadást. Ezúttal Vidal centerezett laposan, jött Arda, aki szintén laposan kilõtte a bal alsót.  
 
A végeredményt aztán Turan állította be, miután Alcácer centerezését küldte a kapuba. 4-0, Sommer kapus csak beleérni tudott a lövésbe, hárítani nem tudta azt. A 74. percben meg is tapsoltatta a törököt Luis Enrique, a helyére érkezett a most debütáló fiatal, Marc Cardona. Beállt még egyébként valamivel korábban Rafinha is, aki kimaradt a Klasszikus elleni keretbõl, ezúttal pedig csak a cserepadon kezdett. 
 
A második félidõ képéhez hozzátartozik, hogy ugyan a Gladbach’ továbbra sem tudott dominánsabb és veszélyesebb lenni, mint az elsõ félidõben, ugyanakkor a negyedik találat megszerzése elõtt Karasev játékvezetõ, akit a magyar szurkolók Marseille-ben a Magyarország-Izland európa-bajnoki találkozón közelebbrõl is megismerhettek, nem fújt be egy vélhetõen jogos tizenegyest a németeknek. Mascherano buktatta ugyanis a tizenhatoson belül a kiugró Hahnt, ám a síp néma maradt.
 
A Barça hosszú idõ után elõször nyújtott jó teljesítményt, ráadásul a Gladbach’ egyre inkább zárkózik fel az európai élmezõnyhöz, és évrõl évre fejlõdést mutat, így nagyobb értéke van a sima sikernek. Luis Enrique bizalmat szavazott André Gomesnek a védelem elõtt, Aleix Vidalnak a jobb oldalon, Arda Turannak a bal támadó posztján, és mindannyian ígéretes elõadással rukkoltak elõ. A folyékonyabb csapatjáték ennek ellenére egyértelmûen Andrés Iniestának tudható be, aki már a Madrid ellen is megmutatta, mennyit jelent, ha a pályán van.  
FC Barcelona – Borussia Mönchengladbach: 4-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
67.157 nézõ
Vezette: Szergej Karasev
FC Barcelona: Cillessen; Aleix Vidal, Mascherano, Umtiti, Digne; André Gomes, Denis Suárez, Iniesta (Rafinha, 61′); Messi, Alcácer és Arda (Marc Cardona, 74′).
Borussia Mönchengladbach: Sommer; Christensen, Vestergaard, Jantschke, Elvedi; Strobl, Dahoud (Kramer, 59′), Korb, Schultz (F. Johnson, 59′); Hahn és Hazard (Raffael, 72′).
Gólok: Messi (16′), Arda (50′, 54′, 67′)