Mboula mutatja: nem a képzéssel van probléma

A fiatalok 4-1-re nyertek a BVB ellen az ifi Bajnokok Ligájában

Sokak szerint Luis Enrique Martínez szakvezetõ azért nem vet be saját nevelésû játékosokat az elsõ csapatban, mert a Masía képzési színvonala drasztikusan csökkent az elmúlt években. Ezt cáfolta meg a Barcelona az ifjúsági Bajnokok Ligájában, ahol egy 4-1-es sikerrel kvalifikálta magát a negyeddöntõbe a Borussia Dortmund ellen. A találkozó fénypontja Jordi Mboula szépségdíjas találata volt.
 
 
Az ifjúsági Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában egy mérkõzésen dõl el a továbbjutó kiléte, így a Barcelona a szerda esti gyõzelmével tovább is jutott a sorozat negyeddöntõjébe. Az eredmény ellenére a BVB erejét mutatja, hogy korábban a Real Madridot és a Maccabi Haifát is két vállra tudta fektetni. 
 
A dortmundiak, melynek soraiban ott volt a Borussia elsõ csapatában már a BL-ben is gólt szerzõ Felix Passlack, meg is szerezték hamar a vezetést, így már az ötödik percben hátrányban voltak a katalán fiatalok. Gabri García fiai a félidõ elõtt nem sokkal egalizáltak, majd a második játékrész elején 23 perc alatt beállították a 4-1-es végeredményt. 
 
A találkozó összefoglalója mutatja azokat a szép technikai megoldásokat és egyéni képességeket, amiket a katalóniai fiataloktól láthatott a Miniestadiba kilátogató nagyjából 1600 nézõ. Anélkül, hogy mélyebben belemennénk a témába, ez is példázza azt, hogy a Masía képzési színvonalával nincsenek jelentõs problémák. Természetesen mindig lehet fejlõdni, és a színvonalat emelni, de a képeket látva egy biztos: nem csak a fiatalok teljesítménye miatt csökkent az elmúlt években az elsõ keretbe bejutó tehetségek száma. 
 
Félreértés ne essék, Mboulát a csodálatos gólja ellenére nem kell az Atlético ellen a hétvégén a kezdõcsapatba jelölni. Rosszabb esetben sosem éri el az elsõ keret szintjét, jobb esetben még hosszabb idõnek kell eltelnie, míg az elsõ csapatnak segíteni tud a játékával. Ez a találat viszont jelzi, hogy Mboula egy érték, amit gondozni kell. Segíteni kell neki fejlõdni, és akkor azáltal, hogy az alapstílust már a korosztályos csapatokban elsajátította, benne rejlik az esély, hogy adott esetben pillanatok alatt be tud majd illeszkedni az elsõ keret játékába.