André Gomes: nincsenek kérdések

Tudják, hogy gyenge idényt futott | Koeman lehet elõtte a példa

A portugál André Gomes tavaly nyáron nagy meglepetésre került az FC Barcelonához, ám a komolyabb vételárához viszonyított alacsonyabb színvonalú teljesítménye volt csak az igazi meglepetés a közvélemény számára. A klubnál sem akarják becsapni magukat: Gomes gyenge szezonon van túl, ám a bizalom töretlen, és az új edzõ feladata lesz kihozni belõle azt a potenciált, ami kétségkívül benne lakozik.

Közeledik a nyári átigazolási szezon, ráadásul Luis Enrique távozik a Barça élérõl, így természetesen a nemzetközi és a spanyol média is elkezd találgatni, hogy milyen változások várhatóak a csapat keretében a holtszezonban. Robert Fernández sportigazgató beszélt már a tervekrõl, ám csak általánosságban, konkrét nevek nélkül.

Az idei teljesítmény alapján az egyik bizonytalan pont André Gomes lehetne, ám a portugál jövõre is Barcelonában fog futballozni. Luis Enrique szakvezetõ bízik a játékosban, a felejthetõ produkciói ellenére is lehetõséget ad neki, ám Gomes egyelõre nem tudta ezt jó játékkal meghálálni. A közönség is megtalálta már, a PSG elleni odavágón elszenvedett vereség után (4-0), melyen egy nagy ziccert elrontott a középpályás, ki is fütyülte a Camp Nou egy része.

Az egyesületnél sem dugják homokba a fejüket, tudják, hogy André Gomes teljesítménye elmaradt azoktól a várakozásoktól, amit a benne lévõ potenciál és az alsó hangon 35 millió eurós vételára indokolna. Ugyanakkor a klub továbbra is bízik a játékosban, így nem fog egyetlen egy ajánlatot sem meghallgatni a játékosért a nyáron. Gomes hasonló állásponton van, Barcelonában akar sikereket elérni, és tudja, hogy ehhez több kell.

Az egyesületnél egyébként azért sem látják borúsan a helyzetet, mert egyrészt Gomest több poszton is bevetette Enrique, azaz az ilyen értelemben vett folytonosság hiányozhatott a játékos beilleszkedésénél. Másrészt Katalóniában mindenki emlékszik még Koeman vagy Laudrup elsõ évére, a holland védõ bemutatkozó szezonját a madridi ’Marca’ például „hamisíthatatlan kálváriának” írja le. A többit mindenki ismeri Koeman kapcsán. Harmadrészt pedig a nyáron új edzõ érkezik a csapathoz, új impulzus, ami akár átsegítheti Gomest ezen a kétségkívül gyenge szezonján.