Hosszú és pihentetõ lesz a nyári szünidõ

45 nap szabadságra mennek a legtöbben

Ritka idõszak lesz a klub és a játékosok életében az idei nyár: néhány kivételtõl eltekintve nem lesz senkinek válogatott kötelezettsége, így bárki is lesz a csapat új vezetõedzõje, gyakorlatilag a teljes kerettel kezdheti meg a felkészülést az új idényre.

Talán mondani sem kell, mekkora érték a játékosok és az edzõi stáb számára is, hogy egy hosszabb, remélhetõleg regeneráló nyári szünet után közösen kezdhetik meg a készülést a következõ szezonra. Idén nyáron ugyanis nem lesz EB, VB, Olimpia, Copa America sem, mindössze egy Konföderációs-kupa, ahol a regnáló kontinensbajnokok és a VB-gyõztes csapnak össze. Itt viszont kivételesen alig fog szerepelni barcelonai játékos: Oroszország házigazdaként fogja vendégül látni a VB-gyõztes Németországot, az EB-gyõztes Portugáliát, valamint ott lesz Ausztrália, Chile, Mexikó, Új-Zéland és Kamerun is. A Barça keretébõl így csak 2 játékost érinthet a torna, Ter Stegent és André Gomest, rajtuk kívül azonban a teljes keret pihenõt kap. Közülük a Barça-kapus már meg is kapta behívóját Joachim Löwtõl, így õ már biztos ott lesz Oroszországban. 

Ez azt jelenti, hogy a május 27-i kupadöntõ után 45 napig nem találkozik a keret, az új szezon elsõ összetartására csak július 12-én kerül sor. Sokat egyébként nem fog Barcelonában idõzni a csapat: egy héttel késõbb sorrendben a Juventus, a Manchester United és a Real Madrid ellen fognak Messiék felkészülési meccseket játszani az Egyesült Államokban.

Négyévente van egyébként a legnagyobb esély arra, hogy a keretbõl a legtöbben pihenhessenek a nyáron, ám az elõzõ két Konföderációs kupán többek között Spanyolország és Brazília színeiben is több barcelonai játékos szerepelt, így valószínûleg 12 éve, a 2005-ös nyár volt utoljára a legnyugodtabb. Akkor duplázás lett az idény vége…