Neymar: „Culé vagyok, ezért maradtam”

Nem tudja elképzelni magát máshol | Aranylabda, Messi, PSG…

Az FC Barcelona brazil klasszisa, Neymar csütörtök kora délután egy promóciós rendezvényen vett részt, ahol természetesen a sajtó munkatársainak nyilatkozott is. A dél-amerikai csillag megerõsítette, hogy a PSG is a kérõi között volt a nyáron, elmagyarázta a döntésének az okait, valamint beszélt a szezonkezdetrõl egyéni és csapatszinten is.

„Igen, nagyon sok beszélgetést folytattam le nagyon sok emberrel, és végül úgy döntöttem, hogy Barcelonában maradok, mert ez az otthonom, itt boldog vagyok a csapattársaim között. Elégedett vagyok az itteni életemmel, culé vagyok, és ezért is maradtam.”

„Nem látom magamat Barcelonán kívül, nem tudom elképzelni. Ez az otthonom, boldog vagyok itt. Fontosnak érzem magam a klubnál, és remélem, hogy a játékommal hozzá tudom segíteni a csapatot fontos dolgok eléréséhez. Remélem, hogy egyéni és kollektív szinten is jó szezonunk lesz.”

Igazak a számok a PSG ajánlatával kapcsolatosan?

„Nem tudom õket megerõsíteni. Volt jó néhány tárgyalásunk, én pedig úgy döntöttem, hogy itt maradok, mert itt érzem magam otthon. Remélem, hogy a következõ években is az eddigiekhez hasonlóan tudom majd élvezni itt, Barcelonában az életet mind a pályán, mind a pályán kívül.”

Mit vár az idei Aranylabdától? A döntõben látja magát?

„Remélem, hogy ott leszek a legjobb három között, igen. A fõ esélyesrõl nehéz nyilatkozni. Számomra Messi a legjobb, ám Cristiano trófeákat szerzett, és ez sokszor sokat nyom a latba. Néha az Aranylabdát nem a legjobb nyeri. Ha mindig a legjobb kapná, akkor minden egyes évben Messinél kötne ki.”

Messi átengedte neki a szabadrúgást a Celtic ellen

„Nagyon jól megértjük egymást. Vele játszani nagyon könnyû. Õ a legjobb játékos, akit valaha is futballozni láttam, ha pedig egy ilyen labdarúgóval játszhatsz egy csapatban, akkor nagyon könnyû dolgod van, mert tudod, hogy a labda érkezni fog hozzád. Ami a szabadrúgás átengedését illeti, ez a kölcsönös tisztelet és bajtársiasság jele. Leo pontosan tudja, mikor engedheti át nekem a szabadrúgást. Hárman elõl mindig segítjük egymást, most éppen úgy jött ki, hogy Messi adott nekem lehetõséget a pontrúgás elvégzésére.”

Hogyan értékelné a szezon eddigi részét?

„Nagyon elégedett vagyok. Örülök az olimpiai sikerünknek valamint annak, ahogyan a Barcelona kezdte az évet. Úgy érzem, nagyon jó idényünk lesz, ezért dolgozunk, ami elõfeltétele a sikernek. Dolgozni kell és élvezni a focit a pályán, ez a két legfontosabb összetevõ.”

A brazil olimpiai arany

„Már jó ideje vágytunk erre az aranyra. Nehézségekbe ütköztünk, de végül nagy volt az öröm. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki hozzátett. Nem nyertük meg a világbajnokságot két évvel ezelõtt, ezért óriási nyomás volt rajtunk. A szövetségi kapitány most erre a sikerre akar építeni, biztos vagyok benne, hogy a jövõben valami fontosat fogunk elérni.”

Felülmúlják majd a saját gólrekordjukat?

„Dolgozni kell. Nem könnyû gólokat szerezni, de a lényeg, hogy egymást segítsük, valamint hogy a csapat számára hasznosan futballozzunk. Ha ez megvan, akkor pedig remélhetõleg túlszárnyaljuk ezt a számot is.”

Mit gondol a tavalyi idényrõl?

„Az elmúlt szezonban ugyan nem nyertük meg a Bajnokok Ligáját, de nagyszerû évet zárhattunk. Most újra neki kell futnunk. Szerintem most is kiváló idényünk lesz, és számos trófeát fogunk elhódítani.”

Gyerekkor

„Kisgyerekként mindig is olyan akartam lenni, mint Robinho. Istentõl nem kérhetek semmit, csakis hálás lehetek neki.”

„Nagyon boldog gyerekkorom volt. Természetesen nagyon sok mindenre nem volt pénzünk, de édesapám megtett értem és a lánytestvéremért mindent. Azért dolgozott mindig, hogy nekünk egy új életet építsen fel. Amikor elkezdtem pénzt keresni a futballal, az elsõ dolgom az volt, hogy visszaadjak ebbõl valamit. Nagyon örülök, hogy ezt elértem. Kiskorom óta járunk a templomba a szüleimmel illetve a barátaimmal. Valóban imádkozom, közel állok a családomhoz, és otthon többször is köszönetet szoktam mondani Istennek azért, amit adott nekünk.”