Valverde: „Messi szerepe nem változik”

Igazolásokról nem beszélt | A kerettel elégedett, de sok a középpályás

Az elõszezon rajtja után hétfõn délután megtartotta az elsõ edzését Ernesto Valverde, a Barcelona új vezetõedzõje. A szakvezetõ nagyon óvatosan beszélt, sõt szándékosan kerülte az átigazolásokkal kapcsolatos témákat, inkább fókuszált a jelenlegi keretére, és a terveire. Messinek elõkészítésben és befejezésben is szánna feladatokat.

 

Megerõsítendõ posztok

„Nem hiszem, hogy ez lenne a legmegfelelõbb alkalom, hogy olyan játékosokról beszéljünk, akik nincsenek velünk. Mindig odafigyelünk a piacra, hogy nagy játékosokat igazoljunk. Nem figyelek úgy azokra, akik nincsenek velünk, mint azokra, akik velünk vannak. Vagyunk az a klub, amelyik vagyunk, és szeretnénk a legjobb játékosokat a keretünkben tudni.”

Játékrendszer

„Még nem töltöttünk együtt túl sok idõt, de az nyilvánvaló, hogy vannak kérdések, amelyeket azért befolyásol, hogy a Barçában vagyunk. Az lesz a célunk, hogy domináljuk a játékot, mi kezdeményezzünk, és támadó focit játsszunk. Megpróbáljuk a lehetõ legjobban kifejezni magunkat a pályán, és mindig nyitottak leszünk taktikai variációkra.”

Iniesta

„Nem vagyok jós, nem tudom, hogy ez az utolsó szezonja lesz-e velünk. Nekem az a szándékom, hogy érezze jól magát a csapatban, és játsszon. Majd meglátjuk, hogy hogyan alakul az idény. Õ olyan szintû futballista, amilyet nagyon nehezen lehet máshol találni.”

Az ‘MSN’ kezelése

„Teljesen normálisan. Minden meccset és a körülményeket figyelembe véve fogjuk megtenni az egész szezon során. Látva, hogy mikor tudnak többet játszani és mikor kevesebbet, de mindig figyelembe véve, hogy megfélemlítik az ellenfelet. Ebben én is újonc vagyok. Meg kell ismernem õket jól, és megfelelõen kezelni õket. Ezen leszünk.”

Messi

„Kivételes játékos. Olyan szerepet fog betölteni, amilyet az elmúlt években is. Nagyon sok dologban meghatározó, játsszon bármelyik poszton, elõrébb vagy visszavontabban. Az az elképzelésünk, hogy olyan zónákat foglaljon el, ahonnan segíthet építeni a játékunkat, de oda tudjon érni a befejezésekhez is.”

„Õt edzeni felszabadító érzés. Amikor szembe kerülsz vele, azon gondolkozol, hogy hogyan tudnád megfékezni. Most azon vagyok, hogy megtanuljam, õk hogyan edzenek, és fordítva. Vannak pillanatok, amikor azt gondolom, hogy egy szezon így vagy úgy fog menni, aztán a játékosok megtanítanak, hogy másként csináljuk.”

Igazolások

„Elõ fognak még kerülni nevek, akiket a klub követett. Arról egyelõre nincs szó, hogy lenne olyan játékos, aki életem célja lenne, hogy szerezzük meg. Nekem a legjobb igazolások azok, akik a keretben vannak.”

Sergi Roberto

„Õt alapvetõen középpályásnak nevelték. Játszott a szélen is az elmúlt években, és nagyon jól csinálta. A sokoldalúság inkább egy elõny, semmint kellemetlenség. A teljesítményétõl függ majd.”

Paulinho

„Az természetes, hogy a klub odafigyel a piacra, de nagyon nehéz javítani azon a kereten, ami már a rendelkezésünkre áll. Inkább azon dolgozom, hogy koncentráljak a keretben lévõ játékosokra. A nyár hosszú, és nagyon sok név van, de számomra az a fontos, hogy ismerjem meg most azokat, akikkel tudok dolgozni.”

Rakitic és André Gomes

„Számolunk velük, ez nyilvánvaló. Szeretném látni õket akcióban. André nem jön az Egyesült Államokba, de Rakitic igen.”

Neymar

„Alapvetõen a vonal mellõl fog indulni, de nagyon sok képessége van ahhoz, hogy más poszton is játsszon. Nagyon veszélyes az ellenfelekre. Gondolnunk kell a csapat egyensúlyára is. A sokoldalúsága elõny, de alapvetõen jónak látom a jelenlegi posztján.”

10 középpályás van a keretben

„Még van idõnk arra az átigazolási szezon végéig, hogy döntsünk. Meg fogjuk húzni a számot annak megfelelõen, amire a keretnek szüksége van.”

B csapatos játékosok

„Nagyon jól, sikeréhesnek látom õket. Segítenek nekünk az edzéseken. Ez nekik egy nagy ugrás, de nem lehet látni rajtuk szerencsére a munkájuk során. Ez egy fontos év számukra, hiszen egy osztállyal feljebb kerültek, nehezebb lesz pontokat szerezni.”

Optimista Verratti kapcsán?

„Nem gondolok erre. Azon dolgozunk, hogy a legjobb keret álljon a rendelkezésünkre. Ha jönnek játékosok, örülni fogok neki.”