Újabb Busquets a láthatáron?

David Costas is bemutatkozhatott | Valverde bízik a fiatalokban

A Real Murcia 5-0-s legyőzése alkalmával Ernesto Valverde újabb két fiatalnak adott lehetőséget a B keretből, név szerint Oriol Busquets és David Costas voltak az újoncok. Mind Busquets, aki csak névrokona az első keret klasszisának, mind Costas érthetően boldogan értékelt a találkozó után, és kiemelték Valverde mester bizalmát, aki szerda este tehát összességében négy fiatalt játszatott, hiszen mellettük még Carlos Aleña és José Arnaiz is pályára léptek a B csapatból.

A mindössze 18 esztendős játékos a kezdőcsapat tagja volt, és 62 percet kapott Valverde szakvezetőtől. 2007-ben, azaz nyolc éves korában került a katalán egyesület kötelékébe, ám eleinte nem a középpálya közepén játszott, hanem a támadósorban. Idővel viszont egyre hátrább szorult, és végül azon a poszton kötött ki, ahol névrokona, Sergio Busquets játszik az első csapatban.

Családi kötelék tehát nincs, minden másban azonban rendkívül hasonlóak. Oriol Busquetset, aki a nyáron debütált a B csapatban, most pedig már túl van az első meccsén az első keretben is, az érettsége és szervezőkészsége emeli ki a többiek közül. A spanyol utánpótlás-válogatott stabil tagja, Gerard López, a B csapat vezetőedzője pedig szintén folyamatosan számol vele Katalóniában is.

A Murcia elleni mérkőzésen a higgadtsága és a passzpontossága mellett az volt rendkívül feltűnő, hogy a játékos fejben mindig igyekezett három lépéssel megelőzni az ellenfelét, állandóan „forgásban” volt a feje, és mindig igyekezett megjátszható lenni. Busquets a következőképpen értékelte a találkozót a klub hivatalos honlapjának nyilatkozva.

Próbáltam nyugodt maradni, és azt mondogattam magamban, hogy ez is csak egy újabb mérkőzés. Azzal nyugtattam magamat, hogy úgy kell játszanom, ahogy tudok. Úgy érzem, tudtam segíteni az együttesnek, és jó eredményt értünk el. Meg kell köszönnöm a társaknak a segítséget, mindenben támogattak mind a pályán, mind a pályán kívül.

Mindig is az volt az álmom, hogy az első csapatban játszhassak. Amióta a Barçához kerültem, mindent ennek rendeltem alá, és ez nem fog változni a továbbiakban sem. Nagyon régóta dolgozom ezen, eddig minden szépen alakult. Minden gyerek erről a debütálásról álmodik.

David Costas

A másik debütáns a 22 esztendős hátvéd, David Costas volt, aki a nyár óta tartozik a klub kötelekébe, méghozzá a Celta Vigo kölcsönjátékosaként. A B csapatban eddig remek szezont futott, valószínűleg ennek is köszönhető Valverde szakvezető bizalma, aki Piqué helyére küldte be a fiatalt a második félidő elején.

Costas egyébként rendelkezik már első osztályú tapasztalattal, Vigóban 19 alkalommal kapott lehetőséget az évek során a Ligában. A spanyol hátvéd is érthetően elégedett volt azzal, hogy magára húzhatta a gránátvörös-kék mezt az első csapatban is.

Egyedi az az érzés, hogy debütálhattam a Barcelonában, a Camp Nou gyepén a világ legjobbjaival egy csapatban. Nagyon boldog vagyok. Valverde bízik bennem, és privilégiumnak tartom, hogy ezt átélhettem. Nagyon nagy elismerés ez a számomra.