Megoldotta a cseresor a kötelezõt, 0-3 a Real Murcia ellen

Sikeres nyitány a kupában | Formalitás lesz a továbbjutás

Háromgólos gyõzelmet aratott, így gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését a Barcelona a Copa del Rey legjobb 32 csapata között lejátszott elsõ meccsén, miután a harmadosztályú Real Murciát sorrendben Paco Alcácer, Deulofeu és Arnaiz góljaival viszonylag simán két vállra fektette. A kevesebb lehetõséget kapó játékosok közül Denis Suárez és Semedo kevésbé jó meccset játszott, Alcácer a gólján kívül sokat nem tett hozzá a meccshez, Deulofeu viszont a szezonban eddig látott formáját hozta és egyszer zseniális cselekkel, máskor felesleges és rossz döntések sorozatával tûnt ki a csapatból. Aleña és Arnaiz ígéretesnek tûnt – utóbbi végül gólt is szerzett elsõ felnõtt meccsén.

Tartotta magát Ernesto Valverde a találkozó elõtt elmondottakhoz és lehetõséget adott szinte minden korábban keveset játszó játékosának a felnõtt keretbõl, akikhez a kezdõbe ketten csatlakoztak a B csapatból: Aleña középpályán, Arnaiz pedig a támadósorban kapott szerepet.

Egész jó iramban, de helyzetek nélkül indult a meccs, a Barcelona csak kereste a lyukakat a masszívan védekezõ hazai falon, sokáig kevés sikerrel. Az összeszokottság hiánya látszódott a játékosok egy-egy mozdulatából és sok pontatlanság is jellemezte a csapatot, így eleinte nagyon meddõ volt a megszokott mezõnyfölényük. Érdekes volt látni Busquets pozíciójában André Gomest, aki ugyan viszonylag sokat volt játékban, de nem tudta úgy mozgatni a csapatot, mint a Sergio. Ellentétben a mellette futballozó Aleñával, a fiatal katalán játékos ugyanis a meccs alapján összehasonlíthatatlanul többet tud hozzátenni a csapat játékához, mint a portugál, jó megindulásai, passzai voltak, több szabadrúgást is kiharcolt, ráadásul nem véletlenül õ volt a kijelölt pontrúgó, mert a technikája alapján már most megállná a helyét az elsõ csapatban. A 20. perc környékén éppen az õ szögletébõl érkezett Vermaelen az ötösön belül, de rosszul ért labdába, így közvetlen közelrõl nem tudott a kapuba passzolni – ez volt az elsõ valamire való helyzete a Barcelonának.

A hazaiak stabilan védekeztek végig, sõt, ellentámadásokra is bõven futotta az erejükbõl. A 28. percben volt a legnagyobb esélyük a gólra, miután egy szép kontrát vittek végig, a balszélrõl érkezõ támadást Vermaelen becsúszó szerelése sem tudta megakadályozni, a pontosan érkezõ beadást viszont közelrõl fölé lõtte Llorente. Míg a Murcia az egész félidõben nagyon fegyelmezetten játszott, a Barcelona támadásai akadoztak, Deulofeu aktív volt és nagyon akart, de folyamatosan rossz döntéseket hozott, néhol kicselezte még saját magát is, máskor senkit nem találtak meg a passzai, a kimondottan gyenge játékát viszont a félidõ utolsó perceiben sikerült ellensúlyoznia. A 40. percben az addig szinte labdába sem érõ Paco Alcáceré lett a legnagyobb Barça helyzet: Deulofeu végre célt talált a beadásával, Alcácer fejesét viszont védte Santomé, Denis Suárez pedig fölé bombázta a kipattanót. Négy perccel késõbb viszont ugyanez a forgatókönyv immár gólt eredményezett: Deulofeu beadását Paco ezúttal a kapuba bólintotta, 0-1, elõny a szünet elõtt.

Fordulás után Deulofeu bizonyítási vágya újabb jó megmozdulást és gólt eredményezett: négy ember között, kis szerencsével cselezte be magát a 16-oson belülre, majd a hazai kapus mellett is eltette a labdát, 0-2! Néhány perccel késõbb a B csapat idei egyik legjobbja, Arnaiz is letette a névjegyét és egy Barça-kontra végén a szélrõl befelé cselezve szépen kilõtte a hosszú sarkot.

0-3 után már sok kérdés nem volt a meccset és a továbbjutást illetõen, a Barcelona játéka is felszabadultabbá vált, ami néhány szép cselt és váratlan passzt is eredményezett – Arnaiz például élen járt ebben, de sokkal több helyzete nem lett a csapatnak. A meccs végére beállt Rakitic, Sergi Roberto, végül pedig Cucurella is, utóbbi Arnaizhoz hasonlóan az elsõ felnõtt meccsét játszotta a klubban. A hajrában Cillessen még bemutatott két szép védést, megtartva a háromgólos elõnyt, aminek köszönhetõen a november végi visszavágó csak formalitás lesz. Ott pedig remélhetõleg újra lehetõséget kapnak Aleñáék, a mai meccs alapján ugyanis sokkal több lehetõséget is érdemelnének.

Real Murcia – FC Barcelona 0-3 (0-1)
Murcia, Nueva Condomina

Vezeti
: Munuera Montero

Murcia: Santomé – Pedro Orfila, Ortiz, Mateos (Ortiz 76′), Juanma – Martinez, Molinero (Perez 61′), Jordan, Llorente (D. Sánchez 61′) – Montes, Elady.

FC Barcelona: Cillessen – Semedo, Mascherano, Vermaelen, Digne (Cucurella 83′) – Andre Gomes, Denis Suárez, Aleña (Rakitic 76′) – Deulofeu (Sergi Roberto 76′), Paco Alcácer, Arnaiz

Gólok: Paco Alcácer 44′, Deulofeu 52′, Arnaiz 56′.