Megérdemelten az elődöntőben: 2-0

Suárez és Messi révén fordítottak | Végig veszélytelen Espanyol | Coutinho debütált

Az FC Barcelona 2-0 arányban legyőzte a városi rivális Espanyol csapatát a Copa del Rey negyeddöntőjének visszavágóján, így összesítésben 2-1-es eredménnyel kvalifikálta magát az elődöntőbe. A katalán csapat Suárez és Messi révén fordította meg a párharc állását az odavágón elszenvedett vereséget követően, és a találkozó végéig a kezében tartotta a mérkőzést, így teljesen megérdemelten várhatja az elődöntős ellenfelét a pénteki sorsoláson.

Ernesto Valverde a kezdőcsapatát illetően tartogatott egy kisebb meglepetést, ugyanis Aleix Vidal a kezdő sípszótól fogva a pályán lehetett. A döntés jogosságát Vidal formájával nem igazán lehetett magyarázni, az egyetlen racionális érv talán az lehetett, hogy így próbálja meg széthúzni az Espanyol védelmét a spanyol tréner, teremtve ezzel több területet középen Messiék számára.

Írhatjuk is rögtön, hogy amihez idén Valverde nyúl, az arannyá változik. 1-0, Messi szerzett labdát az ellenfél térfelén, indította a szélen Vidalt, aki kiválóan adott középre, Suárez pedig az üres kapuba fejelt. Fontos gól, hiszen az Espanyol vélhetően arra készült, hogy főként a saját térfelére visszahúzódva szűkíti a területet, és az ellentámadásokban bízik. Ezzel ezt a tervét át is húzta a Barcelona a vendég együttesnek.

A folytatásban magas iramú játék folyt, és a Barcelona dominálta az első játékrészt. Noha temérdek helyzetet nem dolgozott ki a katalán együttes, így is voltak lehetőségei, és amikor pedig szüksége volt rá, a szerencsével sem állt hadilábon. 2-0, Messi veszített labdát, ám az argentin nem adta fel, az egymásra váró vendég védők elől visszaszerezte a játékszert, majd kapura lőtt, és a megpattanó lövés a hálóban kötött ki.

A Barçának tehát szerencséje is volt, ugyanakkor megdolgozott érte, mert irányította a meccset, alig engedte kibontakozni az Espanyolt, Cillessennek nem is kellett komolyan közbeavatkoznia. Amikor türelmesnek kellett lenni, várt a hazai csapat, amikor pedig gyorsítani kellett a játékot, szintén képes volt eljutni egy-két passzból Pau López kapujáig. Megérdemelt hazai vezetéssel vonultak tehát a pihenőre a csapatok.

A második játékrészben nem változott a játék képe, Valverde együttese továbbra is a kezében tartotta a meccset, így az Espanyol előtt nem igazán adódott nyilvánvaló gólhelyzet. Dicséretes, hogy az együttes türelmes maradt, és a szűk előny ellenére is jóval többet birtokolta a játékszert (75-25%). Amikor pedig nem volt nála a labda, nem pánikolt be, és nagy hatékonysággal nyerte meg a párharcait (61-39%). Ennek következtében a mérkőzés egészét tekintve a Barçának 13, míg az Espanyolnak csupán 4 kapura lövési kísérlete volt. A vendégek a kaput csak kétszer találták el a 90 perc alatt.

Ennek ellenére az is tény, hogy a Barcelona nem használta ki a helyzeteit a második félidőben, így továbbra is meccsben tartotta a vendégeket, akiknek egy talált gól is elegendő lett volna a továbbjutás megszerzéséhez. Mint az fent is látható, nagy veszély sosem alakult ki, de ígéretesebb megindulások voltak, a levegő pedig nyilvánvalóan a heti három meccsel a lábakban gyorsabban fogy már ilyenkor.

Valverde a második félidő elején becserélte Paulinhót a gólpasszt adó Vidal helyére, majd később Coutinho váltotta Iniestát. A téli szerzemény nagyon ügyesen futballozott, a labdával pedig már most is egészen elképesztő dolgokat csinált, és egyetlen egy szituációban sem jött zavarba függetlenül attól, hogy egy vagy négy védő próbálta nyomás alá helyezni.

A meccs vége felé Messi kapufát fejelt, ám ez csak annyit jelentett, hogy a szurkolók a hármas sípszóig izgulhattak. Azután viszont örülhettek, ugyanis a Barça összesítésben 2-1-es eredménnyel és teljesen megérdemelten jutott be az elődöntőbe, ahol a Valencia, a Sevilla vagy a Real Madridot kiejtő Leganés lesz az ellenfele.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 2-0 ( 2-0 )
Barcelona, Camp Nou
79.774 néző
Vezette:
Mateu Lahoz

FC Barcelona: Cillessen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba, Busquets, Rakitic (André Gomes, 93’), Iniesta (Coutinho, 68’), Aleix Vidal (Paulinho, 62’), Messi, Suárez.

Espanyol: Pau López, Marc Navarro, Naldo, M. Hermoso, Aarón, David López, Darder (Baptistao, 46’), Javi Fuego, Víctor Sánchez (Melendo, 86’), Granero (Sergio García, 64’), G. Moreno.

Gólok: 1-0, Suárez (9’), 2-0, Messi (25’).