Messi és a stabilitás: 3-0

Szorosabb volt, mint az eredmény mutatja

A Barcelona a Camp Nouban, 3-0-ra győzött a Chelsea elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján, így 4-1-es összesítéssel nyerte a párharcot. Jóval nehezebb volt, mint azt az eredmény mutatja, de a Barcelona és Lionel Messi olyan hatékony volt, amilyennek kell lenni a Bajnokok Ligájában, a Chelsea pedig nem élt a lehetőségeivel.

Húzott meglepőt a kezdőcsapatában mindkét edző. A Chelsea-nél Oliver Giroud kezdett középcsatárként, Pedro és Morata a padon maradtak. A Barcelonánál pedig talán úgy megörült Dembélé ígéretes játékának a hétvégén Valverde, hogy a kóros középpályás-hiányban azonnal ejtette a csúcsformától messze lévő Paulinhót és André Gomest.

Nem ezek miatt a cserék miatt, de egészen másként alakult a félidő, mint azt előre sejteni lehetett, miután a Barça már a 3. percben megszerezte a vezetést Messi találtával. Egy sikertelen kényszerítőzés után a labda szerencsésen Suárezhez került, ő sarkazott, Messi pedig éles szögből, jobbal Courtois lábai között lőtt a kapuba. Kapushiba, de szemfüles gól.

Vezetett tehát a Barcelona, ennek hatására viszont nem állandó barcelonai támadások következtek, hanem a Chelsea kezdett inkább támadni, és a Barcelona várt a labdavesztésekre, az ígéretesebb szituációkra. A kékek ezúttal is villámgyorsak voltak, talán csak egy kicsit több kreativitás és hatékonyság hiányzott ahhoz, hogy gólt is lőjenek, de a későbbiekben a szerencsére is szüksége volt a Barcelonának és Ter Stegennek, hogy ne kapjanak gólt.

A Barça ugyanakkor növelte az előnyét a 20. percben, éppen egy labdaszerzés eredményeként. Messi szerelte Fábregast a felezővonalnál, megindult, a vendég védelem rendezetlenül szaladgált, majd Messi átpasszolt az üres oldalon érkező Dembélének, aki nagy gólt lőtt a hosszú felső sarokba. 2-0, Dembélé első gólja gránátvörös-kékben.

Az előny bár számot tevő volt, ettől még a meccs nem nyugodott meg, hiszen a Chelsea-nek ugyanúgy két gól kellett a továbbjutáshoz, mint 1-0 után. Ezek közül az elsőhöz igen közel is kerültek a félidő végén, volt helyzete Marcos Alonsónak majd Fábregasnak is, végül ismét Marcos Alonsónak, akinek a szabadrúgása súrolta a kapufát.

A szünet így 2-0 volt, a Barcelona bizakodhatott, de a játék alapján meg nem nyugodhatott a folytatásra. De még ha meg is nyugodtak páran, hamar felébredtek a folytatásban. Luis Suárez ugyan kapott ajándékba egy óriási helyzetet Courtois-tól a szünet után nem sokkal, de ballal kihagyta, amire válaszul óriási lendülettel támadott tovább a Chelsea – melynek volt egy büntetőgyanús helyzete is.

A Barcelona szenvedett, nem tudta megtartani a labdát, amire válaszul Ernesto Valverde cserélt, lehozta a sérülten játszó Iniestát és beküldte Paulinhót. Ez a csere benne volt a pakliban, az már kevésbé, hogy sérülés miatt le kellett cserélni Sergio Busquets-et is, akinek a helyére André Gomes állt – őt megtapsolta a közönség, amint pályára lépett.

A Chelsea azonban támadott tovább, gyors volt, veszélyes volt, a Barcelona rendre késésben volt védekezésben, nem tudta azt a tempót tartani, amit a londoniak diktáltak. Azonban amikor igazán szorult a hurok, ismét meg lehetett indulni egy kontrával, Suárez lódult meg, majd okosan lassított le, hogy bevárja Messit, adta is neki, az argentin pedig megkerülte a védőket és újfent el tudott lőni Courtois lábai között. 3-0, döntő gól a továbbjutás felé.

Ezzel ugyanis már három gólra került a továbbjutástól a Chelsea, ami elég volt arra, hogy lélekben megtörjenek a londoniak. Valverde hamar meghúzta a harmadik cseréjét is, Dembélé helyére jött Vidal. A Chelsea pedig bár próbálkozott, végül csak egy újabb kapufát tudott elérni – ebben a párharcban már a sokadikat.

A Barcelona megérdemelten továbbjutott a legjobb nyolc közé, ott van az európai elitben, és várhatja az áprilisi folytatást.

FC Barcelona – Chelsea FC: 3-0 (2-0)
Összesítésben: 4-1
Barcelona, Camp Nou

97.183 néző
Vezette: Damir Skomina (szlovén)

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba, Sergio Busquets (André Gomes, 60′), Rakitic, Iniesta (Paulinho, 56′), Dembélé (Aleix Vidal, 67′), Messi és Luis Suárez

Chelsea FC: Courtois, Azpilicueta, Christinsen, Rüdiger, Moses (Zappacosta, 67′), Kanté, Cesc Fábregas, Marcos Alonso, Willian, Hazard (Pedro, 82′) és Giroud (Morata, 67′).