Xavi: „A Barça elaludt”

Tervekrõl, játékfilozófiáról és a Barçáról

A Barcelona egykori középpályás, az utolsó játékoséveit taposó Xavi Hernandez a napokban nyilatkozott a ‘Perarnau Magazine’ Tactical Room névre hallgató nyári különkiadásában, ahol elmondta, ugyanazt a stílust akarja majd edzõként is alkalmazni, mint Guardiola, Valverdét jó választásnak tartja a padra, a klub pedig szerinte elaludt az elmúlt néhány évben a Madrid szisztematikus építkezése mellett… 

„Ez az utolsó idényem mint aktív játékos. Most nem tudnék még edzõ lenni, nem akarok, és nem is tudnék becsapni senkit. Még nagyon sok minden elõttem van, amit meg kell tanulnom, hogy edzõ lehessek. Ismerem a módszert, de meg kell tanulnom használni.”

Filozófia

„Az én elképzeléseim, mint edzõ, bizonyos keretek között mûködnek: legyek a fõszereplõ a pályán, legyen nálam a labda, szerezzem vissza hamar, és ha 90%-ban nálad lehet a labda, az jobb, mintha csak 89%-ban. Én szenvedek attól, ha nincs nálam a labda, és mint edzõ ugyanígy éreznék.”

Tata Martino

„Azon az utolsó bajnokin a Camp Nouban az Atlético ellen a trófeáért játszottunk, az egyik legnagyobb csapás volt a pályafutásom alatt, amikor Tata Martino a kispadon hagyott.”

Luis Enrique

„Én fanatikusa vagyok az ortodox módszereknek, annak, ahogyan játszottunk 2008 és 2012 között, de azt elismerem, hogy a Barçának olyan jó játékosai vannak, akiknek másként kell játszaniuk, és úgy is nyernek trófeákat, ahogyan tették is. Az olyan játékosok, mint Andrés Iniesta vagy Busquets vagy én sokszor úgy érezzük, hogy elvesztünk, ha csak futunk ide vagy oda.”

Figyelmeztetés

„Általánosságban a Barça elaludt. Azt hitte, hogy a hajó megy magától. Erõsíteni kell az utánpótlást, és a modellt, ahogyan játszunk. A fiatal játékosokat bátorítani kell erre a játékra, hogy amikor eljutnak az elsõ csapatig, akkor ugyanolyan koncepcióval találkozzanak, amit jól megtanultak. Az edzõknek arra kell figyelniük, hogy neveljék a játékosokat, tanítsák õket, legyen ez több, mint megnyerni a serdülõ Ligát. Nevelni kell a serdülõket. Ha nyersz is, annál jobb, de nem ez a cél.”

Valverde

„Nagyon jónak látom az elképzelést, hogy Valverde lesz az edzõ. Felkészült tréner, van tapasztalata, ismeri a klubot. Megtanulta a stílust, és jól fogja csinálni. Az érkezésével az ortodox stílus is visszatérhet.”

Real Madrid

„Nagyon jól igazoltak, és ma minden szempontból dominálnak: kontrajátékban, pozíciós játékban, állított helyzetbõl, levegõben, erõsek is, gyorsak is, ez egy nagyon jó mix. És Zidane. A játékosok hisznek Zidane-nak.”

Messi

„Leo tud játszani Xavit, Iniestát, Busquets-et egyszerre is akár, és még Messi is tud maradni. Olyan mint egy gép, amit arra alkottak, hogy focizzon gumiból készült bokákkal. Õ a tökéletes futballista”